Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Делян Добрев от ГЕРБ се оплака, ПАК Въртят далавера без НАС! "Ще пуснем сигнал в МВР, ГДБОП и ДАНС!..."

Нашата информация е, че ”Булгаргаз” купува от посредник на 102 евро и една част от него му го продаваме обратно за 82 евро. Ще пуснем сигнал в МВР, ГДБОП и ДАНС във връзка с тази далавера

Почти месец купуваме руски газ, само че с 30 % по-скъп. Защо беше необходимо да вкараме посредници между продавача и купувача? Колегите от управляващата коалиция не ни вярват и се надяваме да им докажем с тази Комисия.

Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ, коментирайки временна комисия, която да провери обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт", както и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз".

Статистика го показва много ясно. Показват го уредите. Те показват, че този газ е руски, но ние го плащаме със стотици милиони на месец, добави той.

"В момента в който правителството ни предложи това обяснение, ни каза, че следващите дни и седмици как ще спрат газа на всички европейски държави, а го спряха само на нас и Полша. Когато на Полша им спряха газа, те започнаха да купуват по-евтин газ. И те купуват по евтин, но от Германия, където по договор цената на руския газ е по-ниска.

В нашия случай обаче цената стана с 30% по висока. Първо гърците плащат повече за руския газ, след това Гърция слага надценка, МЕТ слага надценка. Ако участвахме в управлението още февруари месец щяхме да преговаряме за алтернативни доставки. Още от първия ден на войната бе ясно, че ще има проблем с доставките. Също бе добре да има алтернативен източник в случай на санкции", обясни Добрев.

По думите, още тогава е трябвало да запазим паркомясто в терминала в Ревитуза в Гърция, защото ако газът не идва от Русия, ние трябва да запазим паркомясто на пристанище, където да го регазифицираме. Ние все още нямаме място запазено в Ревитуза.

"До колкото знам капацитетът в Ревитуза вече е изчерпан. Затова правителството не може да каже къде ще бъде разтоварен газа, който ще пристигне", добави той.

Добрев направи и сериозно предупреждение относно комисията за газовите доставки.

"Надявам се да не засекретят комисията. Ако си спомняте ония сделки за 30-е секунди. Ние направихме комисия, но мнозинството я засекрети. Ако и тази се засекрети, обществото няма да разбере какви безобразия са направени пред последните седмици.

Ако засекретят, ние ще трябва да пазим в тайна всичко години наред. Надявам се да не си позволят да направят това безобразие и този път", каза той.

Що се отнася до евентуален съдебен спор между "Булгаргаз" и "Газпром" Добрев каза, че ние не трябва да навлизаме в този търговски спор с Русия. "Това би навредило интересите на България в един бъдещ арбитраж. Арбитражът е между търговските дружества, и не бива политиците да се намесват, защото отсрещната страна може да го ползват. Те могат да кажат, че сме спрели да купуваме газ политически".

"Знаем как са избрани посредниците, но искаме дадем повече публичност. Посредникът е МЕТ, тя работи с руски газ. Тя е тясно свързана с властта, защото директорът на МЕТ сега е директно на Булгаргаз. В деня, в който го назначават за директор на Булгаргаз, той започва да прави сделки със себе си. Има и закон за конфликт на интереси, който вече никой не спазва, а уж щяхме да сме много морални", повтори още Добрев.

"Нашата информация е, че Булгаргаз купува от този посредник на 102 евро, скъп газ. Една част от него му го продаваме обратно за 80 евро. Ще пуснем сигнал в МВР, ГДБОП и ДАНС. И този въпрос ще изследваме в тази комисия", каза още той.

Добрев за пореден път изрази скептицизма си относно обещанието на премиера Кирил Петков, че САЩ ще ни продадат по-евтин газ от руския.

"От една година слушаме най-различни обещания, нищо от което не се е случило до сега. Имаше едни 8 милиарда, които се крадяха, които щяха да се дават на хората. Такива милиарди няма. Хиляди инвеститори щяха да нахлуят, да разкриват работни места, да вдигат заплатите, и това не се случи. Ние се съмняваме във всяко едно нещо, което казват. За сметка на това върнаха посредниците в газа. Подписахме сделка с Гемкорп. И един куп други такива, които започнахме да ги забравяме", припомни Добрев.

"Те ще се опитат да манипулират обществото. Казали са вчера, че цената за юли ще е с 40 стотинки по-евтина спрямо май и юни, а ние нямаме цена. Цената е 142 лева. Надявам се в тази цена да не е отчетен този евтин газ от САЩ, защото ако е отчетен, това означава че цената е доста по-скъпа. По формулата с руския газ цената би трябвало да е 110 лева. Ако американския газ е по-евтин, цената би трябвало да е под 110. Ако вкараме и по-евтиния азерски газ, цената трябва да стане още по-ниска.

За май цената им излиза със сериозно увеличение. По формулата с руския газ цената трябваше да падне на 123 лева. Това няма да стане, а ще скочи на около 160. За юни месец ще е подобна ситуацията. Манипулация е защото сравняват цени от бъдещето с цени от миналото без да казват каква би била цената с алтернативния сценарий. Ако включим целия азерски газ цената трябва да е 70 лева", обясни Добрев.

Що се отнася до предложението на правителството хората да купуват първите си 50 литра гориво за месеца на преференциални цени, той каза, че просто властта я е страх от протести на хората. Защото, ако протестира бизнесът, властта би го определила като лошия бизнес. "Този опит да се потуши напрежението няма да бъде успешен", прогнозира Делян Добрев.

Според него има Закон за конфликт на интереси, който явно никой не спазва. Делян Добрев коментира и воденето на арбитражно дело от страна на България срещу Русия и "Газпром". "Не трябва да навлизаме в този търговски спор, защото това би навредило на интересите на България", заяви Делян Добрев.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

Източник/ци: Делян Добрев: Премиерът да каже на каква цена и откъде ще вкара втечнения газ от САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!