Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борислав Райчев: Екипът на Петков не може да управлява и квартален магазин... още другата седмица започва гражданска офанзива срещу тези хора

„Петков и компания не се справят, те не са в състояние да управляват и малък квартален магазин, тъй като са затънали в зависимости и процедури“.

Това заявява пред Filternews.bg Борислав Райчев от Гражданско сдружение „Сила“, пише Тribune.bg. През 2013 година „Сила“ беше от водещите формации, които свалиха първото правителство на ГЕРБ с масови протести срещу големите вериги, осъществяващи монопол с горивата у нас.

„Цените, а не Северна Македония или ..., ще решат съдбата на кабинета. Това ви го гарантирам. И още другата седмица започва гражданска офанзива срещу тези хора“, предупреди той.

 

– Г-н Райчев, ако гледаме социологическите проучвания, като че ли ефектът от „изчегъртването“ на ГЕРБ обърна посоката. Сега те са първа политическа сила, а „Продължаваме промяната“ остават втори, но със значителни загуби в подкрепата само за няколко месеца. Как си го обяснявате?

– Губят почва. Големият им проблем е, че не са управлявали никога нищо. И когато се заемеш с управление след като дълго време преди теб е управлявала друга партия, би трябвало да си наясно, че пред теб ще има „минни полета“. Би трябвало да си подготвен за това – икономически, дипломатически  и всячески. Но когато не си подготвен и не можеш да отговориш на желанието на хората за управление, ти изпадаш в ситуация, в каквато те са изпаднали в момента – да губиш всичко, и цялата подкрепа, която са имали досега. Те изгубиха до 60%, може да стигнат и до 80%, като ги гледам как вървят.

– Друга кризисна ситуация се очерта около Северна Македония с подозренията, че премиерът Петков на своя глава договаря с македонците неща, за които правителството не знае. Внезапно ескалира и крайната антибългарската риторика, което видяхме тия дни например покрай посещението на Петков В Битоля.

– Все пак Битоля се слави като един най-размирните градове по отношение българи и македонци. Те винаги са били против нас, имат си някакви неписани (или може би и вече написани) исторически факти, които нямат нищо общо с реалната история, с което облъчват и смущават цялото население там.

– Те дори се заканиха да скъсат Договора за приятелство и сътрудничество, което е нещо ново в отношенията между РСМ и България, един нов момент в отношенията ни. Кое предизвика тази ескалация?

– Ние задълбочаваме конфликта, вместо да го решим или ограничим. Ние трябва да сме много дипломатични по отношение на Северна Македония. Ние поставяме едни условия, македонците с някои се съгласиха и тогава се появява един Кирил Петков, който решава да вземе нещата в свои ръце, без да обръща внимание на предишната воля на дипломацията и какво е постигнато. И македонците се объркаха от нашите действия. Не знаят какво са мислят – дали не е някакъв шантаж от наша страна.

Бойко Борисов с Договора за приятелство беше задал точни и ясни точки, точни и ясни позиции, точна и ясна посока, по която трябва да се върви за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. А г-н Петков идва и обещава да ги пуснем в ЕС, без да държи сметка докъде са стигнали преговорите. За нас признанието е по-важно за бъдещите ни отношения. Те трябва да признаят историческите факти, но не само на думи. Разбутването на кабинета „Борисов“ и тази вече опорочена коалиция, която върви към разпад, показа, че ние трябва да спазваме европейските ценности, а не кой колко даде. В момента наблюдаваме едни лакоми кучета, които лапат, каквото им се подаде.

– Как да си обясним, че в тежките времена за бизнеса по време на пандемията цените и инфлацията имаха далеч по-ниски стойности от сегашните, които вече надхвърлят психологическата граница, а според едно допитване около 79% смятат, че ще става по-лошо.

– Ние сме единствените, които не се възползвахме навреме от европейските фондове, защото не си написа доклада както трябва. В момента работим с руски петрол, който е по-евтин от другия, който можем да внасяме и цената би трябвало да е с 60-70 стотинки по евтин. Но никой от икономическите капацитети не взе под внимание това нещо, дори не го коментираха и обясниха по медиите. Картелът на горивата вече е напълно ясен и се вижда от всеки.

Относно цените е хубаво и да се спомене, че горивата могат да бъдат регулирани от държавата и от Комисията за защита на конкуренцията. Ценообразуването се случва с ДДС, с акциз, който е на 1 лев и 5 стотинки и от години не е мърдан като цена. Всичко останало са спекулативни цени за търговците, въпреки че държавата може да влезе в тази цена като регулатор и да пробие картелните споразумения, които правят самите търговци на горива. Знае се, че горивата са в основата на повишаването на всяка цена, а защо държавата не се намесва, чакам обяснение.

– Това за горивата, но храните бягат много по-бързо.

– Бягат заради цените на горивата, транспорт и т.н., повишават цената на крайния продукт в големи стойности.

– Влиза ли в ролята си Комисията за конкуренцията?

– Тази комисия би трябвало да установява порочни практики като картели и монополи, да разбива подобни състояния на дадени търговски неписани споразумения, и също така, ако тя не се справя поради лоша практика и поради вземане на пари под масата, държавата е длъжна да отстрани всичките членове и да сложи заместници до изясняване на конкретния случай. И същевременно да урегулира цените на крайните продукти на клиентите, каквито сме всички ние. Но Петков и компания не се справят, те не са в състояние да управляват и малък квартален магазин, тъй като са затънали в зависимости и процедури.

И нещо, което забелязах днес (вчера). Бензиностанциите на големите вериги са свалили цените в различни обекти и на различни места в столицата. Има разлика от около 10 стотинки – от 3,15 на 3,06, което е ясна договорка по повод срещата на Кирил Петков с търговците на горива. Но това не е цената, която гоним. В този инфлационен индекс цената трябва да е не повече от 2,60-2,70 лв., максимум 3 лв.

Цените, а не Северна Македония или ..., ще решат съдбата на кабинета. Това ви го гарантирам. И още другата седмица започва гражданска офанзива срещу тези хора. 

Борислав Райчев е председател на Гражданско сдружение „Сила“, което организира масови протести срещу големите вериги, осъществяващи монопол с горивата у нас. През 2013 година „Сила“ беше от водещите формации, които свалиха първото правителство на ГЕРБ и участваха в създаването на структурите на България без цензура. През лятото на миналата година момчетата от „Сила“ отново бяха на улицата и настояваха за импийчмънт на президента Румен Радев като разеденител на нацията. Сега обещават отново да протестират срещу политиката на правителството за цените на горивата и ескалиращата инфлация.

Интервю на Рени Нешкова

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Борислав Райчев: Екипът на Петков не може да управлява и квартален магазин - Филтър

Борислав Райчев: Екипът на Петков не може да управлява и квартален магазин

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!