Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Напрежението между България и Северна Македония расте

Булфото

Напрежението между България и Северна Македония ескалира.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи множество обвинения срещу България и открито заяви, че властите в София са тези, които нарушават Договора от 2017 година.

"Вие нямате право като критерии за членство в ЕС да ни налагате случилото се през 11-ти век. Българската страна промени наратива и заобиколи двустранния ни договор, в който не пише, че историческата комисия и постигането на споразумение там ще бъде условие за членство в ЕС. Тази комисия имаше за задача да намери имена на личности и събития, които да честваме заедно и да даде препоръки на двете правителства", каза Пендаровски пред местната телевизия Алсат, цитиран от Нова телевизия.

Според него е било мит, че "дори най-големите демокрации като Франция и Германия, напълно невярно е, че след края на Втората Световна война, те са създали съвместна историческа комисия, в която са постигнали съгласие за всички спорни въпроси". "Аз лично твърдя, че нито във Франция, нито в Германия има съгласуван учебник за средно или пък за висше образование, в които за 1941-42-45-та година се говори по един и същ начин", каза още той.

Пендаровски обвини българските участници в съвместната историческа комисия в отправяне на обиди и заплахи срещу техните македонски колеги. Това нещо не се е случвало по време на десетилетните преговори с Гърция.

По отношение на откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, на който присъства бройна делегация от България президентът каза следното: Има два спорни момента в случая. Първо името на центъра, където вината е и на нашата институция, която го е регистрирала, и второ - структурата на българската делегация... Не може в нея да бъдат Каракачанов и Захариева, които са архитектите на този спор, на тази блокада от България. Доброто намерение на Петков е минимизирано със състава на делегацията и името на центъра - на един доказан фашистки сътрудник".

За вписването на българите в Конституцията на РСМ той каза следното: "Никой не може да гарантира колко време ще остане на власт сегашното управление в България и кои ще бъдат следващите искания от страна на София. Малко са онези, които ще потвърдят, че кабинетът на Кирил Петков ще остане на власт 7-8 години. До нашето формално членство в ЕС. От кого да искаме подобни гаранции. Тук става въпрос за политика. Следващото правителство може да каже, че подписаното от предишното е предателство за нашата кауза, това не ни интересува. Е, и? Ние не може да променяме Конституцията всеки понеделник".

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Petel.bg - новини - Напрежението между България и Северна Македония расте

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!