Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пол Крейг Робъртс: Съединените щати нямат икономика

Пол Крейг Робъртс

Офшорното изнасяне на американското производство, извършено под прикритието на „глобализма“, унищожи американската икономика и данъчните основи на градовете и щатите

По-високите цени са резултат от прекъсванията на доставките, причинени от ковид карантините от страна на Вашингтон и от руските санкции

Финансовият сектор на САЩ отдавна е ограбил другите страни. Редица автори са описали този процес. Първо една държава е примамвана с подкупи на лидерите да изтеглят заеми, които не могат да бъдат обслужвани или върнати. След това идва МВФ. На населението се налага икономически ограничения. Обществените услуги и заетостта се съкращават до ресурсите необходими за обслужването на дълга, а публичните активи се продават за изплащането на заема. Стандартът на живот пада и американските корпорации поемат икономиката на страната.

След като чуждите правителства, са преживели или са били свидетели на икономическата касапница и се страхуват да поемат отговорност, те са по-малко склонни да бъдат подкупвани, за да задължат своите страни, и сега американските финансии прилагат тази техника към американците. Противно на наратива във финансовата преса, Федералният резерв (Фед) не повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията. Абсурдно е да се мисли, че три четвърти от един процент увеличение на един много нисък лихвен процент ще има някакво въздействие върху 9,1% ниво на потребителската инфлация или тази спекулация, че Фед има предвид други три четвърти от един процент, вероятно последван от половината от един процент, и в това е включена антиинфлационна политика. Ако се появят всички тези увеличения, това все още оставя лихвен процент под нивото на инфлация.

Освен това, както вече обясних, инфлацията не е парична. По-високите цени са резултат от прекъсванията на доставките, причинени от ковид карантините от страна на Вашингтон и от руските санкции. Производството е спряно и веригите за доставки са прекъснати.

Повишаването на лихвените проценти на Фед е просто продължение на неговата политика за концентриране на доходите и богатството в ръцете на единия процент от населението. Количественото облекчаване беше прикритието на Фед да отпечата $8,2 трлн. нови пари, които бяха насочени или намериха своя път в цените на акциите и облигациите, и по този начин обогатиха малкия брой, които притежават повечето от тези финансови инструменти. След като се постигна максималното по този път на концентрация на богатството, Фед сега повишава лихвените проценти, за да се увеличат разходите по ипотечните кредити за амбициозни собственици на жилища. Фед изтласква хората от пазара на жилища, за да се освободят имотите за фирмите с „частен капитал“, които да изкупуват жилищата срещу наемната им стойност. Това, че фирмите за частни капиталови инвестиции виждат приходите от наеми от съществуващия фонд от къщите като най-добрата възможност за инвестиция, ни казва, че икономиката на САЩ се е разиграла. Когато инвестициите отиват в съществуващите активи, а не в производството на нови активи, икономиката спира да расте.

Политиката на Обама за спасяването на финансовите измамници, отговорни за катастрофата от 2008 г., като същевременно възбрани правата за техните жертви, намали собствеността на американските жилища от 70% на 63%. Urban Institute прогнозира още спадове. Днес капиталът на собствениците на жилища е намалял от 85% след Втората световна война до една трета, като две трети от капитала на собствениците са останали в ръцете на кредиторите. Това прави напълно ясно, че една финансирана икономика задлъжнява хората в името на рентиерския доход на онзи един процент от населението. Всъщност финансираната икономика, създадена от Фед, наложи отново класовата система, подобна на поземлената британска аристокрация, която беше свалена. Наистина имаме икономически най-лошата класова система. Поземлените британски аристократи произвеждаха храната, която изхранваше нацията. Американската класова система произвежда само лихви и такси за финансовата система.

Както Майкъл Хъдсън ни показа, това е икономика без растеж и е крайният резултат от една финансирана икономика. Финансираната икономика е тази, в която доходът на потребителите се отклонява от увеличаването на дълга далеч от покупката на нови стоки и услуги и отива към обслужването на дълга и таксите или лихвите по ипотеките, заемите за автомобили, дълговете по кредитните карти, дълговете по студентските заеми. С такъв голям дял домакинствата, изразходват доходите си за обслужването на дълга, и малко остава за тласкането на икономиката напред.

Ако американските икономисти бяха в състояние да избягат от своята неолиберална икономика-боклук, те щяха да осъзнаят, че „най-голямата икономика в света“, която се приписва на САЩ, е пълна измислица. Факт е, че САЩ нямат икономика. Корпорациите, управлявани от Уолстрийт, локализираха американското производство в Азия, така че онзи един процент от населението да може да се възползва от по-високите печалби при по-ниските разходи за труд, докато изоставените градове и щати трябваше да продадат своите приходи, като например приходите от паркоматите в Чикаго за 75 години, на чужденците за едно еднократно изплащане на едногодишната бюджетна криза.

Офшорното изнасяне на американското производство, извършено под прикритието на „глобализма“, унищожи американската икономика и данъчните основи на градовете и щатите. Докато реалната икономика запада, Демократическата партия, се стреми към една постоянна власт, и наложи политиката на отворените граници за имигрантите-нашественици. Как тези милиони хора могат да се издържат от една икономика, чийто производство е преместено в чужбина? Как може едно население, изоставено от американските корпорации, да преживее дефлацията на дълга, да поеме разходите за социална подкрепа и социална инфраструктура за десетки милиони имигранти-нашественици от третия свят?

Никога няма да го чуете това от преститутките от финансовата преса, но САЩ са на прага на икономически и социален колапс. И какво правят глупаците във Вашингтон? Идиотите подклаждат войни с Русия, Китай и Иран.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно-дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Съединените щати нямат икономика - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!