Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Марешки разпродава всичко! Вижте кой купува бензиностанциите му

Бизнесменът и бивш депутат Веселин Марешки се отказва от бизнеса с горива. Той вече продава бензиностанциите си и ще се оттегли от пазара на горива, съобщава "Капитал". Марешки разкрива пред изданието, че се е насочил към "намаляване и разпродаване" на бизнеса и е взето решение за приключване.

Поне 2 от бензиностанциите VM Petroleum, които се намират в Пловдив и София, ще бъдат продадени на INSA Oil на Георги Самуилов (потвърждава го и самият той пред "Капитал"). Засега е ясно дали това ще бъде пълният обем на сделката. Междувременно INSA Oil продължава да разширява бизнеса и да увеличава броя на бензиностанциите си, като вече има 15 обекта за зареждане у нас.

Причини за оттеглянето

Като причина за оттеглянето си от бизнеса с горива Марешки посочва, че се пенсионира. "Показах на хората, че имат възможност да живеят по-добре, те предпочетоха да живеят по-зле", казва той. И допълва: "Ако ние бяхме управляващи, нямаше да има такова ограбване на хората."

Реалните причини за подготвяната продажба на бизнеса вероятно са по-различни. Сред тях са тежкото положение на пазара на горива в момента, изключително силните позиции на пазарния лидер "Лукойл", почти невъзможният внос на алтернативни горива и ниските маржове, на които се работи.

Марешки разчита на големи продажби на нисък марж, но след кризата на пазара на горива този бизнес модел вече не работи, смятат от бранша.

Продажба на бизнеса

В момента VM Petroleum разполага със 17 бензиностанции, неработеща база за горива в Плевен и около 15 цистерни на лизинг.

Според източници от бранша Марешки активно предлага обектите си за продан и няколко пъти е правил запитвания към потенциални купувачи. Опитите за продажба са започнали през април и продължават и в момента.

Проблем обаче се оказвала високата цена, както и спецификата на самите бензиностанции и тежкият пазарен момент. По неофициална информация варненският бизнесмен е готов да продаде целия бизнес за 25 милиона лева.

Очакванията на представители на сектора са бизнесът да бъде затворен, ако не бъде продаден, тъй като към момента Марешки работил на загуба, като трудностите започнали през октомври-ноември на миналата година заради спаднали продажби. През 2021 г. бизнесът с горива на Марешки има спад на приходите и загуба от 1,8 милиона лева, по данни на "Капитал".

Варненският бизнесмен се наложи на пазара с обещания за евтини горива и обвинения към големите играчи в картел и монопол. Това му помогна да влезе и в парламента, където изкара пълен 4-годишен мандат (2017-2021 г.).

Преди 5 години той откри голяма бензиностанция с 50 колонки в столичния квартал Люлин 4, в която вложи 5 милиона лева. Скъпо струващи бяха и обектите във Варна, Айтос, Бургас, Пловдив, Добрич и Русе. Огромни опашки на бензиностанцията на Марешки, но запазват ли се цените ниски?

Поддържаните твърде ниски цени обаче му донесоха обвинения, че бензиностанциите VM Petroleum продават на цени под себестойност, което е забранено от закона. Впоследствие КЗК обвини Марешки в ценови дъмпинг. През 2021 г. обаче Върховният административен съд отмени глобата от 175 000 лв. КЗК глоби Марешки за изкуствено подбиване на цената на горивата

Източник/ци: МАРЕШКИ РАЗПРОДАВА ВСИЧКО! ВИЖТЕ КОЙ КУПУВА БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ МУ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!