Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Великден? 4 дни пенсионерите чакат напусто за добавки и псуват Киро и Асен

От жест великденските добавки за пенсионерите се превърнаха в ходене по мъките. Четвърти ден стотици възрастни се разкарват до пощите и чакат на дълги опашки, за да получат обещаните 70 лв. за празниците.

Около 1 млн. пенсионери - половината от всички, продължават да получават парите си в клоновете на "Български пощи". За другите, които ги получават по банков път, проблеми няма и на 15 април те получиха добавките.

Вместо радост, репортаж на Нова телевизия показа тази сутрин гневни хора, някои от които пътуват от други населени места всеки ден от петък насам, за да вземат парите си. Препатили в Пловдив разказват, че са връщани в петък, в събота, вчера и днес се редят за четвърти ден. Други обикалят от поща на поща с надежда някъде да успеят да вземат парите си. Трети не могат да вземат и пенсиите си, като споделят слухове, че плащането е отложено с 3-4 дни.

Управляващите твърдят, че вчера проблемът е отстранен и изплащането е възстановено, но и днес от Пловдив идват сигнали за обратното. Докато правителството говори за облачни технологии, репортажите показват съвсем аналогови хартиени списъци за изплащане, по които в пощата на пловдивския район "Тракия" се чака около час.

Непосредственият проблем пред изплащането на сумите е хакерска атака, която срина системата за плащане на "Български пощи". В събота от дружеството признаха за проблема и обявиха, че "поради технически причини" във всички пощенски станции част от услугите не се извършват, като се доставят само пратки, за които не се дължат плащания. Вчера на сайта на пощите бе обявено, че "няма да има прекъсване в изплащането на пенсии, социални помощи и еднократни великденски добавки в цялата страна". Днес се разбра, че затрудненията са продължили.

Проблемът надхвърля великденските добавки, тъй като в момента текат графици и за изплащане на пенсии и социални помощи. На огорчените възрастни "Български пощи" предложи сложно за разбиране обяснение на сайта си, като ги успокои, че "незабавно бяха взети мерки, като беше осигурен и ресурс на държавната облачна инфраструктура за прехвърляне на системите".

На място по опашките хората се оплакват, че никъде няма достъпна информация кога ще получат парите си. "Какви са тези компютърни специалисти, които от петък не могат да оправят системата?!", попита възрастен човек в ефира на Нова телевизия.

По ирония на съдбата от десетина дни за пощите отговаря вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, в чиито действия често няма нищо ефективно (тя координира и хаотичните усилия около бежанската вълна от войната в Украйна). "Изплащането на пенсиите и великденските надбавки от 70 лв. за всеки пенсионер е гарантирано във всеки клон на Български пощи, въпреки регистрираната кибератака по системите на предприятието", написа вицепремиерът във "Фейсбук" и остави телефон за подаване на сигнали за затруднения - 029493280.

Константинова хвърли вината за случилото се на предишните управляващи, които 10 години системно неглижирали киберсигурността на пощите. "Подценявани са елементарни и базови защити за сигурност, които има дори всеки домашен компютър", твърди вицепремиерът.

Вина за случващото се обаче има и настоящото правителство. Допълнителният трансфер от 142 888 760 лева за добавките бе отпуснат едва на 2 април, събота с неприсъствено решение на Министерския съвет. Това не позволи добавките да се изплатят заедно с пенсиите от 7 април, а принуди възрастните да се редят отново пред пощите на 15 април.

БЛАГА ВЕСТ

Докато една част на управлението се мъчи да изпълни вече дадените обещания, друга продължава да раздава нови. Ще има увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли, прецизираме с точно колко ще бъде, бюджетът може да си го позволи, обяви пред БНТ председателят на парламентарната социална комисия Искрен Арабаджиев.

Таванът на пенсиите е една от много неизвестни величини в намеренията на управляващите. Във влезлия в сила от 1 април бюджет на държавното обществено осигуряване е предвидено той да бъде 1500 лв. тази година.

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

Подготовката на „пандемията“ и използването на борбата срещу нея като средство за „Голямото нулиране“ – Комунизъм за всички

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Великден? 4 дни пенсионерите чакат напусто за добавки и псуват Киро и Асен

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!