Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Наричат го „Балканският лъв“: България губи един от най-великите си синове-само на 47 години

May be an image of 1 person, beard and standing

Великите Българи

26-ти март 1940 г. България губи един от най-великите си синове-само на 47 години умира Дан Колов (Дончо Колев Данев).

И до днес той е смятан от мнозина за най-великия борец за всички времена и легенда в бойните изкуства. За цялата си кариера изиграва над 1500 срещи (твърди се, че с неофициалните са над 2000).

Дан Колов е първият европейски шампион на България по борба свободен стил, известен по онова време като "кеч" и печели европейското злато през 1936 г. на шампионата в Париж. Това е второ отличие за България след световната титла на Никола Петров (класически стил) от 1900 г.

Наричат го „Кинг Конг“, „Кралят на кеча“ и „Балканският лъв“.

В последната година от живота си, вече много болен, Балканският лъв се изправя срещу много по-младия световен шампион Ал Перейра и до последно остава човек на честта — успява да го победи.

През цялата му кариера е уговарян да смени гражданството си с американско, но до смъртта си той остава горд българин, с думите: „Чувствам се силен, защото съм българин“. За него родината е най-милото и свято нещо.

Със състояние на милионер, той раздава абсолютно всичко до последната стотинка за благотворителност,като закупува и първият самолет на българските пощи.

67-годишна триатлонистка говори за отличното си здраве

Тайната да се живее 100 години

Тайната на здравето на 87-годишен швед

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!