Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Труд": Отървахме се от Киро и Асен

image

Автор: Екип на "Труд"

Правителството на Кирил Петков беше свалено снощи след успешния вот на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС и подкрепен от ДПС, ИТН и “Възраждане”.

За първи път вот на недоверие събори правителство

Водят се разговори за втори кабинет на ПП, но без харвардците и без Лорер

Задават се нови избори наесен

Отървахме се от харвардските измамници Кирил и Асен, бе първата реакция на депутати от опозицията след гласуването на вота на недоверие. Те припомниха, че за първи път в новата история на страната има успешен вот на недоверие. За отстраняване на правителството на Кирил Петков гласуваха 123 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и “Възраждане”, срещу 116 от ПП, БСП и ДБ, плюс отцепниците от ИТН. 

От ПП имаше депутати, които не се регистрираха първоначално, но след това 239 депутати се включиха във вота. От пленарна зала отсъстваше само депутатката от “Възраждане” Елена Гунчева, защото била в болничен за болно коляно. Оказа се, че при повторно прегласуване депутатът от ДПС Рамадан Аталай е гласувал против вота, но от трибуна уточни, че със сигурност е за оставката на правителството.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски бе посрещнат с аплодисменти на антиправителствения протест, а след като се поздрави със симпатизанти на ДПС, заедно с председателя на партията Мустафа Карадайъ влезе в пленарна зала, за да подкрепи вота на недоверие срещу кабинета “Петков”.  Снимка: Булфото

Още сутринта, след като Народното събрание се оказа без кворум, за започване на заседанието, се разбра, че Кирил Петков не е успял да напазарува депутати и да си осигури заветните 121 гласа за оставане на власт. При регистрацията, в която не участваха партиите, подкрепящи вота на недоверие, се оказа, че с предателите “Продължаваме промяната”, БСП и ДБ имат 115 депутати.

Веднага в кулоарите на парламента се заговори за възможните сценарии. Според политолози най-вероятният е нови избори наесен. Имало обаче малък шанс да се създаде правителство в рамките на 47-ото НС и дори вече се водели разговори за състав на нов кабинет. За първи път вчера се заговори за възможност да се състави второ правителство с мандата на “Продължаваме промяната”. При това, отново с подкрепата на четирите партии, които застанаха зад кабинета “Петков”.

ИТН имали обаче условие - в бъдещо правителство да не влизат Кирил Петков, Асен Василев и кумецът на Петков Даниел Лорер. 

Идеята била да се заложи на предимно на експерти, не толкова на политически лица. От ПП били склонни на подобен вариант, но се опитвали да лансират сваления шеф на НС Никола Минчев за наследник на Кирил Петков.

От опозицията бяха категорични, че няма да подкрепят нов кабинет с мандата на “Продължаваме промяната”. Според депутати с дълъг стаж в парламента, едва ли четирите партии, доскорошни партньори във властта, които открито се мразят, биха могли да стигнат до консенсус и до излъчване на ново правителство. По-възможен бил вторият вариант - предсрочни избори.

След успешния вот на недоверие правителството на Кирил Петков трябва да подаде оставка и да остане да управлява, докато бъде избран нов кабинет, или президентът разпусне НС и назначи служебен.

Партиите и президентът ще се стремят да удължат живота на 47-ото НС до 22-25 юли чрез разтегляне на времето за консултации и връчване на мандати, за да не се наложи да се правят избори през август. Според чл. 64, ал. 3 от конституцията избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

“Труд” научи, че още преди седмица по искане на Кирил Петков са правени консултации с конституционалисти дали след вот на недоверие правителството веднага трябва да подаде оставка. 

В кулоарите на парламента се обсъждаше и какво може да се направи, ако правителството се ослуша и не депозира оставка. Юристи бяха категорични, че тогава би следвало да се намеси прокуратурата.

Едва след депозирането на оставката на кабинета Румен Радев може да започне консултации с парламентарните партии. Те могат да тръгнат още от понеделник - 28 юни, ако Петков подаде оставката на правителството. Консултациите могат да приключат в рамките на ден, но очакванията са да бъдат разтеглени във времето. Конституцията не предвижда срок за консултациите. 

След приключването им държавният глава връчва мандат на първата политическа сила, т. е. на “Продължаваме промяната”. В 7-дневен срок кандидатът за министър-председател трябва да предложи състав на Министерския съвет. Ако опитът на ПП се окаже неуспешен, президентът може да проведе нов кръг от консултации, за да печели време. 

След приключването им мандатът отива при втората партия - ГЕРБ-СДС, които няма да правят опит за съставяне на кабинет, но могат да задържат мандата седем дни. След като го върнат, държавният глава има седемдневен срок да възложи на трета партия, по негов избор, да състави правителство. Амбиции за третия мандат има БСП, а ИТН, които доскоро твърдяха, че ако получат мандата, ще се опитат да съставят правителство, вече не искат да участват в раздаването.

Очакванията са 47-ото НС да бъде разпуснато около 25 юли и предсрочните избори да са на 25 септември.

Костадин Костадинов, лидер на “Възраждане”: Единственият изход от политическата криза са нови избори

Депутатите от “Възраждане” няма да разговарят с нито една партия в парламента, за тях законодателният орган е приключил - идейно, политически и организационно. Това заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов на брифинг в парламента. “Единственият изход от политическата криза са нови избори”, отбеляза Костадинов.

“Възраждане” обикалят страната, за да разговарят с техни привържениците и симпатизантите си, но и с тези, които не ги харесват и хората питат едно и също “кога ще ги махнете тия?”, заяви Костадинов. “На всичкото това срамно пропадане в българската политика трябва да се сложи край. Цялото правителство отива към канала. България има политическа криза и тя е предизвикана от действието и бездействието на правителството”, допълни лидерът на “Възраждане”.

“Парламентът е изчерпил моралния си мандат, остават му още няколко седмици, за да изчерпи и своя управленски мандат. В опита си да задържат властта, управляващите създават напрежение и разлом в обществото”, заяви Костадин Костадинов.

Решение на МС

Отмъстиха на ИТН със смяна на губернатори

Иван Янчев (ИТН) е освободен от длъжността областен управител на област Плевен, а Иван Кючуков (ИТН) е освободен от длъжността областен управител на област София. Това реши правителството вчера.

На същото заседание на кабинета Крум Пенчев е назначен за областен управител на област Плевен. За временно изпълняващ длъжността областен управител на област София до назначаването на титуляр е назначена Вера Тодева - заместник областен управител на същата област.

Крум Пенчев има придобито виеше образование на образователно-квалификационна степен “магистър” по няколко специалности, в т. ч. по специалността “Финанси”, притежава управленски опит от частния сектор, както и професионален опит в осъществяване на преподавателска дейност.

Блокаж

И комисиите останаха без кворум

Парламентът блокира. Нито една комисия вчера не успя да проведе заседание. Първо заседанието на парламентарната социална комисия се провали заради отсъствието на депутатите от опозицията. Председателят на комисията Искрен Арабаджиев от “Продължаваме промяната” коментира, че предвидените за обсъждане законопроекти стават жертва на политически игри.

Поради липса на кворум нямаше да има заседание и на Комисията по образованието и науката, съобщи председателят на парламентарната образователна комисия Ирена Анастасова от “БСП за България”. На днешното заседание на комисията трябваше да продължи с разглеждането на второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за висшето образование.

За участие в заседанието на парламентарната образователна комисия бяха дошли министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, и доц. Лиляна Вълчева - председател на Националния браншов синдикат “Висше образование и наука” към КНСБ.

Заради липса на кворум се провали заседанието на парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси, на което трябваше да бъдат приети правила за избор на 11-членната парламентарна квота в следващия Висш съдебен съвет.

Приемането на правилата беше предложено от председателя на Комисията Милен Матеев на фона на вече започналите преки магистратски избори за попълване на 11-членната професионална квота.

Цветанка Андреева, политолог, пред “Труд”: Всяка следваща коалиция ще е все по-трудна за сглобяване

С изявлението на ГЕРБ, че ще подкрепят френското предложение за РСМ, нещата някак си се промениха. Отново ГЕРБ задава тона и чертае нов тип модел на поведение. Вече се заговори за нова коалиция, но не тази, която управляващите очертаваха между ГЕРБ, “Възраждане” - двете крайности, а по-скоро работещите мнозинства са построени на евроатлантическите ценности. Това им показа и лидерът на ГЕРБ Борисов. Затова започнаха вече и коментари, че може да се говори за следващ кабинет в рамките на 47-ото народно събрание или пък под някаква форма да остане да функционира за известно време, но това ще е плод на някакви процедурни манипулации. Но това не е най-оздравителния вариант за властта в България. Според мен съдбата на това правителство вече не е в неговите ръце. Управляващите са готови, както разбирам, с вариант Б - но няма да е много окриляващо за тях. Трябва да сме наясно, че всяка една следваща коалиция ще е все по-трудна за сглобяване, но това е бъдещето. И тези части от политическия ни елит, които осъзнаят, че коалирането като култура, това е бъдещето за България, те ще бъдат водещи.

Борислав Цеков, доктор по конституционно право, пред “Труд”: ГЕРБ може да подкрепят нов формат на ПП

С внезапното извъртане на Бойко Борисов по темата Македония се очертава перспектива за преструктуриране на парламентарното пространство. Допускам следната хипотеза, която може да се развие в задкулисието. Дори ГЕРБ да гласува за свалянето на кабинета “Петков” при вота на недоверие, те може да подкрепят нов формат на правителство с мандата на “Продължаваме промяната”. Това би било безпринципно, но очевидно е възможно в днешния парламент.

Това, което се случва по темата за РСМ, е доста срамен момент за ГЕРБ, но по-важното е, че е вреден за България. Това е търгуване с националните интереси в името на собственото политическо и партийно оцеляване. Кой го е виждал това френско предложение? Гаранция - Франция, както се казва. Нашите политици показват, че са изключително слаби и изключително зависими хора затова се оплакват от международен натиск. Гърция 20 години блокираше Македония, но постигна целите си. Турция сега бави членството в НАТО на Швеция и Финландия. Но там има политици и държавници с гръбнак. В България очевидно няма.

Пламен Киров, професор по конституционно право, пред “Труд”: Узурпация на властта е, ако правителството не даде оставка след успешен вот

По силата на вота на недоверие се прекратяват правомощията на правителството. Чл. Чл. 89, ал.2 от конституцията гласи следното: Когато Народното събрание гласува недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет, министър-председателят подава оставката на правителството. Чл. 111 (1) казва, че правомощията на Министерския съвет се прекратяват с гласуване на недоверие на Министерския съвет или на министър-председателя.

Подаването на оставка е формален акт, за да бъде правителство в оставка.

Ако премиерът не депозира оставка, това е узурпация на властта и главният прокурор може директно да го подведе под наказателна отговорност, това е опит за държавен преврат.

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

САБОТАЖ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ПРЕВЗЕМАНЕ НА МЕДИИТЕ

МАСОВАТА КУЛТУРА КАТО СРЕДСТВО ЗА УПАДЪК

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно-дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Отървахме се от Киро и Асен - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!