Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Петков скочи на Борисов за дупките по пътищата: Над 1 млрд. трябва да похарчим за ремонти в миналото


Петков скочи на Борисов за дупките по пътищата: Над 1 млрд. трябва да похарчим за ремонти в миналото Снимка БТА

Докато се возих в тира, шофьорът каза, че не може да издържа повече. В следващия момент пускам новините и чувам Борисов да казва, че е преброил 3 000 дупки, докато кара към София. Как са построени тези магистрали, че да имаме 3 000 дупки за 100 дни

ГЕРБ през 2021: Пътищата ни могат да изкарат 100 г. ГЕРБ през 2022: За една година пътищата се разбиха тотално

Кирил Петков скочи на Борисов за дупките по пътищата. 

Пътищата ни са в ужасно състояние, заяви министър-председателят, който откри държавна координационна среща по въпросите на безопасността на движението по пътя в Министерския съвет.

"Събрали сме се за да обсъждаме пътната безопасност. На предпоследно място сме в Европа по брой жертви и загинали по пътищата. Този резултат е недопустим. Това, което досега сме приемали за даденост, трябва да приключи”, категоричен бе той.

Петков сподели две истории с министрите си.

„Миналата седмица се качих на ТИР и минахме през „Витиня”. Там пътят е в безобразно състояние, огромни дупки със страхотни задръствания. В деня преди това пътуване имаше огромна катастрофа.
Докато се возих в тира, шофьорът каза, че не може да издържа повече. В следващия момент пускам новините и чувам Борисов да казва, че е преброил 3 000 дупки, докато кара към София. Как са построени тези магистрали, че да имаме 3 000 дупки за 100 дни”, попита Петков. И добави, че парите, които държавата харчи, са много, милиарди всяка година.

„Другата дискусия, по която имаме спор, трябва да похарчим над 1 млрд. за ремонти, направени в миналото. Но без да ги похарчим тези пари, фирмите не искат да идат да го направят”, каза още Петков.

„Защо основни ремонти са били направени като пътна поддръжка. Трябва да променим тази практика. Трябва да разплатим максимално бързо половината пари. И аз се надявам то да мине”, добави Петков. 

"Това решение има ясни два критерия. Първият - трябва да се плати максимално бързо половината сума пари. Вторият - искаме достатъчно добро на проверка", отбеляза той.

Кирил Петков заяви, че осемкратният рали шампион на България и организатор на обучения за пътна безопасност Димитър Илиев влиза в екипа му.

"Димитър Илиев ще стане част от Държавната агенция "Безопасност на пътищата" към Министерски съвет. Очаквам координацията, която трябва да става, да става през тази агенция. Очаквам проблемите, които Илиев поставя, да бъдат приоритизирани в най-голяма степен", заяви Петков.

"Време е да променим изцяло структурата как се вършат нещата. Оттук нататък - прозрачни поръчки, достатъчно дълги договори за гаранция, запълване на съществуващите дупки и ремонти, нови магистрали на нивото на европейските пътища. В парламента се надявам колегите да се разберат, плащанията да бъдат отпушени и ремонтите да започнат", подчерта Кирил Петков.

Димитър Илиев сподели на свой ред, че е в системата от доста години и проблемите не са само в пътищата, това е и социален проблем: "На първо място трябва да разглеждаме човешкия фактор. След това - състоянието на пътищата. След това - състоянието на автомобилите, дали са безопасни. Това трябва да стане с общи усилия, не само на държавническо ниво, но и цялата нация. Аз ще дам всичко от себе си, но една птица пролет не прави. Трябва да имам подкрепата на цялото българско общество".

След тези свои думи Илиев заяви, че откритата част от заседанието приключва и помоли журналистите да излязат от залата. 

Разрешаването на проблема с парите за пътищата е изцяло в ръцете на МС. 

Това заяви днес ефира на БНТ председателят на УС на Браншова камара "Пътища" инж. Стефан Чайков. Той подчерта, че договорите, възложени от АПИ, са абсолютно законни.

"Още нещо - с подписването на споразумението за прекратяването на тези договори миналата година, 

де факто и служебното правителство ги призна за законни. 

Имахме продължителна среща в петък с министър-председателя, в която той изтъкна, че иска вторичен контрол от парламента върху изразходването на средствата. Докато не видим решение, не вярваме на нищо, защото чухме твърде много обещания през последната година, заяви Чайков. Българската пътна мрежа в момента е в трагично състояние, на хората тепърва им предстоят пътувания и за тях ще бъде особено опасно, подчерта той.

"Плановете са - ако не се намери решение тази седмица, да продължим с протестите, които вероятно след Великден ще станат безсрочни", каза Чайков.

Бюджетът на АПИ винаги е бил рестриктивен и 

не може да се прави точна сметка за разходите за пътища. 

Милиард допълнително за ремонти в последните години не е нещо необичайно, а е въпрос на формиране на бюджета от финансовото министерство, подчерта Чайков. Той отрече твърдението, че фирмите са работили за сивия сектор, както и че са получавали аванси за текущи ремонти.

"Никога не са получавани аванси по договори за текущ ремонт и поддържане за целия период, в който аз се занимавам с пътно строителство. Аванси се получават по договори за нови обекти или за основни ремонти, там, където стойностите са много големи и са необходими средства за предварителна доставка на материали", обясни председателят на ББК "Пътища".

По думите му няма доказателства за твърденията, че ремонти за поддръжка са се изпълнявали като основни и за много по-малко пари. АПИ възлага поръчки по определени количества работа по договори с определени количествени сметки. "Ние няма как да носим отговорност по нещо, което ни е възлагано съгласно нормативната уредба. Прогнозната цена е такава, която може да се надвишава, защото държавата не може през 2018 да предвиди какво ще ѝ се наложи да ремонтира през 2022. Договорите са законни, играни са през обществени поръчки и възлаганията са законни, защото цената е прогнозна", каза Стефан Чайков.

Според него, ако до 30 юни, както са подписани споразуменията с фирмите не се разплатят 100% от дължимите суми, то договорите стават отново активни. По думите му така ще може да се 

претендира за плащанията от АПИ от февруари 2021 г., което ще натовари сметката с 12-13%. 

„Ако до 30 юни правителството не си изпълни ангажимента, данъкоплатците ще трябва да отделят още 150 млн. лв. за разплащане, след съдебни процедури, разбира се“, смята браншовикът.

Той припомни, че в момента не се работи никъде и момента вместо стоманени мантинели на много места е осеяна със стълбчета и червени ленти. Според него за безопасността по пътищата отговорност носят правителството и Народното събрание, тъй като те не могат да достигнат вече толкова време до ефективно решаване на проблема.

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

Подготовката на „пандемията“ и използването на борбата срещу нея като средство за „Голямото нулиране“ – Комунизъм за всички

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Петков скочи на Борисов за дупките по пътищата: Над 1 млрд. трябва да похарчим за ремонти в миналото

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!