Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Захарова: САЩ провокират продоволствена криза в Украйна

Оказва се, че Киев ще плаща за оръжие с пшеница, подчертава говорителят на руското външно министерство

Скокът на цените на зърното започна още през 2020 г. и в никакъв случай не е резултат от специална военна операция, изтъква тя

Вашингтон сам провокира продоволствена криза на територията на Украйна, лишавайки я от зърнените й запаси.

Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, съобщава ТАСС.

„Изявлението на президента на САЩ Джо Байдън от 10 май за необходимостта от намиране на възможности за износ на 20 милиона тона зърно от Украйна съвпадна с подписването на закона за украинския ленд-лизинг. Оказва се, че Киев ще плаща за оръжие с пшеница. Всъщност самите американци провокират продоволствена криза в Украйна, като я лишават от зърнени резерви“, каза дипломатът, коментирайки ситуацията с продоволствената сигурност в контекста на изявления на официални представители на чужди държави за предполагаемото „блокиране“ на Черно море“.

Тя подчерта, че САЩ и ЕС говорят за намерения да изнесат 20 милиона тона зърно от Украйна в рамките на 2,5 месеца, уж за транспортирането им до африканските и близкоизточните страни, за да се предотврати продоволствена криза. "В действителност обаче зърното се транспортира до складове в Европа. Организирани са железопътни, шосейни и речни маршрути за доставката му до дестинации в Германия, Полша, Литва, Румъния и България", допълни представителят на МВнР.

Ситуацията на хранителния пазар

Руската страна отбелязва, че в момента на световния пазар на храни се развива „тревожна ситуация“ поради проблеми с доставките на селскостопански продукти, заявява Захарова. „Ние, като най-големият доставчик на пшеница на международните пазари, сме изключително притеснени. Опитите на Запада да приписва всички проблеми на специална военна операция и да обвини Русия, че блокира чужди кораби в пристанищата на Черно и Азовско море, са абсолютно безпочвени", продължи тя. „Скокът на цените на зърното започна още през 2020 г. и в никакъв случай не е резултат от специална военна операция. Пандемията доведе до сериозно прекъсване на веригите за доставки и значително увеличение на цената на услугите за транспортиране на храни."

Според дипломата експертите на ФАО многократно са отбелязвали, че цените са достигнали рекордно високо ниво до февруари 2022 г. "Така че от 2019 г. до февруари 2022 г. индексът на цените на храните се е увеличил с почти 50%. Това се случи не по вина на Русия, а поради пандемичната парична емисия, високите цени на енергията, торовете и други селскостопански ресурси", добави тя.

Катализатор на кризата

Както подчерта представителят на външното министерство, антируските санкции на Запада, довели до разкъсване на връзките в областта на глобалната логистика и транспортна инфраструктура, се превърнаха в „основен катализатор“ за съществуващите негативни тенденции. „САЩ и ЕС забраниха на кораби под руски флаг да използват бреговата им инфраструктура. Най-големите каргопревозвачи в света се присъединиха към санкциите срещу Русия, техните кораби не посещават руски пристанища. Морското търговско пристанище Новоросийск е включено в ЕС списък на санкциите, чрез който се доставя до 50% от руското зърно. ЕС въведе квотен режим за внос на торове", каза тя. "Всичко това, заедно със санкциите за транспорт на стоки от Русия, трудности при заплащането на доставки, забранени транзакции и митнически проблеми, доведоха през март до намаляване на доставките на руски торове в страните от ЕС с 40%.“

В резултат на това цените на пшеницата, царевицата и ечемика, които вече бяха рекордно високи, се повишиха още повече. „Според ООН през март 2022 г. цената на хранителните продукти надвишава миналогодишната цифра с 24%, а в страните от ЕС цената на пшеницата скочи със 70% за този период“, припомни Захарова.

Неоснователни обвинения

Дипломатът коментира и изявленията, направени предния ден от официални представители на чужди държави за предполагаемото "блокиране" на чужди кораби от руски военни във водите на Черно и Азовско море. Тя подчерта, че съответните изявления "не отговарят на действителността".

„Пристанището в Мариупол поднови работа, след като военните на Русия и Донецката народна република получиха контрол над него, фарватерът беше деблокиран, бяха създадени условия за напускане на корабите“, отбеляза тя. Руските въоръжени сили ежедневно от 8.00 до 19.00 часа откриват два морски хуманитарни коридора. В черно море има изход от пристанищата Херсон, Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южен в югозападно направление от териториалното море на Украйна, като е открит коридор с дължина 80 мили и широчина 3 мили. От 25 май функционира и коридор в Азовско море. Дължината му е 115 морски мили, ширина за движение – 2 мили“.

В същото време властите в Киев, според Захарова, отказват да си сътрудничат с представители на чужди държави и корабособственици, за да осигурят безопасното излизане на блокираните кораби, всъщност „вземайки тях и техните екипажи за заложници“.

Съвестен партньор

На фона на настоящата ситуация Русия, както отбеляза дипломатът, продължава да бъде „отговорен участник в световния пазар на храни“. „Възнамеряваме да продължим да изпълняваме добросъвестно задълженията по международни договори по отношение на експортните доставки на селскостопанска продукция, торове, енергийни носители и други критични продукти. Ние добре осъзнаваме важността на подобни доставки за осигуряване на социално-икономическата стабилност на различните региони на света“, в заключение казва Захарова. 

Източник "Гласове"

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно-дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Захарова: САЩ провокират продоволствена криза в Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!