Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПП: Два пъти опитахме да платим на „Газпром“ в долари - не приеха плащанията! Григорова: Седемте танкера с газ няма къде да бъдат разтоварени, получихме поредните кухи обещания

„Ние имаме подписан договор с „Газпром“, който е в сила до декември месец. Нямаме газ от Русия, защото по договор ние два пъти се опитваме да платим в долари – те не приемат плащанията“. Това обясни пред bTV  Владимир Табутов, народен представител от „Продължаваме промяната“. 

Богомил Бонев: Западът изключи Русия от системата за международни разплащания SWIFT.
б. Кражба на валутните резерви. Западът получи газ, плати го в собствена валута и после я замрази в собствените си банки. Чиста кражба по всички национални правни системи и по правилата на международното право. Да изясним някои опорки на русоф...

„Ако те имат желание да продължим сътрудничество, то това трябва да е разговор между двете страни по договора, а не политическо изявление от Митрофанова“, добави той. 

„Не знам коя е фирмата при доставките на танкери с втечнен газ. Договорката за закупуването на горивото и доставките са две отделни страни. Сигурен съм, че ако е могло по-рано да договорим количествата, е щяло да се направи. Цяла Европа ламти за газ. Възможността да се закупят количества газ от алтернативни източници е ограничена“, посочи Табутов.

"Нашето потребление е между 3 и 3,5 млрд. куб. метра годишно. От Азербайджан имаме договорени 2 млрд., а един танкер е около 100 млн. куб. метра", уточни депутатът.

Григорова: Седемте танкера с газ няма къде да бъдат разтоварени, получихме поредните кухи обещания

Енергийната криза е основата на нарастващата инфлация

Седемте танкера с газ няма къде да бъдат разтоварени, получихме поредните кухи обещания. Това коментира икономическият експерт към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Според нея енергийната криза е основата на нарастващата инфлация. 

"Невъзможно е да се гарантира отоплението на българските граждани. Германия много сериозно се готви за очертаващата се криза. Правят се планове за „топли“ стаи, където енергийнобедните да се стоплят. В България тази тема изобщо не се коментира", смята тя.

По думите ѝ може да се пристъпи към гарантиране на газовите доставки. 

„Гълъб Донев е безспорен експерт, дано направи необходимите смели стъпки, ако бъде избран за служебен премиер“, посочи Григорова. И допълни, че в "Товарни превози" не са изплащани дължимите средства за храна от една година.

От своя страна Мария Минчева от БСК каза, че предстоят трудни и предизвикателни месеци, ако не се вземат адекватни решения. "Не бяха предвидени средства да се захрани Фонда за енергийна сигурност, за да се случат по-рано компенсациите. Имаме сериозни проблеми, които се опитваме да усложним. Не може да треперим дали ще има количества и кога ще дойде. Европа се готви за криза, ние се държим сякаш няма нищо и пак ще сме неподготвени. Очаква се понижен растеж на икономиката", сподели тя.

Относно слуховете за кандидатура на Гълъб Донев за служебен премиер Минчева счита, че БСК ще го подкрепи. Виждаме стихийни действия на хора, които не умеят да комуникират, подчерта тя.

Източник/ци: Табутов, ПП: Два пъти опитахме да платим на „Газпром“ в долари - не приеха плащанията

Григорова: Седемте танкера с газ няма къде да бъдат разтоварени, получихме поредните кухи обещания

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!