Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Историк: В РСМ тече системна дебългаризация – РСМ иска да открие културен център за македонизация в България

Историк: В РСМ тече системна дебългаризация

„В Република Северна Македония тече системна дебългаризация. Там българските семейства са разбити и без България да застане зад тези хора, няма как да очакваме те да поведат този процес на приятелство между държавите“, каза пред бТВ  историкът Спас Ташев.

По думите му всички останали държави оказват подкрепа за своите малцинства в РСМ, но само ние стоим настрана и разчитаме на събитията да се развият сами.

„Последната акция в Битоля беше добре организирана. Личи си, че е предварително замислена, но когато имаме една контролирана държава е нормално да се провокират такива събития“, каза още Ташев за обидните плакати, които посрещнаха българската делегация в града.

„Събитието беше малко, но ако съдим по медийния ефект, това е една от медийните провокации в двустранните ни отношения“, добави още Ташев.

Той допълни, че политиката на Стево Пендаровски се доближава до тази на Владимир Путин. „Това показва тези топли връзки между Москва и Скопие“, каза Ташев.

Според него без Скопие да се реформира в европейска посока, един подобен скандал като този в Битолия би отекнал сериозно в Европейския съюз.

РСМ иска да открие културен център за македонците в България

Чакаме деня, когато при нашите съседи свободно ще се изразяват гражданите с македонско самосъзнание, подчерта Димитър Ковачевски  

Македонският премиер Димитър Ковачевски призова българските власти да разрешат откриването на културен център за македонците в България, предаде БГНЕС. Преди ден министър-председателят Кирил Петков беше на посещение в Битоля, където откри Културен център "Иван Михайлов".

Според Ковачевски Иван Михайлов е противоречива историческа личност, която в РСМ се възприема по различен начин от различни хора. Но тъй като се отнася за гражданска инициатива, съгласно Европейската конвенция за правата на човека, тя не подлежи на държавен контрол. „В РСМ всеки гражданин има право да изразява свободно своята етническа, религиозна, идеологическа принадлежност“, каза Ковачевски по повод на откриването на Българския културен център „Иван Михайлов“. Той подчерта, че „неговото правителство ще продължава да спазва този подход, защото той е техен принцип и като държава, и като общество“.

„В същото време правителството на РСМ, както и обществеността чака деня, когато при нашите съседи ще дойде времето и там гражданите, които имат македонско самосъзнание, да могат по такъв свободен начин да изразяват своите убеждения“, каза още македонският премиер.

Откриването на българският културен център в Битоля не мина без провокации. При посещението бяха организирани протести от страна на „Съюза на антифашистите“ и техните последователи и крайнолявата екстремистка парламентарно представена партия Левица. В протеста участва лично и митрополит Петър от Македонската православна църква. На част от плакатите пишеше: „Македонско малцинство в ЕС“; „ОМО Илинден Пирин – тест за демокрацията в България“; „Регистрирайте ОМО Илинден в България“; „Имате окървавени ръце“; „Гробищата са пълни от българското приятелство“; „Гоце = Македония“ и др.

Източник: segabg.com

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Историк: В РСМ тече системна дебългаризация - Балкани - Новини Бг

РСМ иска да открие културен център за македонците в България | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!