Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пенсионирането поскъпна

image
Ако искате да купите осигурителен стаж за пенсиониране, трябва да дадете по 140,58 лв. за всеки месец.

Автор: Стефан Кючуков

Плащате 8434 лв. за 5 години допълнителен трудов стаж

Необходими са по 140,58 лв. за всеки недостигащ месец

Всяка година искат 2 месеца повече

Пенсионирането поскъпна. От 1 април 2022 г. купуването на един месец допълнителен трудов стаж струва 140,58 лв., при 128,70 лв. досега, пише в бюлетин на НОИ. Кодексът за социално осигуряване дава възможност на хората да си купят до 5 години трудов стаж, ако са навършили годините за пенсиониране, но нямат необходимия стаж, за да получат пенсия.
Цената на един месец при купуване на осигурителен стаж се определя на база минималния осигурителен доход и размера на вноската за фонд “Пенсии” за хората, родени преди 1 януари 1960 г. Размерът на минималния осигурителен доход от 1 април нарасна от 650 лв. на 710 лв., а вноската за фонд “Пенсии” остава без промяна - 19,8 на сто. Така стойността на един месец трудов стаж, който не ви достига за пенсиониране, нараства с 11,88 лв. до 140,58 лв. Ако не ви достига една година стаж, за да се пенсионирате, трябва да платите 1686,96 лв., а цената за целия период от 5 години, който КСО позволява да купите, нараства със 712,80 лв. лв. до 8434,80 лв.

Възможността да платят за осигурителен стаж до 5 години, който не им достига за придобиване право на пенсия, може да се ползва от хората, навършили общата възраст за пенсиониране. За настоящата година това са 61 години и 10 месеца за жените и 64 години и 5 месеца за мъжете. Освен достигането на тази възраст, за пенсиониране са необходими и 36 години и 2 месеца стаж за жените и 39 години и 2 месеца стаж за мъжете. Именно този стаж, ако не им достига, хората могат да си купят. От тази възможност не могат да се възползват хора, които искат да се пенсионират на по-ниска от общата възраст - например работилите при неблагоприятните условия на първа и втора категория труд, които искат да се пенсионират по-рано.

Когато човек заяви желанието си да купи осигурителен стаж, от съответното териториално поделение на НОИ се преценява точно колко време не достига до необходимия за пенсиониране осигурителен стаж, като хората трябва да бъдат информирани за недостигащия им стаж, сумата на дължимите осигуровки и реда за внасянето им. Ако човек плати за повече месеци от тези, които не му достигат за пенсиониране, това няма да се зачита за допълнителен стаж. Но може да поиска възстановяване на надвнесените пари от съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите. Удостоверението за “закупен недостигащ стаж” се издава от териториалното поделение на НОИ въз основа на документа за платените осигурителни вноски.

През годините на все повече хора се налага да купуват стаж за пенсия. От една страна причина за това е ежегодното увеличение с 2 месеца на изисквания стаж за пенсиониране. Предвижда се до 2027 г. необходимият стаж за пенсия да нарасне до 37 години за жените и 40 години за мъжете. Наред с това хората в предпенсионна възраст все по-трудно намират работа заради влошено здраве и изискванията на работодателите.

Отпадат добавките от 60 лв.

Пенсиите намаляват с 25-30 лв. от 1 юли

Обмислят друга индексация

Дали получаваните от пенсионерите суми ще бъдат по-малки от 1 юли зависи от партиите в управляващата коалиция.

Получаваните от пенсионерите суми ще намалеят с 25-30 лв. от 1 юли, според действащите в момента текстове от закона за бюджета. През първата половина на настоящата годината средната пенсия ще бъде 573,76 лв., показват изчисления на НОИ. От 1 юли е предвидена индексация по “швейцарското правило” с 50% от ръста на инфлацията и 50% от увеличението на средния осигурителен доход. Това ще доведе до увеличение на пенсиите с 6,1% от 1 юли 2022 г. В резултат средната пенсия за втората половина на годината се очаква да достигне 608,38 лв.

Наред с това обаче всички давани към пенсиите добавки ще отпаднат. Сега пенсионерите получават по 60 лв. на месец ковид добавка, която ще се дава само до юни. Освен това голяма част от пенсионерите получават още една добавка, така че месечната сума на пенсия и ковид добавка да не бъде по-малка от общата сума на получените пенсия и добавка през декември.

От 1 юли и тази добавка ще отпадне. В резултат според действащите в момента текстове от закона хората с ниски пенсии от 1 юли ще взимат по-малко пари, а тези с високи пенсии ще имат малко увеличение. Максималната пенсия обаче ще остане 1500 лв. Така хората, които взимат максималната пенсия или сума близка до нея, няма да получат индексацията от 6,1%.

Специална работна група между министерството на труда, министерството на финансите и НОИ разработва различни варианти за осъвременяване на пенсиите от 1 юли, така че да се избегне това намаление на получаваните от пенсионерите суми. Възможно е например да бъде променено “швейцарското правило” за индексация, да има някаква инфлационна добавка за по-голям ръст на пенсиите, може да продължи даването на добавки или пенсиите да бъдат преизчислени като тежестта на всяка година стаж нарасне от 1,35 на 1,5. Дали получаваните от пенсионерите суми ще бъдат по-малки от 1 юли зависи от партиите в управляващата коалиция и от наличните пари в бюджета. Но засега няма конкретно предложение, различно от записаното в закона за бюджета - индексиране с 6,1% и отпадане на добавките.

66 души са участвали в схемата

Разкриха опит за измама с работа в Испания

Поисканите обезщетения са за близо 1 млн. лв.

Разкриха схема при която хора, които не са излизали от страната, са поискали обезщетение за безработица след работа в Испания.

Схема за измама и получаване на обезщетения за безработица след фиктивна работа в Испания разкри НОИ. Случаят е от преди няколко години, когато над 50 души подават заявления за отпускане на парично обезщетение за безработица в териториалното поделение на НОИ в Смолян на основание на това, че са работили в Испания. Но едва сега в НОИ са получили писмо с доклад на Провинциалната инспекция по труда и социалната сигурност на Бургос (Испания), който потвърждава, че става въпрос за измама. В доклада е посочено, че решението за анулиране на осигурителните периоди и доходите за 66 души има окончателен характер. Причината за това анулиране е формулирана като “установени нарушения, свързани със симулиране на трудово-договорни отношения с цел неправомерно получаване на помощи”. Споменава се и фактът, че в Испания вече е в ход процес срещу собственика на фирмата. Оказва се, че тези хора въобще не са работили в Испания, но са поискали обезщетения за безработица уж след работа в чужбина.

В края на 2017 г. едновременно, с организиран транспорт и на големи групи, жители на Неделино започват да се тълпят в териториалното поделение на НОИ в Смолян с желанието да подадат заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица. Още тогава на експертите става ясно, че вероятно това е измама. Към онзи момент броят на съмнителните кандидати за обезщетение за безработица достига 53 души, като за голяма част от тях е било доказано, че по времето, за което твърдят, че са работили в чужбина, въобще не са напускали страната. В резултат на това, ТП на НОИ-Смолян постановява спиране на производството по отпускане на обезщетения за безработица и прекратяване на плащането на вече отпуснатите обезщетения.

На основание на получения официален документ от Испания, от НОИ-Смолян са предприети действия и към настоящия момент вече има издадени 26 разпореждания, от които 21 са отказ за отпускане на парични обезщетения за безработица, а 5 са за възстановяване на неоснователно получено обезщетение. Предстои произнасяне за още 31 души. 14 от тези 26 човека са депозирали жалби срещу издадените разпореждания. Но при положение, че в Испания са анулирани договорите им за работа, те нямат право на обезщетение за безработица и нямат право да получат 60% от възнагражденията си, които са декларирали, че са получавали в чужбина.

Данните показват, че само по този случай установената нанесена щета на бюджета на държавното обществено осигуряване е в размер на близо 265 хил. лв., а в резултат на предприетите действия от длъжностните лица, са предотвратени неправомерни плащания на 518 хил. лв. Така след доказани злоупотреби с осигурителните системи на България и на Испания, е предотвратена щета за хазната заедно с лихвите в размер на близо 1 млн. лв.

Над 40% от средствата са за големи фирми

Свиха наполовина помощите за бизнеса

Много фирми имат значителен спад на оборота

Служебното правителство, в което участваха Кирил Петков и Асен Василев, намали наполовина средствата за запазване на заетостта.

Служебното правителство, в което настоящият премиер Кирил Петков беше министър на икономиката, а Асен Василев отново беше министър на финансите, намали помощите за бизнеса наполовина.

За период от 11 поредни месеца до месец май 2021 г. включително, по мярката 60/40 за запазване на заетостта са изплащали по над 100 млн. лв. на месец. След като служебното правителство промени мярката и въведе изискване за 40% спад на оборота, за да получат подпомагане фирмите, размерът на изплащаните суми намалява наполовина - около 50 млн. лв. на месец, показват данни на НОИ. В резултат още от следващия месец започва тенденция всяка седмица броят на съкратените хора да е по-голям от назначените, която продължава и до днес, показват данни на НСИ. Освен това прави впечатление, че от месец юни 2021 г. насам няма съществена промяна на изплащаните по мярката суми. Това означава, че все още много фирми имат значителен спад на оборота. Същевременно министърът на финансите Асен Василев не отдавна каза, че мярката 60/40 вече си е свършила работата и няма да бъде прилагана след края на юни 2022 г.

Данните за изплатените по мярката пари показват, че 40,6% от средствата са отишли при големи фирми с над 250 души персонал. Като някои от тези предприятия са държавни. При малки фирми с до 9 души са отишли само 5,8% от парите. Най-много средства са отишли в преработващата промишленост - 41,6% от изплатените средства. На второ място е секторът хотелиерство и ресторантьорство, където са отишли 15,5% от парите.

67-годишна триатлонистка говори за отличното си здраве

Тайната да се живее 100 години

Тайната на здравето на 87-годишен швед

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Пенсионирането поскъпна - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!