Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Инспектор Алекс разследва: На колко алкохол се равняват 5 промила

Инспектор Алекс разследва: На колко алкохол се равняват 5 промила

Сметката не е проста - взимат се предвид полът и теглото на индивида, физическото и психологическото му състояние

Онзи ден на Околовръстното шосе в София спипаха 33-годишен шофьор с 5,11 промила алкохол в кръвта. Според органите – това е абсолютен рекорд за столицата. Според лекарите – такова огромно количество алкохол е несъвместимо с живота.

С други думи – човекът би трябвало да е умрял. Как е успял да шофира в това състояние остава неясно.

А на какво количество изпит алкохол се равняват отчетените 5,11 промила?

Оказва се, че сметката не е толкова елементарна.  

Редица проучвания, правени през годините, показват, че времето, за което се резорбира алкохолът в кръвта, е строго индивидуално.

Влияние оказват множество фактори, включително полът, теглото, има ли остатъчна храна в стомаха на човека, физическото и психологическото му състояние, лични навици на консумация на алкохол и др.

Алкохолът се неутрализира от организма със скорост приблизително 10 милилитра за час. Ако човекът е пил много предната вечер, нивото на алкохол в кръвта му на следващата сутрин може все още да е над законовата граница. Процесът не може да се ускори с пиене на чай или кафе. 

Колко ще бъдат промилите при мъж и жена, изпили равно количество алкохол? 

Едно и също количество алкохол при различните хора води до различно ниво на алкохолно съдържание.

Експертите дават следния пример за това като съпоставят резултатите между мъж и жена, изпили равно количество алкохол – по 1 литър бира с алкохолно съдържание от 5%. Мъжът е с тегло 80 кг. Теглото на телесните течности (в които се съдържа абсорбираният алкохол) е 70% от общото тегло. В нашия случай - 56 кг. Количеството на приетия чист алкохол е приблизително 40 грама (1 л етанол = 800 г, от които 5% се равняват на 40 г). За да се изчислим нивото на алкохол в кръвта, количеството чист алкохол се разделя на количеството телесни течности - 40:56=0,71. Така излиза, че нивото на алкохол в кръвта е 0,71 на хиляда (т.е. 0,71 промила).

Ако дадена жена тежи 55 кг, телесните ѝ течности ще са 33 кг (това е така, защото при дамите телесните течности са само 60% от общото тегло). Тогава нивото на алкохол в кръвта ще бъде 40:33=1,21 на хиляда (1,21 промила).

С този резултат дамата не само ще остане без книжка, но ще бъде съдена за извършено престъпление по Наказателния кодекс.

Колко алкохол е необходимо да изпиете, за да покажете кръвната проба 2 промила?

  • Жена на средна възраст (44 години, 170 см, 70 кг) трябва да изпие около 2,6 литра бира или 1,1 литра вино.
  • Мъж на същата възраст (44 години, 180 см, 80 кг) трябва да изпие около 3,4 литра бира или 1,5 литра вино.

Сметката показва, че въпросният индивид трябва да е консумирал около или повече от литър водка например

(или аналогично количество друг силен концентрат), за да отчете дрегерът 5,11. Но това изчисление е направено без да се вземат предвид физическите данни на лицето, времето на и за консумация на напитката и останалите подробности.

В интернет може да се намери онлайн дрегер за алкохол, с който да изчислите след каква консумация на алкохол ще достигнете до разрешената от закона граница от 0,5 промила.

Според този тест една жена на 25 години с тегло 55 кг и ръст 165 см трябва да изпие близо 20 грама чист алкохол, за да достигне нормата от 0,5 промила. Това количество алкохол се съдържа в: близо 500 мл бира (5 об. %); чаша вино (10 об. %); 99 грама ликьор; 62 грама твърд алкохол (40 об. %).

Един мъж на 25 години с тегло 80 кг и ръст 180 см  пък трябва да изпие 32 грама чист алкохол, за да достигне нормата (позволена от закона) от 0,5 промила. Това количество алкохол се съдържа в: 800 мл бира (5 об. %); 384 мл вино (10 об. %); 161 мл ликьор; 101 грама твърд алкохол (40 об. %).

Практиката показва, че 100 грама погълнат концентрат, след хранене и след около час, на мъжете отчита между 0,5 и 1 промила алкохол в кръвта, обясняват експерти.

При жените промилите са малко повече. На един 80-килограмов мъж в цветущо здраве са нужни поне 3 часа, за да преработи 100 грама водка. Случаите от практиката показват, че една двулитрова бира показва на дрегера над 1,2 промила алкохол в кръвта, а една стандартна бира отчита 0,4-0,5 промила.

Възможно ли е да шофирате в това състояние?

Според експерти 2 промила алкохол в кръвта е границата между умерена и умерено тежка интоксикация. Средната степен на интоксикация се характеризира с намаляване на зрителната острота, реакцията, баланса и ориентацията в пространството. В умерено-тежка степен почти няма реакция на случващото се и се нарушава координацията на движенията.

Колко време отнема изтрезняването?

Алкохолът изветря в тялото в зависимост от височината, теглото и последното хранене при човек. При жена с тегло 55 кг нивото на алкохола в кръвта пада с около 0,1 промила на час. Бирата в количество от 0,25 литра се отделя от тялото за около три часа. Мъж (80 кг) губи до 0,2 промила на час.

Въздействие на алкохола върху способностите за шофиране 

Много водачи смятат, че са в безопасност, когато шофират със съдържание на алкохол в кръвта, което е под законовата граница от 0,5 промила. Те обаче не са прави: не е нужно да си пиян, за да бъдеш опасен на пътя. Рискът да попаднеш в пътнотранспортно произшествие нараства едновременно с количеството на алкохол в кръвта.

Тъй като алкохолът пречи на мозъка да функционира пълноценно, дори едно питие може да повлияе на способностите за шофиране.

Как нивата на алкохол в кръвта влияят върху поведението на водача: 

Ниво на алкохола 0,2-0,5 на хиляда (0,2-0,5 промила)- преценката за дистанция и скорост на приближаващите превозни средства е изкривена. Водачът е склонен към поемане на по-големи рискове, особено при опасни маневри като изпреварване или шофиране прекалено близо до предното превозно средство. 

Ниво на алкохола 0,5-0,8 на хиляда (0,2-0,5 промила) - зрението е засегнато, което води до забавена реакция при червен сигнал или стоп-светлини. Водачът е склонен да кара прекалено бързо или да преценява грешно разстоянията при наближаване на завой. За мотоциклетистите е трудно да карат по права линия. 

Ниво на алкохола над 0,8 на хиляда (над 0,8 промила) - водачът е склонен да надценява способностите си. Зрението е дотолкова засегнато, че водачът може да не забележи навреме велосипедисти, пешеходци или паркирани коли, за да ги избегне.

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

Фотоархив на комунистическите зверства – Част І: Китай и Тибет

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

САБОТАЖ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ПРЕВЗЕМАНЕ НА МЕДИИТЕ

МАСОВАТА КУЛТУРА КАТО СРЕДСТВО ЗА УПАДЪК

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Инспектор Алекс разследва: На колко алкохол се равняват 5 промила - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!