Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПОСЛЕДНИ ПРОМЕНИ: Ето го служебния кабинет на Румен Радев (СПИСЪК)

Интензивни преговори за съставяне на служебно правителство текат в последния момент на „Дондуков“ 2 за уточняване на играчите, които ще поемат властта след разпускането на 47-то Народно събрание на 2 август.

Президентът Румен Радев си е дал сметка, че временните министри ще бъдат в не особено на изгодна ситуацията, тъй като наследяват тежка икономическа и инфлационна криза в навечерието на идващите студени месеци, когато сметките на хората за ток и парно, както и продоволствения недостиг, може би ще ги изведат отново на улицата.

Затова именно този кабинет ще трябва да се справи с тежкото наследство на четворната коалиция, която изпрати държавата в криза и се отнесе престъпно небрежно към проблемите с доставката на газ. Радев екипът му доста време говорят с евентуални кандидати за министерски постове.

Според информация на „Филтър“ за всяка позиция имало поне трима кандидати. Президентът обсъжда от всеки от тях проблемите в държавата, но признавал откровено, че ще взема окончателно решение в последния момент.

Фаворити за служебен премиер са бившето вице и министър на образованието от времето на НДСВ Даниел Вълчев, както и министърът на труда и социалната политика в служебните правителства на Огнян Герджиков и Стефан Янев, секретар по социална политика и здравеопазване на президента Румен Радев, Гълъб Донев. И двамата се ползват с експертен авторитет и са доказали професионалните си умения в своята сфера.

Начело на икономиката най-вероятно ще застане Любомир Дацов, който беше заместник-министър по финансите по времето на НДСВ и отговаряше за управлението на средствата от Европейския съюз. Дацов беше и предложението на Слави Трифонов за министър на икономиката в неговото несъстояло се правителство през миналата година.

Финансовото ведомство може би ще бъде поверено на подуправителя на Българската народна банка Калин Христов, който се ползва с авторитет във финансовите среди.

Едно от имената, които се спрягат за министър на енергетиката, е на бившия шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов, който се спряга за човек, близък до Румен Радев. Николай Павлов, който беше служебен министър на Радев, отрече обвиненията, които му бяха повдигнати затова, че той типът му не са осигурили количествата азерски газ, залегнали в сключения договор.

Според информация на Narod.bg столът на сегашния културен министър в оставка Атанас Атанасов няма да бъде зает от сегашния съветник на президента и говорител на двете предходни служебни правителства Антон Кутев, както пише „Филтър”.

Източник/ци: ПОСЛЕДНИ ПРОМЕНИ: Ето го служебния кабинет на Румен Радев (СПИСЪК) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!