Следвайте "Буднаера" в Телеграм

EURACTIV: САЩ отлагат доставките на F-16 заради липсата на доверие в правителството на Петков

Вашингтон се опасява от изтичане на секретни данни за музейните самолети към Русия

Българските власти не са доказали, че могат надеждно да защитават тайните на НАТО, коментира бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

САЩ отлагат с две години доставката на 8-те самолета F-16, за които вече е платено от България, тъй като се опасяват от изтичане на секретни данни за самолетите към Русия

Това пише EURACTIV.bg, като се позовава на мнението на двама бивши български министри на отбраната Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев, които са известни с проамериканските си позиции. Те са изразили позицията си по време на международната конференция "Войната в Украйна и рисковете пред Западните Балкани", организирана от евродепутата Радан Кънев. На събитието имаше и панел, посветен на предизвикателствата пред сигурността на България. 

Забавянето на доставката на новите американски изтребители F-16 може да се дължи на липсата на доверие в българските власти, които не са доказали, че могат надеждно да защитават тайните на НАТО. Мисля, че дори договорът за F-16 е замразен по тази причина, тъй като сигурността на технологията не може да бъде гарантирана на 100 процента”, цитира изданието думите на Велизар Шаламанов.

Изпитваме затруднения с процедурите за защита на класифицираната информация. Работил съм в НАТО в продължение на десет години и знам как издават сертификати за достъп до класифицирана информация след проучване, което продължава шест до осем месеца, заяви бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Бившият му колега Тодор Тагарев е напълно съгласен с него.

“България трябва да изгради система за защита на класифицираната информация. Продължаваме да допускаме руски представители на МиГ в авиобаза Граф Игнатиево. Нуждаем се от 110% гаранция, че нито един руснак няма да стъпи повече там и че персоналът на базата няма да пие водка с руснаци”, каза бившият ръководител за Евроактив.

През последните две години българската прокуратура проведе няколко разследвания срещу руски шпиони в страната, които доведоха до експулсирането на десетки руски дипломати от посолството в София. Досега няма осъдени българи за руски шпионаж, отбелязва ПИК.

Преди година, в последните дни на правителството на Бойко Борисов, прокуратурата обяви, че е заловила шпионска група в министерството на отбраната. Беше обявено, че групата е шпионирала в полза на Русия и се е опитвала да разпространи информация за новия F-16.

Бившите министри се изказаха в полза на придобиването на изтребители F-16 втора ръка, които все още разполагат със значителни ресурси и са много по-евтини - нещо, за което лобира и президентът Радев. 

Епицентър. бг припомня: На 4 април т.г. премиерът Кирил Петков заяви, че до момента България не е получавала оферта, а каква сума сме готови да платим за изтребителите Ф-16 тепърва ще се обсъжда.
"Не трябва да говорим преди да видим. Oще нямаме оферта, не знаем въобще какво се предлага, какви са условията. Каквото и да прави българското правителство, ще направи много добра и детайлна оценка на предложенията, ще види всички възможности и ползи, допълнителни ефекти преди да вземе такова решение", обеща премиерът. Петков беше категоричен, че тази процедура ще е по-прозрачна от предишната. 

Договорът за закупуване на изтребителите Ф-16, блок 70, подписан на 12 август 2019 г. към настоящия момент е претърпял 4 изменения и не са предадени на МВнР. Едно е изменението в договора за ракетите, като външно министерство също няма копие от договора. Това заяви в края на март външният министър Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол, относно договора за покупка на Ф-16 и съпътстващо въоръжение. 

Сделката е на стойност 1,67 милиарда долара

Към настоящия момент се извършва и изпълнява 10 годишна пътна карта между България и САЩ в областта на отбраната. През 2019 г. България пристъпи към сключване на 7 международни договора със САЩ за закупуване на Ф-16, обясни Генчовска.

Гарант, че ще получим американските Ф-16, е американското правителство. Това стана ясно през февруари от отговор на тогавашния военен министър Стефан Янев на въпрос относно забавянето на доставката на американските изтребители по време на парламентарния контрол.

През февруари стана ясно, че изтребителите Ф-16 ще се забавят - първоначално се говореше за няколко месеца, а впоследствие премиерът Кирил Петков посочи срок от две години.

Румен Радев припомни, че през 2019 г е наложил вето на решението на Народното събрание за закупуването на първите осем самолета Ф-16. Самолетът ни предоставя прекрасни бойни способности, изтъкна държавният глава, но обясни, че е наложил вето тогава заради начина, по който е сключен договорът.

САЩ обещаха да започнат да доставят самолетите през 2023 г., но по-рано тази година уведомиха България, че началото на договора ще бъде отложено за 2025 г. “поради прекъсвания във веригата за доставки в резултат на пандемията от коронавирус”.

F-16 се произвежда серийно от 1976 г., като през това време е претърпял множество модификации, посочва bg-voice.com.

Версията F-16 Block 70 се смята за една от най-съвременните.
По-рано в понеделник холандският “Nieuwe Rotterdamse Courant” съобщи, че разположените в Граф Игнатиево нидерландски военни пилоти за охраняване на въздушното пространство на България е трябвало е да предадат личните си телефони, за да се предотврати изтичането на лична информация и изнудване. “Сред войниците има такъв, който вече е получил предложение да сподели информация за холандските F-35 на българска територия срещу заплащане”, каза командирът им Томас.

Американска конгресменка: САЩ и НАТО финансират ¿-кр@ ин ски нацисти – Американски военен анализатор: САЩ и Великобритания обучаваха ¿-кр@ ин ски нацисти

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: EURACTIV: САЩ отлагат доставките на F-16 заради липсата на доверие в правителството на Петков

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!