Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Недоносчето на бат' Бойко ви струва 500 милиона – ето я ГЕРБ далаверата с газа

Бойко Борисов има едно обичано дете и едно захвърлено на бунището недоносче. И на двете им е баща, но просто дълбоко скриваната руска любов на бившия премиер го кара да изпитва разнопосочни чувства.

Заради едното отроче Борисов дори бе увековечен на картина, а другото се опитва да се усмихва и да крие дрипите си. Гaзовата тръба „Балкански поток“ бе построена за 1,5 година, докато трагичният конектор с Гърция се точи вече 13 години.

И няма да разберем защо е това двояко отношение. Поне докато не извадим молива и не го наплюнчим, за да сметнем колко е неизгодно за нас, българите, диверсията на Борисов да не се строи гaзовата връзка през Петрич и колко е изгодно това на руснаците.

В отчетите на „Булгаргаз“ трудно ще видите цената на руския и азербайджанския газ, на която купува България, и обемите. Смята се, че това е търговска тайна, далеч надхвърляща сигурността на страната ни.

Така ни е в кърпа вързано, че няма да разберем колко от пълния обем, предвиден в договора с консорциума Шах Дениз взимаме и колко плащаме. Т.е., колко губим като държава.

Данни на азербайджанските митнически власти сочат, че за януари 2022 г. България е получила само 26 млн. куб. м. азербайджански газ. Ако го умножим по 12 месеца, това прави 317 млн. куб. м годишна база, което е дори по-малко от една трета от договорения обем от 1 млрд. куб. м.

Причината е в прословутата недовършена гaзова връзка с Гърция, благодарение на „блять“ Бойко Борисов.

Откъде взимаме останалите количества газ? Ами, разбира се, от Русия. Само че там цената варира от $700-800 за 1000 куб. метра, като тази цена скача до $1000 след началото на „специалната военна операция“ в ¿-кр@й н@. Така, недовзетите от Азербайджан 680 млн. куб. метра са заместени с доставки от „Газпром“ и ни струват средно по $850- 900 за 1000 куб. метра.

И тук идва най-важният въпрос – колко губим? Цената на азербайджанския газ за България през януари е била едва $236 за 1000 куб. м! Тази ниска и благоприятна цена за България се дължи изцяло на това, че тя зависи изцяло от нефтените котировки, такива, каквито са били от 6 до 9 месеца по-рано.

Цената в договорите на Гърция и Италия е вързана за котировките на гaзовите хъбове, най-големият от които е в Нидерландия. Затова Гърция плаща по $1056 за 1000 куб. м, а Италия – по $1000! На тях азербайджанският газ им излиза над 4 пъти по-скъпо, отколкото на България. Но страната ни няма да може да се възползва от благоприятната клауза в договора ни.

Ценовата формула, по която България плаща на „Газпром“, е различна. Тя е съвкупност от 70 на сто от гaзовите хъбови котировки и на 30 на сто – от нефтените. Макар и с груби сметки, може да се изчисли, за януари руският газ е струвал на България поне 2,5-3 пъти по- скъпо от азербайджанския.

Така тези 680 млн. куб. м бихме могли да ги вземем 3 пъти по-евтино. При две условия – ако интерконекторът с Гърция беше построен навреме или ако „Булгаргаз“ умееше да договаря по-ефективно доставките по алтернативния маршрут през Кулата-Сидорокастро.

Така за тези 680 куб. метра взети от руския „Газпром“ вместо от Азербайджан българският данъкоплатец ще извади от джоба си допълнително $451 млн., за да плати на руснаците по-скъпия газ.

За разлика от нас турците не изпитват никакви търговски или проруски скрупули и са взели 715 млн. куб. м газ, като цената им дори е малко по-висока – 243 долара за 1000 куб. м. От европейските страни най-петимна за азербайджанския газ е била Италия с 490 млн. куб. метра.

И то при цена над 1000 долара за 1000 куб. метра, цитират цифри експертите. Износът на Азербайджан е скочил 8 пъти в сравнение с януари миналата година, а приходите са за над $803 млн., което е 26 на сто от целия износ на средноевропейската държава. Според прогнозите на Министерството на енергетиката на Азербайджан износът на газ през тази година през южния гaзов коридор в Турция ще възлезе на 8,2 млрд. куб. метра, в Европа – 9,1 млрд. куб. метра.

За първи път доставките на азербайджански газ по газопровода на потребителите на TAP в Италия, Гърция и България стартираха на 31 декември 2020 г.

В същото време данните на федералната митническа система на Русия и изчисления на агенция „Интерфакс“ сочат, че цената на руския газ, експортиран за България е надхвърляла 1000 долара за 1000 куб м. Приходите от експорта на руски природен газ през януари-ри 2022 г. по предварителни данни са достигнали нов рекорд за цялата история – 9,463 млрд. долара след 3,393 млрд. долара година по-рано (през януари 2021 г.) и 8,337 млрд. долара през декември 2021 г., сочат данните на Руската федерална митническа служба, цитирани от агенцията.

Средната цена за експорта на газ според Федералната митническа служба през януари 2Q22 г. е била на ниво от 685 долара за 1000 куб. м, докато цената за износ за страните извън ОНД е била около 800 долара за 1000 куб. м, сочат изчисленията на агенцията, базирани на митническите данни. За 16 страни цената на газа е надхвърлила 1000 долара за 1000 куб м.

Това са Австрия, България, Дания, Гърция, Италия, Литва, Латвия, Хърватия, Унгария, Естония, Финландия, Франция, Македония, Нидерландия, Полша, Турция.

Всички тези цифри биха били различни, ако България не беше се туткала 13 години за построяването на гръцкия интерконектор, с което да може да диверсифицира доставките на руски газ с потоци от други алтернативни източници.

Но знае ли човек, любовта към Русия пък може да струва пари. Но защо пък от джоба на българския данъкоплатец?

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Недоносчето на „блять“ Бойко ни струва 500 милиона – ето я ГЕРБ далаверата с газа - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!