Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Извънредно! Плащаме скъпо за всичко заради спрения газ благодарение на Киро и компания

Спрени производства и по-високи цени на стоки и услуги – това са прогнозите за ефекта от спрените доставки на руски газ.

Хлебопроизводството е един от секторите, които се очаква да бъдат сериозно засегнати от спирането на руските газови доставки.

„Големите хлебопроизводители работят основно, ползвайки електроенергия, а по-малките имат комбинирани пещи за газ и електричество. Това, което е важно да кажем, е, че при хляба не се очаква каквото и да е шоково поскъпване, защото ние сме в огромна конкуренция един с друг“, каза пред БНТ Марияна Кукушева, председател на УС на Национален браншови съюз на хлебари и сладкари.

Не толкова опитмистични са от хлебозаводите в Белослав – един от големите производители в страната, където липсата на газ ще бъде фатална.

„И двата хлебозавода са само на газ, така че ще се наложи да преустановим работа“, каза Димитър Петров, търговски директор на хлебозавода в Белослав.

Топлофикациите в страната също са сериозен потребител на газ. И макар най-голямата – „Топлофикация София“, да е получила уверения, че газ ще има, притесненията остават.

„За съжаление обаче информацията е, че цените за май ще бъдат по-високи, което със сигурност ни притеснява много“, съобщава столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Количества газ за болниците също има, но в Стара Загора вече се притесняват за следващия отоплителен сезон.

„Ако ситуацията към този момент не бъде решена, отоплението на голяма част от болниците в нашата страна ще бъде невъзможно“, каза проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора.

Природният газ се оказва незаменим източник на енергия и за други отрасли.

„Замяната с електричество при нас е неприложима. Вариант, който сме обсъждали, е да минем на алтернативно гориво като мазут, което ценово е неизгодно. Имайте предвид, че нашата продукция е 70% за износ. Вдигайки себестойността, се предполага да излезем извън пазара“, каза Георги Жеков – собственик на компания за конфитюри.

При високи цени на природния газ, съчетани с високи цени на електроенергията, които не се компенсират, много предприятия ще затворят, прогнозират от Асоциацията на индустриалния капитал.

„И това е в ситуация, в която имаме златния шанс да увеличим своя дял в скъсяването на веригите на доставки. Ние сега имаме златната възможност индустрията да дръпне, защото много доставчици от Западна Европа търсят да преместят доставките по-наблизо“, каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Цената на тока също ще върви нагоре според прогнозите.

„Повишаване цената на тока, аз прогнозирам около 500 лева за мегават и съответно драстично повишаване на цената на газа. Ние ще издържим, но икономиката колко ще издържи, колко ще се свие, потребителите какви цени ще плащат. Иначе да – ще бъдем живи, здрави, но бедни„, каза Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на БЕХ.

Заради завъртането на кранчето на газа се очаква да пострада и земеделското производство.

„Голямата опасност пред сектора е затваряне на двата торови завода, защото без газ няма как да се произвеждат торове. За житните култури този проблем не съществува, защото са наторени. Но за пролетниците, които се прибират есента това ще бъде огромен проблем, тъй като означава тотален срив на добивите и при слънчогледа и при царевицата“, заяви пред Нова тв Красимир Кумчев, земеделски производител.

„От сутринта ми звънят земеделски производители, само като чуха, че газа изчезва – 10 % е скочил торът“, твърди Жечо Станков, ГЕРБ.

Енергийни експерти: Ще настъпи хаос

„Има президентски указ и всички фирми в Русия трябва да приведат този указ в действие спрямо руското законодателство. Те съответно са поставили условия на българската страна, тя не се е съгласила, въпросът е дали е само в България и Полша“, коментира спирането на газа от Русия за България в „Още от деня“ Валентин Николов, бивш председател на БЕХ.

Според Явор Куюмджиев българският национален интерес е българските граждани да имат топлина, ток на поносими цени, българският бизнес да получава необходимите ресурси, за да може да работи.

„Ще настъпи хаос. 2021 година България е употребила 3,2 млрд. кубични метра газ, от които над 75% са дошли от Русия, останалите са около 300 млн. от Азербайджан и около 250 млн. от най-различни източници на втечнен газ. При отпадането на руския газ в България ще липсват 2,5 млрд. кубични метра газ, които няма с какво да бъдат заместени по две причини. Първо няма техническа възможност да бъда донесена газ откъдето и да било другаде“, обясни бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев. „Тези около 200 млн. кубични метра ще стигнат за още 16 дни и после всичко свършва“, подчерта той.

„АЕЦ Козлодуй затвори пети блок за планов ремонт, ще има голям дефицит на газ, не знам откъде ще дойде и не знам дали са резервирани капацитети. И в този момент всички, които могат да заменят газа с електрическа енергия, ще го направят и очаквам електрическата енергия да скочи минимум с 25% на свободния пазар“, коментира Валентин Николов.

Явор Куюмджиев разясни, че голяма част от българската индустрия е преминала на газ, защото е била най-евтиният енергоизточник. Само критичните потребители, които никога не бива да бъдат изключвани от газ, са 1,7 млрд. кубични метра годишно, уточни той.

„Сега можем да получаваме газ от Гърция и Турция, защото имаме диверсификация на трасета, отделно и Румъния, връзката е свързана“, поясни Валентин Николов.

Куюмджиев подчерта, че в Чирен има 92 млн. кубични метра, което според него означава, че хранилището е на финала си. „Там технологично трябва да се оставят минимум 50 млн., тоест там има само 40 млн., които могат да бъдат изтеглени“, добави той.

Николов и Куюмджиев коментираха предстоящите прегледи на договорите за доставка и транзит на газ. „Две години и половина са предплатени от „Газпром“. Парите са дадени авансово. Всеки договор може да бъде променен или да бъде суспендиран. Винаги се вземат международни консултанти. Това не е еднолично решение на някой“, смята Николов.

Той изрази мнение, че трябва да се наблюдава дали няма да се появят посредници при доставка на газ.

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Извънредно! Плащаме скъпо за всичко заради спрения газ благодарение на Киро и компания - Новинар Онлайн

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!