Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За какво се договориха Путин, Хаменей и Ердоган в Техеран (Хаменей към Путин: Ако не беше предприел инвазията, НАТО щяха да те атакуват)

Хаменей към Путин: Ако не беше предприел инвазията в Украйна, НАТО щяха да те атакуват

Руският президент Владимир Путин получи солидна подкрепа от върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей във връзка с военната кампания на Русия в Украйна.

Хаменей сподели пред Путин, че "ако не беше предприел инвазията в Украйна, руската държава е щяла да бъде атакувана на по-късен етап от НАТО".

По думите на иранския лидер, ако Москва не бе предприела първа инициативата, Алиансът е щял да започне война, с която да се опита да върне Кримския полуостров на Киев, който руснаците анексираха през 2014 г., отбелязва Infobae.

Иранският аятолах Али Хаменей призова за засилване на сътрудничеството в дългосрочен план с Русия. Той разговаря с руския президент Владимир Путин в Техеран, предаде Франс прес.

Върховният лидер на Иран каза на Путин, че щатският долар трябва да бъде изваден от световната търговия като се се договорили разплащанията помежду им да е с националните им валути. Той е  призовал руския президент да продължава да бдителен срещу "измамния Запад", като по думите му, ако Путин не е започнал войната в Украйна, НАТО е щял да го направи в крайна сметка.

"Войната е жесток и труден въпрос и Ислямската република по никакъв начин не е доволна, че цивилни са въвлечени в нея, но що се отнася до Украйна, ако вие не поехте инициативата, другата страна щеше да поеме инициативата и да предизвика войната", каза Хаменей, цитиран от пресслужбата си.

Съобщава се също, че двамата лидери са обсъдили двустранните отношения и постепенното премахване на щатския долар от двустранната търговия, в допълнение към Сирия, Израел и Южен Кавказ.

"Дългосрочното сътрудничество между Иран и Русия е много изгодно за двете страни", е казал Хаменей, според официално изявление. "Има договори и споразумения между двете страни в сектора на петрола и природния газ, които трябва да бъдат продължени и изцяло приложени на практика", е допълнил той.

Кабинетът на иранския лидер публикува изображение на Хаменей, който се ръкува с руския президент, което е рядко явление след пандемията от COVID-19. Хаменей се ръкува единствено със сирийския президент Башар ал-Асад, другият основен съюзник на Иран в региона, който направи изненадващо посещение в Техеран през май, пише "Ал Джазира".

Путин пристигна във вторник в Техеран. Първо той проведе среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, посветена на темите за износа на украинско зърно през Черно море, на сирийския конфликт, на конфликта в Нагорни Карабах и на двустранните отношения. Ердоган е първият държавен лидер от НАТО, който се срещна с руския президент от началото на войната в Украйна през февруари.

Ройтерс цитира информация от Кремъл, че Путин е благодарил на Ердоган, че благодарение на неговото посредничество е бил постигнат напредък за възстановяване на износа на зърно от Украйна по море.

"Благодарение на Вашето посредничество, ние постигнахме напредък. Всички въпроси не са все още уредени, наистина, но има движение и това е нещо добро", е добавил Путин.

В петък руското министерство на отбраната заяви, че в скоро време ще бъде готов финален документ, който да позволи износа на зърно от Украйна през Черно море, припомня Франс прес.

Двамата лидери са обсъждали и сирийската криза, и проблемите в Нагорни Карабах, и теми от двустранния дневен ред, добавя ТАСС.

После Путин и Ердоган се срещнаха с иранския президент Ебрахим Раиси, за да говорят за Сирия, но и за Украйна.

"Държавите, които направиха твърдения за борба с тероризма в Западна Азия, не предприеха никакви смислени стъпки в това отношение, но Ислямска република Иран и Русия показаха своята честна и сериозна воля чрез сериозно сътрудничество в борбата с тероризма", каза Раиси.

Ердоган на свой ред заяви, че страната му разчита на подкрепата на Русия и на Иран в борбата с тероризма в Сирия.

"Това, което ние очакваме от Русия и от Иран, е тяхната подкрепа пред тероризма", настоя Ердоган, а после спомена и основните кюрдски движения, действащи в Североизточна Сирия, на границата с Турция, където той заплашва да се намеси.

"Турция ще продължи скоро своята борба срещу терористичните организации в Сирия", допълни той. "Трябва да бъде ясно за всички, че няма място в региона за сепаратистки терористични движения и за техни съюзници. Ние ще продължим скоро нашата борба срещу терористичните организации", предупреди той.

На срещата Путин пък изрази безпокойството от ситуацията в териториите, които не са под контрола на сирийските власти и предложи на колегите си от Иран и Турция да предприемат допълнителни стъпки за стабилизирането на положението в тези зони, предаде ТАСС.

Той добави, че от тези райони излизат истински заплахи като престъпност, екстремизъм и сепаратизъм и допълни, че в голяма степен за това способства "деструктивната линия на западните страни, начело със САЩ, които използват голям арсенал от средства".

Путин предложи следващата среща за Сирия между тримата президенти да се състои в Русия. Той определи тристранното сътрудничество по сирийския въпрос като резултатно.

Срещите в Техеран идват, след като делегацията на Путин, която пристигна късно в понеделник, по-рано във вторник подписа меморандум за разбирателство (MoR) на стойност 40 милиарда долара с Иран за разработване на петролни и газови находища. Иран има вторите по големина запаси от природен газ в света след Русия, но изостава в разширяването на инфраструктурата си поради санкции, които попречиха на чуждестранните инвестиции.

Това е петото посещение на Путин в Техеран и второто му посещение в чужбина, след като започна войната в Украйна през февруари. Путин за първи път посети иранската столица през 2007 г., а след това през 2015, 2017 и 2018 г.

Сега посещението му идва дни след като президентът на Съединените щати Джо Байдън завърши обиколката си в региона, в рамките на която посети Израел, окупирания Западен бряг и Саудитска Арабия, където също се срещна с арабските лидери от региона. 

Източник: dnes.dir.bg

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно-дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Източник/ци: Хаменей към Путин: Ако не беше предприел инвазията в Украйна, НАТО щяха да те атакуват

За какво се договориха Путин, Хаменей и Ердоган в Техеран | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!