Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как ДБ ще участва в правителство на БСП след като със закон я обяви за "престъпна"?

image

May be an image of monument and outdoors
Facebook

Автор: Д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа

Borislav Tsekov

На 5 май 2000 г. в "Държавен вестник" е обнародван действащия и до днес Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Това стана по времето и с гласовете на ОДС с лидер Иван Костов - политическата общност, която след серия от трансформации и пременуввния днес се нарича 'Демократична България" и нейни лидери са Христо Иванов (партия "Да, България") и Атанас Атанасов (ДСБ, учредена от Иван Костов).

Цитираният закон всъщност е облечена в правната форма на закон политическа декларация, с която се обявява тоталитарният режим от 1944 до 1989 г. за престъпен, а Българската комунистическа партия, управлявала през този период - за "престъпна организация". Независимо каква е оценката ни за този закон, той е в сила и е част от правната система на Република България.

В началото на 1990 г. след решение на своя ХІV Извънреден конгрес БКП и последващ вътрешнопартиен референдум, БКП се преименува на БСП на 3 април 1990 г. БСП е политически и юридически правоприемник на БКП.

Възниква въпрос - "Демократична България" отрича ли се от своето политическо наследство и от приетия по времето на тяхното последно самостоятелно управление (1997-2001) Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен? Ако се отрича - добре, значи са преосмислили позицията си и сега свободно могат да колаборират с БСП. Но ако не се отрича, как ще участва в правителство с мандата на партия, която със закон са обявили за "престъпна"?

Отричате ли се от собствения си закон, дами и господа от ДБ? Ако се отричате, ще се извините ли на всички, които сте обругавали през годините заради някакво тяхно взаимодействие с БСП и ще внесете ли предложение за отмяна на този закон?

(От фейсбук, заглавието е на trud.bg)

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

Фотоархив на комунистическите зверства – Част І: Китай и Тибет

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

САБОТАЖ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ПРЕВЗЕМАНЕ НА МЕДИИТЕ

МАСОВАТА КУЛТУРА КАТО СРЕДСТВО ЗА УПАДЪК

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!