Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков пред „Таймс”: Корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо! Руският газ е три пъти по-скъп от...

Кирил Петков пред Таймс: Корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо - Tribune.bg

Кирил Петков заявява в интервю за британският „Таймс” (The Times), че е научил един важен урок за борбата с корупцията в Източна Европа по време на краткия си мандат като министър-председател на България. „Ограничихме корупцията на местно ниво, но открихме, че имаме по-голям враг: руското влияние“, каза той в интервюто.

„Не разбрахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият външнополитически инструмент на Москва на Балканите”, споделя премиерът в оставка. 

Изданието подчерта, че Петков е загубил вота на доверие и опитва да бори  руските шпиони и местните гангстери, след като спечели властта в най-бедната страна в ЕС през декември.

Петков обяснява, че руският газ е три пъти по-скъп от азерския, но преди него никой политик не е направил опит да се откаже от него.

АОБР: Вместо 4 пъти по-евтин газ, получаваме 2 пъти по-скъп, възстановете доставките от "Газпром"!

Пред британския журналист Том Кингтън Петков заявява, че Москва е реагирала на сделката с азерския газ като е въздействала на опозицията в българския парламента, което е довело до вота на доверие в неговото правителство миналия месец.

Седмица по-късно той отвърнал на удара, като изгонил 70 руски дипломати от България.

„(Руският) посланик беше заподозряна, че играе активна роля, като води политици в Гърция на почивка. Това беше директна намеса”, добавя Петков.

Пред британското издание премиерът в оставка  обяснява, че вдигнал ветото на България върху молбата за членство в ЕС на Северна Македония, въпреки съпротивата на Русия. Посочва, че след като изгонил подозирани в корупция частни мениджъри на ГКПП „Капитан Андреево” правителството усеща суровата сила на българската мафия.

Петков завършва интервюто, като казва, че не съжалява за нищо, макар и сореното от кабинета му е довело да поражението в парламента.

Източник/ци: Кирил Петков пред „Таймс”: Корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо - Tribune.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!