Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Василев: Докато ЕС не разбере проблема ни със Северна Македония, няма как да вдигнем ветото – Разкри КОЙ е поръчал закона „Магнитски“

Финансовия министър обясни при какво условие страната може да вдигне ветото въру Северна Македония.

По думите му в предаването „На фокус“ по Нова телевизия споровете между България и Северна Македония могат да бъдат разрешени само с много дълго време на разговори, за да се стигне до точка на разбираемост.

Той отбеляза, че няма как палежът на българския културен център в Битоля да не повлияе емоционално на разговорите. Надявам се, че няма да повлие драматично и целите на двете държави ще бъдат постигнати, посочи Василев.

Влизайки в управлението, заварихме това, че много дълго време България не е поставяла този въпрос пред Европейския съюз. Ние поставяме въпроса за Северна Македония в последния момент. Ние много дълго време сме си мълчали и въпросът не е повдиган. 20 години сме казвали, че няма проблем, подписвали сме договори и в последния момент дърпаме спирачката, заяви вицепремиерът, пише novini.bg.

Европейският съюз не изнудва България да се разбере със Северна Македония, за да продължи процесът по присъединяване на страната. Има постоянно питане докъде сме стигнали. Това не е натиск на принципа, че ако не направим това, ще се случи нещо друго. Няма такъв тип натиск, каза той, като добави, че от Брюксел идва препоръка за разбирателство, за да се отпуши преговорният процес за съседната на България държава.

Истината е, че проблем има и това не може да се замете под килима. За мен първата стъпка към отпушването на проблема не е България да се разбере със Северна Македония, а Европейският съюз да се разбере със Северна Македония, че има проблеми с език на омразата и с правата на българите в Македония. Докато нямаме по-широко разбиране на нашата позиция, няма как България да вдигне ветото, подчерта Асен Василев.

Ако трябва двете държави да се разберем, това ще отнеме много дълго време. Разширявайки разговора, според мен по-лесно можем да стигнем до едно трайно решение, добави той.

Министърът на финансите поясни, че в актуализацията на бюджета влизат приетите от управяващата коалциия антикризисни мерки.

В отговор на критики от страна на опозицията Асен Василев обяви, че държавният дълг в момента е с 2 млрд. лева по-малко, отколкото е бил на 31 декември 2021 г. Въпреки кризите, към момента дългът е по-нисък, добави той.

В коментар на думите на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за управляващите: „Хората ще ги бият с камъни“, вицепремиерът заяви: „Когато г-н Борисов беше арестуван, имаше фойерверки. Г-н Борисов сам да си направи сметка кого хората бият с камъни“.

Василев коментира и намерението на управляващата коалиция България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г.

Приемайки валутния борд, ние сме приели еврото. В този момент ние сме се отказали от собствена парична политика. Тогава сме се отказали от т. нар. суверенитет. В момента решенията на Европейската централна банка директно се отразяват на България, но ние не сме в стаята, когато тези решения се вземат. Ако така и така сме се отказали от суверенитета, по-добре да сме в стаята, подчерта финансовият министър.

Той увери, че българите няма да обеднеят с въвеждането на еврото. Курсът е фиксиран. И в момента всичко в България е вързано с еврото, каза още Асен Василев.

Вицепремиерът категорично отрече да пише български вариант на закона „Магнитски“. Има работна група, която се ръководи от

Министерството на правосъдието. Вътре има участие от ДАНС, БНБ, Министерство на финансите, Външно министерство, Комисията за финансов надзор и Министерски съвет. Тя се ръководи от хората, които могат да напишат този закон, а те са в правосъдното министерство, заяви Василев.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно-дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Василев: Докато ЕС не разбере проблема ни със Северна Македония, няма как да вдигнем ветото | Vchas- Информационен портал

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!