Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Киро предал България още през февруари

image

17.02.20022 г. Министър-председателят Кирил Петков с алтернативния си външен министър Весела Чернева се среща с европейския комисар по съседство и разширяване Оливиер Вархеи в Брюксел.

“Продължаваме промяната” скри секретни записки с открито заседание

Лена Бориславова пуснала паметната записка от среща с Вархеи до главния секретар на президента и до други нежелани персони

Петков бил бесен след разпращане на записката

Кирил Петков предал националните интереси на България за Северна Македония още на 17 февруари 2022 г. На тази дата в Брюксел той  поел ангажимент пред еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи до края на Френското председателство на Съвета на ЕС да падне ветото за започване на преговори на РМС за ЕС. Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска в оставка в парламента. 

Тя бе изслушана в парламента по настояване на “Има такъв народ”. От партията на Слави Трифонов още миналата седмица поискаха закрито заседание, на което да бъде изслушан премиерът Кирил Петков и да бъдат прочетени паметни записки от срещите му с Вархеи, с с дипломати и висши чиновници от Брюксел, за да се разбере дали е водил двойна външна политика. Председателят на НС Никола Минчев отхвърли искането. 

От ИТН обаче упорито настояха да се разбере какви точно ангажименти еднолично е поемал Петков. Затова поискаха промяна в дневния ред на парламента, за да бъде изслушана Теодора Генчовска. Хората на Слави Трифонов бяха категорични, че заседанието трябва да е закрито, защото паметната записка има гриф “Строго секретно”. След инструктаж по телефона шефът на ПГ на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров обяви, че заседанието ще е открито „ за да могат да видят всички български граждани, че няма нищо скрито-покрито, да се спрат да се правят инсинуации за това какви преговори са се водили, да се видят фактите от всички действия на премиера за това какво се случва”. От опозицията контрираха ПП, че се опитват да прикрият истината, тъй като на открито заседание паметни записки не могат да бъдат разсекретени дискутирани. Последваха дълги разправии, след които Генчовска отговори на въпроси на депутати на открито заседание.

Тя разкри двойнствената политика на Кирил Петков, отговаряйки на въпрос на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов. който попита: “Споделил ли е пред вас Оливер Вархеи това, че на разговора си с Кирил Петков на 17 февруари, Кирил Петков е поел ангажимент да падне ветото до края на Френското председателство, тоест до края на юни тази година?”.

“Срещата, към която препратихте с комисаря по разширяването, всъщност беше първата ми среща с него. На срещата присъстваха 7-8 души от екипа на МВнР. Както винаги, на всички срещи се изготвя паметна бележка. Тази паметна бележка е открита и потвърждава това, което вие поставихте във вашия въпрос”, каза Генчовска.

Шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов разказа от парламентарната трибуна, че важна паметна записка е била разпратена от Лена Бориславова до по-широк кръг получатели от допустимия. Паметната записка, разпространена от Бориславова, била за среща между еврокомисаря по разширяване на ЕС Оливер Вархеи и зам.-министъра на външните работи Васил Георгиев от 31 март. Бележката е датирана от 1 април. Това заяви председателят на Йорданов от парламентарната трибуна.

“Бих искала да изразя дълбоко учудване в съдържащото се в паметната бележка относно срещата с комисар Вархеи за съществуване на договорка, за което ръководството МВнР не е уведомено”, цитира Йорданов предполагаемата паметната записка.

Йорданов разкри, че Кирил Петков бил “бесен”, защото паметната записка била изпратена и до главния секретар на президента Димитър Стоянов и посланици. Източници на “Труд” разкриха, че един посланиците, получил въпросната записка, бил Марин Райков, който лично предупредил президента за действията на Петков.

Тошко Йорданов обяви от парламентарната трибуна, че премиерът Кирил Петков е чел на глас бележката за срещата с Вархеи. “Има 8 неща, които е казал пред него министър-председателят”, заяви шефът на ПГ на ИТН и допълни, че депутатите могат да видят паметната бележка в секретното деловодство.

“Външният министър прави възражения, че това не е договорено. И Петков е казал: “От това става ясно, че съм национален предател, искам оставката на този, писал записката и на зам.-министъра”, разказа още Тошко Йорданов.

“Министър-председателят Петков си е позволявал да води договорки и да поема ангажименти за Северна Македония, а не “проксито” му Весела Чернева”, подчерта Йорданов.

Костадин Ангелов от ГЕРБ обвини “Продължаваме промяната”, че с откритото заседание се опитват да заглушат национално предателство.

Съветничката на Петков премахнала позицията за т. нар. “македонски език”

Чернева изпратила нова рамкова позиция на 5 април

“На 5 април Весела Чернева, съветник на Кирил Петков, изпрати нова рамкова позиция, която по-скоро променя националната позиция и изключва договора за приятелство и добросъседство с РС Македония от 2017 г.” Това заяви по време на изслушването в НС министърът на външните работи  в оставка Теодора Генчовска. Тя обясни, че съдържанието на проекта предполагало ревизия на българската национална позиция.

“Този проект не фигурира в българската позиция по т. нар. македонски език. Изискването за европейски гаранции за Договора за добросъседство стана несъстоятелно. В този проект няма ясен механизъм в преговорната рамка за изпълнение на договора и МВнР прецени, че няма как да има бележки по документ, който изначално е погрешен и го отхвърли като възможност”, отсече министърът в оставка.

Генчовска разказа, че на 24 май Чернева изпратила имейл до Министерството на външните работи, като текстът предвиждал правата на българите, включването им в Конституцията на РСМ и изпълнението на Договора за добросъседство да бъдат извадени от преговорната рамка и да бъдат включени в необвързващи изявления на френското председателство, които неясно как вменяват на ЕК ангажимент да следи състоянието на българското малцинство.

На 31 март по време на среща с комисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи тази позиция беше представена от него като вече договорена по инициатива от българска страна, допълни тя.

Кирил Петков: Всяко предложение за Северна Македония да се отклонява към НС

“Всяко предложение, свързано с РСМ и идващо от френското председателство на ЕС, от държава-членка или от ЕК, свързано с одобряване на началото на преговорите на членството в ЕС на РСМ и Албания, направена в рамките на подготовката или при провеждане на заседанието на Комитета на постоянните представители или на Съвета по общи въпроси, което се отклонява от рамковата позиция на МС от 2019 година, да се изпраща незабавно от постоянното представителство на Р България към комисията по външна политика на НС.” Това обяви, че внася за решение в Министерски съвет Кирил Петков.
Това е пореден опит на премиера да игнорира външно министерство от темата РСМ. Председател на външната комисия в парламента е Венцислава Любенова от “Продължаваме промяната”.

Проф. Николай Овчаров, историк, пред “Труд”: Това е провал и крах на политиката за Северна Македония

“Говорим за провал на политиката на правителството по отношение на РСМ. Изслушването на външния министър в оставка Теодора Генчовска в парламента, независимо, че беше осакатено то, защото не можаха да се видят засекретените документи, а те са важни, ни показва, че е водена двойнствена политика. Много неприятни са и тези нюанси за отстъплението от езика, за които проф. Ана Ковечва утре (б. а. днес) ще има специално изявление”, заяви пред “Труд” историкът проф. Николай Овчаров, който днес заедно с Национален кръг “За Македония” ще даде специална пресконференция след разкриването на факти около реално провежданата паралелна политика от страна на МС за еврочленството на РСМ.

“Става дума за крах на политиката, непоследователност и несигурност. Не смятам, че Кирил Петков е предал България, както Иванчо Хаджипенчович е предал Левски, но неумението да се води външна политика, тези дрязги в коалицията, които доведоха и до нейния разпад, се отразиха трайно негативно върху въпроса за Северна Македония. Без да надценявам ролята на Националния кръг “За Македония” до Страсбург ми се струва, че то оказва известно влияние по отношение на промяната на позицията на правителството, защото нашите срещи в ЕП, разговори и убеждаването и най-малкото, че българската наука има определено мнение, съм убеден, че е оказало въздействие върху позицията на Кирил Петков, защото тя се промени в последните7-8 дни”, каза проф. Овчаров по отношение на думите на премиера преди заседанието на МС вчера.

“Всички партии - и опозиция, и управляващи, казаха, че няма да отстъпят от трибуната на НС. Факт е, че натискът срещу Кирил Петков от всички страни го накара да направи тази декларация в МС. Въпросът е, че беше принуден, да каже ясно и точно, че няма да отстъпи, казано с две думи - няма връщане назад”, коментира историкът.

Слави Трифонов, лидер на ИТН, във фейсбук: Не мога да участвам в национално предателство

Лъсна голата истина.

Истината, че министър-председателят на България е участвал активно в разговори с чужди дипломати с една единствена цел - национално предателство спрямо България и всички българи!

Обещавал е да вдигнем ветото над Република Северна Македония за започване на преговори за влизане в Европейския съюз до края на председателството на Франция през месец юни. При това - без Северна Македония да е изпълнила българските условия. Нещо повече - чрез своя паралелен “външен министър” Весела Чернева, е била изготвена рамкова позиция-проект, която ревизира българската национална позиция. В тази позорна редакция Кирил Петков и Весела Чернева са предвидили отстъпки по отношение на правата на българите в Северна Македония, както и отстъпки по българската позиция за т. нар. “македонски език”.

Днес стана ясно защо напуснах коалицията и изтеглих министрите на “Има такъв народ”.

Говорете ми пак за БНБ, за МРРБ, за “Капитан Андреево” и за още куп лъжи, за които се сетите.

Това е истината - аз не мога да участвам в национално предателство.

Честит Видовден.

Проф. Костадин Ангелов, ГЕРБ: Просто Киро ще си тръгне като поп Кръстьо

Какви са тези 8 точки, които българският министър-председател или негов представител е обещал като ангажименти към еврокомисаря по разширяването на ЕС Оливер Вархеи за Северна Македония. Извършено ли е национално предателство? За нас това е факт и националното предателство е извършено от министър-председателят. Един депутат от ПП обяви, че за него премиерът е “просто Киро”, аз ви казвам, че той ще си тръгне като поп Кръстьо.

Костадин Костадинов, лидер на “Възраждане”: Кога ще бъде повдигнато обвинение към министър-председателя?

Това, което говори в момента пред милиони българи министърката на външните работи относно предателската политика на Кирил Петков към Македония, представлява пряко и публично доказателство за извършена държавна измяна! Въпросът сега не е дали да уволним правителството - това е ясно, че трябва да се случи следващата седмица. Въпросът сега е кога ще бъде повдигнато обвинение към министър-председателя?

Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП: Тема Северна Македония няма!

Цялата актуализация е една социална политика. Кажете ми едно предложение, което не е социална политика. Днес темата е бюджета и докато не приемем трите бюджета, няма да се занимаваме с друго. Тема Северна Македония няма!

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно-дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Киро предал България още през февруари - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!