Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Замирисва на Жанвиденова зима: Дребните пари изчезват, плащаме предимно със стотачки

Инфлацията топи все повече дела на банкнотите с малък номинал в паричното обращение, сочи докладът на БНБ за миналата година, цитиран от Телеграф бг.

В края на 2021 г. в обращение бяха 569.1 млн. броя банкноти със съвкупна номинална стойност 24,138 млрд. лв., като за едногодишен период те се увеличиха с 21,4 млн. (3,9%) по брой и с 3,386 млрд. лв. (16,3%) по стойност.

През отчетния период се запази тенденцията от предходните години към относително по-висок годишен темп на нарастване в налично паричното обращение на броя на банкнотите с високи номинали (50 и 100 лева) в сравнение с останалите номинали.

Спрямо края на 2020 г. броят на банкнотите от 50 лева се увеличи с 35,1 млн., или с 19,8%, а на банкнотите от 100 лева съответно с 19,3 млн., или с 24,9%. Тези два купюра имат основен дял в годишното увеличение на банкнотите в обращение.

В края 2021 г. броят на банкнотите в обращение от 5 лева се увеличи с 3% спрямо края на 2020 г., докато през същия период броят на банкнотите с номинална стойност от 10 и 20 лева намаля съответно с 4,6% и 7,6% С най-голям дял от 37,33% в общия брой на банкнотите в обращение в края на 2021 г. е тази от 50 лева. 

Запазва се тенденцията от предходни години към нарастване на дяловете по брой на банкнотите от най-високите номинали спрямо останалите.

През 2021 г. дяловете на банкнотите от 50 и 100 лева се увеличиха съответно с 4,96 и 2,86 процентни пункта, докато дяловете на останалите номинали намаляха, като най-съществено е намалението на дела на банкнотите от 20 лева.

В края на 2021 г. в структурата по стойност на банкнотите в обращение с най-големи дялове от 44,01% и 40,16% са купюрите съответно от 50 и 100 лева, които са единствените, при които се отчита нарастване на дялове по стойност спрямо края на 2020 г., възлизащо на съответно с 1,29 и 2,76 процентни пункта.

През същия период дяловете на останалите номинали намаляха, като най-съществено е намалението на дела на банкнотите от 20 лева, отчита БНБ.

Рязък скок на жилищните кредити

Войната в Украйна не се отразява върху жилищното кредитиране у нас. Данните на Централната банка за март показват отново ръстове в кредитирането и незначителни промени в условията по кредитите. Тенденцията за ръст в жилищното кредитиране остава и през последния месец, който отчита официалната статистика на БНБ. 

През март търговските банки са отпуснали близо 46% повече жилищни заеми на домакинствата в сравнение със същия период на миналата година.

Спрямо месец по-рано ръстът също е значителен. Близо 35 на сто - от 150 до близо 590 милиона лева.

Според данните на статистиката на БНБ намалението на средната лихва по жилищните кредити през март е с 0,14% , а в годишния процент на разходите - с 0,19% спрямо година по-рано. Средната лихва, по която се отпускат новите заеми, е 2,6 на сто.

Растат и потребителските кредити през март с около 40% за последната година. Месечното увеличение е с близо 20 на сто.

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Замирисва на Жанвиденова зима: Дребните пари изчезват, плащаме предимно със стотачки

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!