Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европа приключи с авантата за бежанците от Украйна

Артур Приймак

/Поглед.инфо/ Полските власти лишиха украинските бежанци от помощи, призовавайки гостите да започнат да си изкарват прехраната сами. Швейцарските власти показаха раздразнение от факта, че все повече украинци се опитват тихо да се върнат в родината си, но да запазят ползите, получени на Запад. Правилата за бежанци се затягат и в други държави. Така в България вместо в безплатни хотели сега ги настаняват в „курортен затвор”.

Полша възнамерява да спре изплащането на помощи на украинските бежанци, заяви в четвъртък заместник-министърът на вътрешните работи Павло Шефернакер. „От 1 юли правителството вече няма да плаща помощи на бежанците от Украйна. Изхождаме от факта, че много хора са в състояние да се адаптират и да печелят пари сами“, заяви служителят пред вестник „Речпосполита“. Помощите възлизат на 40 злоти на ден (около 8 евро). Оттук нататък, обясни Шефернакер, те ще се плащат само на бременни или многодетни жени, както и на инвалиди, пристигнали след 24 февруари.

По-рано властите на втория по големина полски град Краков, след Варшава, премахнаха безплатното пътуване в градския транспорт за украинските бежанци.

Според полската гранична охрана повече от 3,57 милиона бежанци от Украйна вече са пристигнали в страната. Както отбеляза външният министър Збигнев Рау, два милиона от тях решиха да останат в републиката.

Варшава се тревожи за икономическите разходи за издържането на украинци, обяснява политологът Матеуш Пискорски, бивш депутат в полския Сейм. Полша прие повече украинци, отколкото всички страни от ЕС взети заедно, припомни той.

„Всички в Полша са наясно, че Европа е на прага на колосална икономическа криза. До есента у нас се прогнозира катастрофа. Полша се изправи пред необходимостта да намали потока от огромни средства, които се харчат за бежанците. Полша подкрепя бежанците изключително от централния си бюджет, средства от местните власти, с една дума, от обикновените данъкоплатци. Но никой не е искал мнението на данъкоплатците по този въпрос”, оплака се бившият депутат.

Подобни мерки се предприемат и в съседна Чехия. Властите в Прага решиха да затворят регистрационния център за бежанци от Украйна от 15 юни. Посочва се, че столицата е изчерпала възможностите за осигуряване на жилище, медицинско обслужване и други видове социална подкрепа, необходими на бежанците.

Кметът Зденек Хржиб призова за равномерно разпределение на бежанците в регионите на страната. В Прага концентрацията на украински бежанци е четири пъти по-висока, отколкото в другите региони на Чешката република - повече от 90 хиляди от 360 хиляди души, получили временно убежище в страната. Особен проблем представляват напусналите Украйна цигани, те са компактно настанени в залите и коридорите на централната гара в Прага. За тях бяха издигнати два палаткови лагера.

Чехите са уморени от просташкото отношение на имигрантите от Украйна, казва за това Вадим Трухачов, доцент във Факултета по международни отношения и чуждестранни регионални изследвания на Руския държавен хуманитарен университет. Въпреки че само малък брой бежанци са хванати в нарушение на обществения ред, при битови престъпления, именно това „агресивно, нагло малцинство” формира образа на типичния украинец сред жителите на Прага, отбелязва експертът.

„Украинците обикалят по улиците. Много от тях допринасят за влошаването на криминалната ситуация в столицата на Чешката република. След 24 февруари малката Чехия прие повече от 300 хиляди граждани на Украйна. Новодошлите веднага започнаха да изискват за себе си повишен комфорт в местата на пребиваване, да вземат помощи за бежанци в ЕС, но в същото време изобщо не искаха да работят. Колкото и чехите първоначално да им симпатизираха, днес им е омръзнало от украинците“, отбеляза експертът. Трухачов припомни, че Прага е един от основните туристически центрове в Европа. „Факторът на парите е много важен за Чешката република. Прекъсването на третия туристически сезон в Прага ще излезе изключително скъпо заради грубите гости“, заключи той.

В четвъртък властите на друга държава от ЕС - България - решиха да преселят пристигащите украински бежанци от хотелите, разположени по Черноморието, "на територията на затвор", както се изразиха блогърите.

Очакваше се новите бежанци да бъдат настанени по хотели в курортните градове, какъвто беше случаят с предишната вълна от украинци, но те бяха докарани на територията на затвор, за което свидетелстват публикации в социалните мрежи. В един от видеоклиповете се вижда как бежанците са преместени в лагер от железни контейнери, разположени зад бодлива тел.

До юни в България пристигнаха 150 000 граждани на Украйна, коментира Пламен Милетков, ръководител на борда на Евразийския институт за геополитика и икономика. Според българския експерт украинците са първо настанявани в курорти и хотели. Живяха там безплатно, посочва Милетков, но сега наближава туристическият сезон и е време хотелиерите да приемат гости.

Украинците бяха оставени в курортите на България, но вече в така наречената миграционна зона. Това е парче земя, където са паркирани микробуси. Зоната е оградена - за безопасността на самите украинци. Това не е концентрационен лагер, това е бежански лагер в типичния му смисъл. И украинците бяха поставени там не завинаги, а за три-четири дни. Българските власти планират допълнително разселване на бежанците в планинските курорти, където напливът от туристи се случва само през зимата“, казва Милетков.

Затягането на условията, в които се държат бежанците, очевидно се превърна в една от причините все повече украинци да предпочитат да се завърнат в родината си. Обратният поток вече е отчетен от статистиката. От 23 май броят на вътрешно разселените лица в Украйна е намалял за първи път, според Граничната агенция на ЕС „Фронтекс“. Общият брой сега се оценява на 7,1 милиона, което е с 11% по-малко спрямо 3 май, съобщи агенцията. Общо след 24 февруари 5,3 милиона граждани на Украйна пристигнаха в Европейския съюз.

Швейцария, която не е член на Европейския съюз, също затяга правилата за украинците. В четвъртък те заплашиха да отнемат статута на украинските бежанци, който им дава право да работят, да се събират със семействата си и да изпращат децата си на училище, ако притежателите на статута се върнат в Украйна. „Държавният секретариат по миграцията реши, че може да отмени статута на закрила, предоставен на лица, които са напуснали Украйна, ако се върнат в родната си страна за повече от 15 дни в рамките на три месеца“, казаха от швейцарския държавен секретариат по миграцията.

Превод: В. Сергеев

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

САБОТАЖ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ПРЕВЗЕМАНЕ НА МЕДИИТЕ

МАСОВАТА КУЛТУРА КАТО СРЕДСТВО ЗА УПАДЪК

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно-дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Европа приключи с авантата за бежанците от Украйна - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!