Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Искаме 1 млрд. лв. заем от Европа! Външната комисия прие проект за предоставяне на финансова и техническа помощ на ¿-кр@й н@

Искаме 1 млрд. лв. заем от Европа

Депутатите от комисията по външна политика приеха проект на решение, с което парламентът да даде „зелена светлина” на правителството за оказване на „финансова и техническа помощ за защитни цели на ¿-кр@й н@”. Последната дума имат народните представители в пленарната зала.

В заседанието на комисията участваха министърът на отбраната Драгомир Заков и заместник-външният министър Ирена Димитрова. Разгледани бяха три проекторешения. Предложенията на ГЕРБ и „Демократична България" бяха за предоставяне на военна помощ за ¿-кр@й н@. Те бяха отхвърлени.

Атанас Михнев представи проекторешението на парламентарната група на „Продължаваме промяната”, внесено днес. В него се посочва, че се дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в ¿-кр@й н@. Те са в три направления - оказване на помощ на ¿-кр@й н@ - хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на ¿-кр@й н@ и съобразно възможностите на България; цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансови и социален пакет, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.

Мерките да бъдат също в подкрепа за ¿-кр@ ин ските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегрирането им до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в ¿-кр@й н@.

Правителството одобри проект на официално искане до Европейската комисия за получаване на финансова помощ от 999,4 млн. лв. под формата на заем по Европейския инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица вследствие на пандемията от COVID-19, известен като „инструмента SURE“.

Кабинетът упълномощи министъра на труда и социалната политика да подпише искането от името на Република България.

Инструментът SURE допълва националните мерки, предприети от засегнатите държави, членки на ЕС, чрез предоставяне на финансов ресурс, който да им помогне да се справят с внезапното и съществено увеличение на публичните разходи, необходими за смекчаване на преките икономически, социални и свързани със здравето последици от коронавирусната пандемия.

Това е второто искане от България за заем по инструмента SURE.

С получените финансови средства ще се подкрепи държавния бюджет за реализиране на мярката 60 на 40 за запазване заетостта на работниците и служителите в предприятия, засегнати от пандемията COVID-19.

Генчовска обяви, че Петков и Кулеба са обсъждали военна помощ за Украйна

Въпросът за предоставяне на военна помощ на Украйна е бил обсъден на срещата на премиера Кирил Петков с украинския първи дипломат Дмитро Кулеба. Това съобщи външният ни министър Теодора Генчовска. Тя самата не е присъствала на въпросния разговор.

"Обсъденото във Външно министерство не включваше тази тема", заяви Генчовска пред медиите в парламента.

Председателят на външната комисия Венцислава Любенова (ПП) определи разговора като много успешен.

Атанас Михнев (ПП) подчерта, че позицията на формацията винаги е била в подкрепа на украинския народ.

Попитан дали военната подкрепа за Украйна е въвличане на България в конфликта, Михнев отговори: "Категорично не. Десетки страни изпращат военна подкрепа, без да бъдат въвлечени в конфликта, така че нека спрем с тази проруска реторика", обясни той.

Русия е унищожила партида оръжия от ЕС и САЩ за ¿-кр@й н@, България помага с още

ПОТРЕСАВАЩО! ¿-кр@ ин ският посланик затвори хотела си в Бургас за… ¿-кр@ ин ски бежанци

В Бургаско пропищяха: Наглостта на ¿-кр@ ин ските бежанци мина всякакви граници! Това вече е прекалено!

¿-кр@ ин ските бежанци и с безплатни здравни осигуровки, за 700 000 българи – НЯМА!

1200 лв. за месец на бежанец и 430 лв. на пенсионер с 40 г. трудов стаж?!

Милионерите Бежанци и Дебилните посрещачи

Полицай: Варна и Бургас пропищяха от богати ¿-кр@ ин ци (СНИМКИ)

Бежанците от ¿-кр@й н@ поразиха Европа с простащина

Искам да попитам бежанците от ¿-кр@й н@ – защо не казвате истината на народа ни?

Източник/ци: Искаме 1 млрд. лв. заем от Европа - Lupa BG

Външната комисия прие проект за предоставяне на финансова и техническа помощ на ¿-кр@й н@ - Lupa BG

Генчовска обяви, че Петков и Кулеба са обсъждали военна помощ за Украйна - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!