Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вдигат пенсиите, ама друг път, т.е. догодина, след като инфлацията изяде пенсиите и хората...

Вдигат пенсиите, но догодина

Сегашната рекордно висока инфлация ще доведе до по-съществено увеличение на пенсиите с една година закъснение - от 1 юли 2023 г. Така реално през настоящата година инфлацията ще изяде пенсиите и хората, които разчитат на тях, ще обеднеят, пише "Труд". Това става ясно от тригодишната бюджетна прогноза за 2023-2025 г., подготвена от екипа на министъра на финансите Асен Василев, която е пусната за обществено обсъждане.

Според документа, в периода 2023-2025 г. ще продължи практиката пенсиите, отпуснати до края на предходната година, да бъдат индексирани по “швейцарското правило” - със сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от инфлацията за предходната календарна година. Същото правило е заложено и в бюджета за настоящата година. Според прогнозите на министерството пенсиите ще бъдат увеличени с 6,1% от 1 юли 2022 г., с 9,1 на сто от средата за 2023 г., с 6,9 от 1 юли 2024 г. и с 5,4 на сто от средата на 2025 г. Това правило може да е добро в периоди, когато няма съществено покачване на цените. Но в настоящата ситуация при използване на “швейцарското правило” по-съществено индексиране на пенсиите заради сегашната рекордна инфлация ще има чак от 1 юли 2023 г., коментираха финансисти. А от 1 юли 2022 г. се предвижда пенсиите да бъдат увеличени само с 6,1%, което отразява инфлацията за миналата година, когато нямаше война и цените не нарастваха толкова бързо.

Според прогнозата на Министерството на финансите, инфлацията в края на 2022 г. ще бъде 10%. А планираното увеличение на пенсиите от 1 юли 2022 г. е само с 6,1%. Това означава, че реално през настоящата година, когато Кирил Петков е премиер, пенсионерите реално ще обеднеят.

От Министерството на финансите предвиждат минималната пенсия също да бъде вдигана по “швейцарското правило” и от 1 юли да стане 392,57 лв. А от 1 юли в периода 2023-2025 г. се очаква да нарасне съответно на 428,29 лв., 457,85 лв. и 482,57 лв. Така реално още четири години минималната пенсия ще остане под 500 лв., въпреки рекордната инфлация в момента.

Същевременно от 1 юли 2022 г. ще отпаднат ковид добавките от 60 лв. Това ще доведе до обедняване на повечето пенсионери, защото индексирането на пенсиите с 6,1% няма да покрие отпадането на ковид добавката. Сега минималната пенсия с ковид добавка е общо 430 лв., а в бюджета за 2022 г. е предвидено от 1 юли минималната пенсия да стане 392,57 лв., което с отпадане на ковид добавката означава намаление на парите за хората с 8,7%. Това заедно с рекордно високата инфлация ще доведе до значително обедняване на пенсионерите.

От управляващата коалиция обещаха да има пенсионна реформа, която да влезе в сила от 1 юли 2022 г. с актуализация на бюджета. Тригодишната бюджетна прогноза на министъра на финансите е направена на база сегашното законодателство и в нея не е заложено по-голямо увеличение на пенсиите, което да покрие отпадането на ковид добавката. Рекордно високата инфлация обаче ще доведе до повишаване на приходите в държавната хазна, което ще даде известна свобода на кабинета при актуализацията на бюджета за какво да даде допълнително събраните приходи. Пенсионерите може да получат и по-голямо увеличение от заложените в бюджета 6,1%. Може би това е причината кабинетът да не предприема мерки за овладяване на инфлацията - да има допълнителни приходи, които да похарчи, но цената на тази политика плащат всички хора на заплата при влизане да пазаруват в магазина.

В периода 2023-2025 г. максималният размер на пенсиите да остане на сегашното ниво от 1500 лв. е заложено в тригодишната бюджетна прогноза на Министерството на финансите. Същевременно се запазва ежегодното увеличение на възрастта за пенсиониране. От 1 януари на всяка календарна година продължава увеличаването на възрастта за придобиване право на пенсия с по 2 месеца за жените и с по 1 месец за мъжете, както и на необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия с по 2 месеца и за двата пола.

Най-сетне! Плащаме осигуровките на бежанците у нас

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

Подготовката на „пандемията“ и използването на борбата срещу нея като средство за „Голямото нулиране“ – Комунизъм за всички

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Вдигат пенсиите, но догодина - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!