Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Премиерът на Слави шокира: Кабинетът има пари само за един ден напред! За 39 дни изхарчиха 95% от резерва

„Правителството не плати за зърно и пътища, защото има резерви само за един ден напред, коментира пред „24 часа“ Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката, на транспорта и съобщенията и на държавната администрация в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.

„Прогнозите ми бяха за рекордни харчения от 69 милиарда (или 48% от БВП) и дефицити до 8% за 2022 г., ако не се отрежат капиталовите разходи. Изразявах притеснението си, че държавният дълг ще нараства бързо – с още 22 милиарда до края на мандата, а бюджетните актуализации ще станат хронична практика. Днес чувствам, че за съжаление не съм сгрешил в своята интуиция“, констатира Василев. Той споделя, че поради финансови трудности може да се стигне до вдигане на преките данъци, както шокиращо ни препоръчва вече и МВФ.

„Такова нещо не съм чувал от 2001 г. досега. Не съм могъл обаче да предположа с каква скорост ще се спуснем по пързалката надолу. Явно съм подценил възможностите на километража“, обезпокоен е Василев. Той припомня, че през лятото на 2021 г. не е имало нужда от актуализация на бюджета, тъй като не са били налице война, природно бедствие, рецесия, бежанци от североизток или мигранти.

„Не е изобщо работа на служебни правителства да се занимават с бюджет и да променят рязко социалната политика. А само две седмици след актуализацията служебният кабинет поиска нова. Т.е. умеем да планираме за две седмици напред“, уточнява икономистът. Така се стига до ситуацията в момента всички сектори, които смятат, че нямат пари, да чакат актуализацията на бюджета.

„И пенсии ще преизчисляваме нагоре, разбира се. Думите затягане, спестяване и съкращение не сме ги чували с години. Към момента единственото, което се предлага, е да се харчи милиард на месец. А истината е, че със субсидираните цени намаляваме разходите най-вече на богатите, вместо целенасочено да помогнем на бедните. Перверзно“, възмущава се Василев. Той пресмята, че бюджетът дотук е изхарчил 4.1 милиарда само за компенсации за ток – около 8-9% от БВП за този период.

„С такива суми можем да строим по два моста над Дунав месечно или по една детска градина на всеки 15 минути. И това докога? Любопитен съм дали не е имало месеци, в които за ток сме харчили повече, отколкото за пенсии. За ток повече от пенсии? Боговете сигурно са полудели“, изненадан е бившият вицепремиер. По думите му „зърнената специална операция“ на правителството, която още не се е провела, вече е ощетила със стотици милиони зърнопроизводителите.

„Ако, не дай Боже, има ядрено заразяване и реколтата в Европа се похаби, покупката на зърно може да се окаже прозорлива идея. Макар че това не е моята прогноза“, посочва Василев. Той очертава няколко проблема за приетия огромен бюджет – в него няма никакви буфери, защо Държавният резерв не е попълнен със зърно, защо още не е купено зърното, след което прави извод, че държавата няма пари. Бившият вицепремиер смята, че никой в правителството не мисли за утрешния ден.

„Фискалният резерв от 9.9 милиарда лева в края на февруари е спаднал с повече от половината до 4.76 милиарда към 8 април. Внимание – това не значи, че имаме цели 4.76 милиарда за раздаване. От тях към четири и половина са „неприкосновени“ – Сребърният фонд и Фондовете за АЕЦ „Козлодуй“. Остава микроскопичен четвърт милиард. Можем да кажем, че за 39 дни кабинетът е намалил разполагаемата част на фискалния резерв с 95%“, изчислява Василев. За него „подобна самоубийствена политика“ може да доведе до понижен кредитен рейтинг, рязко по-високи лихвени разходи по дълга, което ще изяде от парите за пенсии, риск от невъзможност да се пласират бъдещите емисии, както и отдалечаване от Еврозоната. Затова икономистът пита какво стана с рекордната събираемост.

„Управляващите се радваха на високи приходи поради възстановяването след пандемията миналата година. И решиха, че така ще е всяка година. Но не е. Повтаряха основната си мантра, че имало едни 8 милиарда лева, които се крадат от бюджета на година. Когато спрем тези течове, пари щяло да има за всичко. Спряха ли течовете и къде са тези милиарди“, интересува се Василев. Той предупреждава, че в страната засега няма рецесия, но при липсата на визия за икономическата политика и за инвестиции може да се стигне и до рецесия, а заедно с инфлацията българите ще научат и думата „стагфлация“.  

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

Подготовката на „пандемията“ и използването на борбата срещу нея като средство за „Голямото нулиране“ – Комунизъм за всички

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Премиерът на Слави шокира: Кабинетът има пари само за един ден напред! За 39 дни изхарчиха 95% от резерва - Demokrat.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!