Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Еврокомисарят по разширяването иска София да пусне Скопие в ЕС до юни

image


Валерия Велева: Този човек вече е опасен за държавата!

Аз бях преди две-три седмици в София и сега отново съм тук. Винаги ще се радвам да идвам в София, толкова често, колкото е необходимо, за да може да се стигне до решение юни месец тази година. Войната ни показва, че нямаме време за губене. Не само време нямаме, но нямаме интерес да губим повече време. Това заяви еврокомисарят по съседството и разширяването Оливер Вархеи по време на провеждащия се в българската столица форум "ЕС среща Балканите", на който политици и експерти обсъждат стъпките към засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията в ЕС.

Вархеи бе категоричен, че процесът по интеграция на Западните Балкани трябва да бъде ускорен. 

"Икономическата криза и COVID-19 ни показва до какво може да доведе липсата на интеграция", лаконичен бе той.

Според еврокомисаря икономическите различия между ЕС и страните от Западните Балкани е едно от основните предизвикателства, което трябва да бъде преодоляно.

Еврокомисарят постави въпроса кога ще се проведе първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония и Албания.

Не мога да скрия факта, че съм изключително разочарован, че все още е на дневен ред и се обсъжда този въпрос. Мислехме, че преди две години сме го разрешили, но сега се оказва, че отново въпросът е на дневен ред, коментира Оливер Вархеи. Ако имате правомощия и не ги използвате, другите ще помислят, че това означава отстъпление от правомощията, посочи той. Ето защо, според него, всички държави членки трябва да вярват в силата на процеса на разширяване да води до преобразувания.

Според еврокомисаря процесът за разширяване на ЕС е придобил прекалено национални измерения. Оливер Вархеи напомни, че съюзът е извел в центъра, като основен критерий за членство, върховенството на закона.

"Ако тук няма напредък, никъде няма да има напредък", заяви еврокомисарят. Той каза, че Европа трябва да работи заедно за предотвратяването на избухването на конфликти на Балканите. Това трябва да е номер едно приоритет, защото цяла Европа би била засегната при евентуален конфликт", посочи Вархеи.

Неговото послание към Балканите е държавите да спазят всички критерии за членство, да отговорят на всички условия. Ако продължава осъществяването на реформи, ако е достатъчно видимо върховенството на закона, противодействието на корупцията, реформите, наистина ще се натрупа критичната маса, която не може да пренебрегне ЕС, каза Вархеи. Той изтъкна също, че не достатъчно ЕК да бъде убедена за приемането на държавите от Балканите, необходимо е да бъдат убедени всички държави-членки, но това понякога е трудно. Трябва да направим повече заедно, отколкото сме правили преди, каза още Оливер Вархеи.

Еврокомисарят по разширяването проведе и среща "на четири очи" с държавния глава Румен Радев на "Дондуков" 2. Фокусът на разговора бе европейската перспектива пред страните от Западните балкани.

По време на срещата българският президент изрази позицията на страната ни, в която се изразяват последователно очакванията на България за активното ангажиране на Република Северна Македония за разрешаване на откритите въпроси в отношенията между двете държави, както и устойчивото изпълнение на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, с което да се придвижи напред и процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка.

Кирил Петков също проведе среща с еврокомисарят по разширяването. Двамата обмениха мнения относно актуалната ситуация в региона, включително в контекста на кризата, породена от войната в Украйна. 

Петков и Вархеи обсъдиха също последните развития в диалога между България и Република Северна Македония. Министър-председателят потвърди желанието си за намиране на взаимно приемливо решение на отворените политически въпроси, отчитащо чувствителните за България теми. Петков отбеляза, че активизирането на секторното сътрудничество между двете страни допринася за изграждането на взаимно доверие и разбирателство.

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Еврокомисарят по разширяването иска София да пусне Скопие в ЕС до юни - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!