Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Македонският президент се нахвърли върху България заради...

Ванче Михайлов

Стево Пендаровски нарече революционера нацист

Македонският президент се нахвърли върху България заради Ванче Михайлов

Северномакедонският президент Стево Пендаровски лично се включи в кампанията срещу България след откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, предава Нова тв.

"Откриването на културни центрове навсякъде в демократичния свят води към сближаване на народите и техните култури, но да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война, не обслужва тази благородна кауза", се казва в коментара на Пендаровски по повод вчерашната церемония в Битоля, на която присъстваха множество български политици от всички партии.

"Не оспорвам доброто намерение на премиера Петков, вчера обаче в състава на българската делегация бяха представители и на предишното управление в София, които бяха най-гласните противници на македонския път към Европа. С тяхното присъствие и изявления бяха минимизирани посланията за добросъседство и сътрудничество на българския премиер", каза още Пендаровски.

По думите му през 2017 г. идеята да се сформира историческа комисия имаше за цел да се намери компромис за историческите събития и личности, които трябва да бъдат честване заедно и от македонския, и от българския народ.

„За съжаление, вчера в Битоля беше направен опит един доказан сътрудник на хитлеристкия нацистки режим да бъде представен като мост за сближаване между двете държави“, допълва той.

"Убеден съм, че нито македонският, нито българският народ смятат, че личността и /не/делото на Иван Михайлов може да имат принос в тази посока", каза още Стево Пендаровски.

Иван (Ванчо, Ванче) Михайлов Гаврилов е български революционер, деец на българското националноосвободително движение в Македония, дългогодишен лидер на Вътрешната македонска революционна организация, писател, последната голяма фигура в историята на македонското освободително движение. Използва псевдоними като Балканикус, Радко, Брегалнишки, Брезов, Деянов, Дорко, Македоникус, Малкия, Отински, Скромния, Кайн, Димов. Вече 100 години Иван Михайлов олицетворява борбата на македонските българи за свобода и народност

Ванче Михайлов се превръща във фактор, променящ историята на цяла Европа. Осъществява многобройни международни връзки – от тези с хърватските усташи и косовския комитет до хитлеристка Германия. С други думи всеки, който е имал интереси към Македония, е трябвало да се съобрази с ВМРО и нейния лидер.

Михайлов застава начело на организацията през 1925 г. след смъртта на Тодор Александров, като преди това е негов секретар от 1918 г. Двамата мъже са израснали в съседни къщи, а Ванче от дете е свикнал с комитите, гостуващи в къщата на семейството му. Отраства в суровата среда на организацията, чиито активист е баща му – сред униформи, ками и револвери. Учи в Солунската българска мъжка гимназия, „училището” на безброй революционери, която Христо Силянов нарича „Македонската Алма Матер“. 

Смъртта на Тодор Александров е повратната точка в живота на Ванчо. Тя отключва междуособици и безмилостна борба за власт във ВМРО. По това време Михайлов е само на 27 години, един от най-доверените хора на Александров. Убийството на Тодор на 31 август 1924 година е резултат от появилите се разногласия с останалите членове на ЦК – Протогеров и Чаулев. Убеждението на Михайлов, че именно Протогеров стои зад заговора, води до т.нар. Горноджумайски събития, при които Ванче организира преврат. Смъртта си намират няколко души от обкръжението на Протогеров, но самият той е пощаден и остава част от Централния комитет. От този момент Иван Михайлов е достоен наследник на великия си предшественик. Остава член на Централния комитет до края на живота си.

И преди и в годините на Студената война, когато България е част от т.нар. Съветски блок, Иван Михайлов убедено защитава българската национална кауза, своята позиция и историческа истина за Македония. Един от най-ценните исторически извори за историята на Северна Македония са неговите „Спомени“, излезли в четири тома, които са своеобразна „Енциклопедия на македонското освободително движение“. В 3000 страници Михайлов разкрива своята истина за близкото минало на народа, за неговите героични усилия да осъществи своя идеал – независима, многонационална македонска държава с население с преобладаващ български етнически състав. И при Иван Михайлов, идеята за Независима Македония е водеща политическа цел, което не се харесва на сръбските националисти.

Източник/ци: Македонският президент се нахвърли върху България заради Ванче Михайлов - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!