Това е ГЕРБ: Румен Вълка зарина Стара Загора с боклуци, които „чисти“ срещу 50 млн. лева

Олигархът на ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка зарина с боклуци Стара Загора, която уж чисти срещу „скромните“ 50 милиона лева на година под крилото на администрацията от ГЕРБ!

Да се живее в Стара Загора в летните жеги не е едно от най-приятните неща, а да се диша е направо трудно. Но не само заради климата, а защото тротоарите и улиците са засипани с изсъхнал цвят и прашец от липите – гордостта на старозагорци, пише „За истината“.

И за пореден път в последните десет гражданите трябва да изтърпят всички несгоди от разкопаните улици, заради подмяна на 45 км от водопроводната и канализационна мрежа.

Изпълнителят на проекта не оросява терените, върху които извършва изкопни дейности, както би трябвало. Но понеже това не е заложено като негово задължение в договора, в града се носят облаци от прах.В същото време ежедневните бюлетини за качеството на атмосферния въздух на Изпълнителната Агенция „Околна среда“ не отчитат отклонения от допустимите норми на фините прахови частици – нито в Стара Загора, нито в останалите градове на страната.

Това, че градът не се почиства качествено е видимо с просто око, макар според Маргарита Георгиева – главен експерт в отдел „Екология и гори“ в общинската администрация подобно мнение е субективно и пресилено, дори невярно.  

Малко предистория:

През 2013 година общината прекрати договора за почистване с фирмата „Нелсон чистота“ и възложи тази дейност чрез договаряне на „Зауба“ ЕАД.

Справка в информационната система АПИС показва, че едноличен собственик на капитала е „Волф“ АД на бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка.

През октомври 2016 г. общината сключва договор с „Грийн Партнърс – БКС“. В дружеството, регистрирано по Закона за задълженията и договорите „БКС – Христо Нанев“ има нищожния 0,01 процент дялово участие, останалите са на „Грийн партнърс“ АД, собственост на Здравко Андреев, който е и председател на борда на директорите на „Зауба“. Връзката с Румен Гайтански – Вълка е очевидна и се потвърждава от Закона за мерките срещу изпирането на пари, където скандалният бизнесмен е записан като действителен собственик на дружеството.

Миналата година кметът на Стара Загора сключи нов 5 годишен договор с въпросното дружество. То участва в електронна обществена поръчка по ЗОП и елиминира втория участник – голяма австрийска фирма. По същата схема през 2020 г. дружеството печели и обществената поръчка за сметосъбирането в Сливен. 

Така на практика се оказва, че от 2013 г. чистотата на Стара Загора е поверена на бизнесмена Румен Гайтански и неговите фирми. 

Последният договор на община Стара Загора с „Грийн Партнърс – БКС“ е на стойност 48.8 млн лв. с ДДС. В цялостната документация по обществената поръчка, особено в техническата спецификация има подробно описание на обхвата й, както и на всички изисквания към изпълнението й. В нея има списъка на улиците, предвидени за машинно почистване. Но на някои от тях могат да се видят работнички на дружеството да размахват метли, докато хората бързат.

Попитахме Маргарита Георгиева от общината къде в 21 век се използва „технологията“ на метлата, която освен, че е неефективна, трови въздуха?И защо в последните месеци улиците дори не се метат с изключение на площада пред общината и на пространството пред сградите на още няколко важни институции в града. Според отговора й в дружеството работят 130 жени от ромската общност, всяка с норма от 5 декара площ.

В обществената поръчка ръчното почистване е заложено главно в Зелената зона, заради обособените паркоместа по улиците. А паркирането на автомобили, особено след 18 часа, когато то е безплатно, пречело на машинното почистване. Затова, макар и въведено отскоро, не му възлагали по-големи обеми, още повече, че дейността била недофинансирана.

Но това, че  таксата за битови отпадъци не е увеличавана от две години, както и че градът издържа селата, където тази такса е много ниска, не е проблем на гражданите, а е резултат от популистката политика на местната власт.

Защото едва ли има хора, които биха отказали да платят повече за средата, в която живеят – те и децата им. Съвсем отделен е въпросът как се определят размера й и как някои бизнеси и домакинства се натоварват несправедливо с висока такса.

Съвсем логично е сумите от автоматите и SMS-те за паркиране, наказателните фишове и всички други санкции в Зелената зона да се инвестират в мерки за подобряване на качеството на въздуха и за чистотата в града. Но се оказва, че 350-те хиляди лева, събирани годишно, отивали за поддръжка на персонала, който извършва тази дейност, поне така твърди пред „За истината“ Цанка Ганева – главен финансист на община Стара Загора.

На въпроса защо за 11 години кметът не изпълни обещанието си да построи паркинги в града, тя отговори, че проучвания, направени още в началото на първия мандат на гербаджията Живко Тодоров показали, че хората нямат нагласи да ги използват.

И заради липсата на паркинги беше променена цялата организация на движение в града, а много улици бяха превърнати в еднопосочни, за да може от двете им страни да бъдат обособени паркоместа. И от няколко години градът се задъхва от натоварения трафик, задръствания и изгорели газове.

А Стара Загора е град, който спокойно може да бъде обхождан пеш, с велосипед или с градския транспорт. Но никой не слиза от автомобила си, дори когато работното му място е на по-малко от километър от дома му.

И отново стигаме до въпроса за политиката на местната власт –  какво трябва да стимулира, какво да ограничава и какво да санкционира.

Защото, ако има паркинги, хората ще бъдат принудени да ги използват, иначе ще трябва да се откажат да използват колите си в града. А улиците ще се отпушат и тогава няма да има оправдания като това, че не се мият, защото цистерните не могат да минат по тях. В условията на обществената поръчка с „Грийн Партнърс – БКС“ е заложено машинното миене на улици с обща дължина 166 км.

Въпросът е, че при проверка, извършена от „За истината“, затова как се спазват графиците на дружеството за тази дейност, не открихме следи от свежо измиване на посочените улици. Маргарита Георгиева е категорична, че това не е възможно, тъй като общината проследява движението на автомобилите на Вълка с GPS-и.

Въпросът е, че отново заради липса на средства е договорено големите централни улици в Стара Загора да се мият 10 пъти годишно, а малките – два пъти!?

В същото време дружеството спестява от средствата за зимно поддържане, калкулирано с най-високите цени в договора. Защото в общината сняг пада „от дъжд на вятър“, рядко се задържа повече от няколко дни и понякога се заледява, тъкмо заради липсата на добро почистване.

Въпросите си защо градът е толкова мръсен и как дружеството контролира дейността по почистването му не успяхме да зададем на Иво Лалов -представителя на „Грийн партнърс – БКС“ в Стара Загора, който учтиво ги отклони с уговорката, че фирмената политика не му позволява да коментира нищо без разрешението на собственика.

Затова пък гражданите имат правото да изискват от местната власт да им осигурява конституционно гарантираното право да живеят в чиста околна среда и да дишат чист въздух. Дори и когато един кмет очаква с нетърпения края на третия си мандат, а администрацията му се спотаява и се чуди кой ли ще дойде след него.

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

Източник/ци: Това е ГЕРБ: Румен Вълка зарина Стара Загора с боклуци, които „чисти“ срещу 50 млн. лева - Narod.bg

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!