Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бог, Родина, Семейство - конференцията за консервативно политическо действие

image

Виктория Георгиева

На 19.05 в Унгария се събраха десетки видни консерватори от Европа и САЩ за Конференцията за консервативно политическо действие (ККПД). Неин инициатор беше Американският консервативен съюз с директор Дан Шнайдер, а мотото: „Бог, Родина, Семейство!“ Това предадоха световните агенции, у нас новината бе отразена съвсем бегло, буквално само от една, две медии (сред които нямаше телевизионна).

Конференцията за консервативно политическо действие е годишен политически семинар в САЩ, на която присъстват активисти и редица политици от десния консервативния спектър - както в САЩ, така и по света. Първата конференция се провежда през далечната 1974, а самият Роналд Рейгън държи встъпителната реч. Тази година ще се проведе между 4 и 7 август.

За пръв път събитието се провежда в страна от Европа, а на него присъстваха унгарският министът-председател, избран за пети път начело на страната си - Виктор Орбан, Джудит Варга, министър на правосъдието на Унгария, други унгарски, европейски и американски политици, сред които такива от републиканската партия, близки до бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, представители на десни европейски партии като френската „Национален сбор“ и испанската „Вокс“, личности като политическия коментатор и активист Кандис Оуенс, тв водещ и общественик Бен Фъргюсън, председателят на Американския консервативен съюз Мат Шлап, журналисти и редица други. Сред най-емблематичните фигури бе тази на един от най-важните чешки политици след падането на комунистическия режим, а именно бившият президент на независимата Чешка република и неин пръв министър председател Вацлав Клаус.

С видео връзка се включиха бившият шеф на кабинета на Тръмп, Марк Медоус, Едуардо Болсонаро, син на бразилския президент Жаир Болсонаро и др., а присъстващите чуха и думите на Доналд Тръмп, както и на емблематичния водещ на Fox News Тъкър Карлсън, които бяха записали видеосъобщения.

Виктор Орбан очерта 12 точки, които според него са ключови за осигуряване на доминация на консерватизма и отстояване на националните интереси във външната политика. Най-важните сред тях: Трябва да играем по собствените си правила; Национален консерватизъм във вътрешната политика; Националните интерес в център на външната политика; Трябва да имаме медии; Трябва да имате вяра; Изграждайте общности; Изграждайте институции.

Орбан определи Унгария и като „крепост на консервативните християнски ценности в Европа“, добавяйки, че нашите опоненти, прогресивните либерали и неомарксистите, имат неограничено единство: те си пазят гърбовете един на друг. За разлика от тях, ние, консерваторите, сме способни да се скараме помежду си за най-дребния проблем.

Друг важен акцент в речта му бе че: „Консерваторите в Европа и Съединените щати трябва да се борят заедно, за да „отвоюват“ институциите във Вашингтон и Брюксел от либералите, които заплашват западната цивилизация преди гласуването през 2024 г.“ 2024 е ключова година, защото се предполага, че в САЩ Доналд Тръмп ще се кандидатира отново за президент, ще има и избори за Конгрес, а на Стария континент ще имаме избори за Европейския парламент.

Във видеообръщението си към присъстващите, Доналд Тръмп заяви, че Виктор Орбан е голям политик, постигнал огромен изборен успех, допълвайки: „Ще работим заедно с Орбан“.

Силни думи отправи и Кандис Оуенс, която напомни на всички политическата дихотомия, която изповядват неолибералите: „Намразиха ме, защото написах, че „само жените могат да раждат“ и в цяла Америка настана истерия. Тоест уж призоваващите към любов, приемане на различното мнение и позиция, спретнаха словесна вендета на Оуенс, защото казва истината.

Председателят на Американския консервативен съюз Мат Шлап каза, че Унгария е правилното място за започване на дискусия за случващото се в Европа.

Къде сме ние?

В дните, в които можем да заявим, че бе поставено началото на ново консервативно обединение между Европа и САЩ, поканените от наша страна бяха единици. Консервативната родителската организация РОД, инициатори на редица инициативи, подкрепящи традиционното семейство, сред които и предстоящата „Месец на семейството“. Те бяха представени от съпредседателите си Давид Александров и Илия Вълков, членът Явор Нушев, и общественикът и писател Александър Урумов. На конференцията присъства и бившият конституционен съдия и депутат Георги Марков, от години живеещ в Унгария, чиято книга „Феноменът Виктор Орбан“ обхваща политическата дейност на Орбан (с когото авторът се познава лично) от 16 юни 1989 г. до 20 август 2019 г.

За съжаление, само това бяха нашите представители. Действащи политици нямаше. Това на пръв поглед не би било толкова важно, ако всъщност не води до притеснителния извод, че именно в този важен момент, явно никоя българска партия не е припозната като вероятен съюзник в предстоящата битка за отвоюване на институциите, разяждани от неолибералния тумор.

А на конференцията се призова за национална консервативна политика във всяка страна, което би трябвало да е приоритет и на нашите десни и център - дясно партии.

Големият въпрос, който няма как да не си зададем е - готови ли са нашите политици, които определят себе си за консерватори, да работят активно за отстояване на националните ни интереси, следвайки принципа, че Църквата и семейството трябва да бъдат активно подкрепяни, защото именно те са градивните елементи на нацията (което посочи и Орбан в речта си) или за пореден път ние ще останем в периферията на важните процеси и обединения, протичащи и в момента.

Източник/ци: Бог, Родина, Семейство - конференцията за консервативно политическо действие - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!