Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Черепа се завръща! МВР нищи заплахата на Борисов и Горанов да „ликвидират“ бизнесмена

Васил Божков се завръща в мача срещу рекетьорите от ГЕРБ. По сигналите на Черепа най-сетне започна работа МВР на Бойко Рашков, след като Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова търкаха ареста за 24 часа.

Кой е Васил Божков? Поредният обвиняем олигарх. Така главният прокурор Иван Гешев описа хазартния бизнесмен, който избяга в Дубай, след като му бяха повдигнати 18 обвинения за различни престъпления, пише „Сега“.

Въпреки че в класическото си значение олигархията не е непременно нещо лошо, в съвременния свят има смисъл на група от хора, монополизирали изпълнителната, законодателната и съдебната власт посредством корупция.

Това означава, че влиянието на Васил Божков е стигало до върховете на държавата, където са депутатите, министрите и премиерът.

Неговите самопризнания за участие в търговия с влияние и даване на подкупи на бившите управляващи от ГЕРБ не трогнаха държавното обвинение и неговия ръководител Гешев.

След като беше „опраскан“ от прокуратурата преди 2 години, Божков открехна вратата към задкулисието, където политическите дейци и икономическите мастодонти работят ръка за ръка с цел личното им облагодетелстване. Бизнесменът директно обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че докато е бил премиер, заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов са искали и получили от него пари в замяна на протекция.

„За по-малко от три години съм им предал директно над 60 млн. лева по тяхно искане и разпореждане. Имам готовност да предоставя на прокуратурата пълни свидетелски показания за споменатите събития, подкрепени от веществени доказателства, включително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания“, пише в сигнала на Божков до прокуратурата, който отлежава на трупчета от 2020 г.

Според разказа на обвиняемия цялата схема с такса „помощ“ за Горанов и Борисов приключила през 2019 г., когато чешката компания Sazka Group предложила над 1 млрд. лв. за 51% от „Националната лотария“.

Тогава финансистът на шайката Владислав Горанов поискал от Божков безвъзмездно да прехвърли мажоритарния дял от лотарийния си бизнес на посочен от тях човек или противен случай ще бъде унищожен.

След като отказал, целият държавен апарат, включително прокуратура, се активирал срещу него.

Че свидетелсшвата на Божков не са единствено защитна теза, а стъпват на здрава почва, сочат някои от компроматите, които самият той с разпространи. Бизнесменът публикува серия от съобщения между него и Владислав Горанов, който продължава упорито твърди, че е бил в неведение за схемите, позволили на хазартните дружества да си спестят над 500 млн. лева.

В чатовете от 2018 и 2020 г. двамата си уговарят срещи. Прави впечатление, че нито е обявено мястото, нито поводът за срещата, което предполага, че общуването е регулярно.

Те обсъждат работата на Държавната комисия по хазарта, която уж трябва да е независима от финансовия министър. Справка в протоколите на ДКХ обаче доказва влиянието на Божков и Горанов върху нейната работа.

Непосредствено след всяка среща държавният орган е променял или одобрявал лицензи, свързани с талони за търкане на „Националната лотария“.

„Половин-един милион евро могат да се съберат по джобовете на едно сако, да не говорим в по-голямо яке. Палиш си пурата, оставяш нещата и излизаш“, коментира Божков за това как са протичали визитите му във финансовото министерство.

Обвиняемият казва още, че всеки месец се е виждал в офиса си с пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, на която е давал по-малки суми за „по-дребни нужди“.

Освен това хазартният бос показа банкови извлечения за 67 млн. лв., теглени от личната му сметка в Булбанк през 2017 – 2019 г. От ДАНС реагираха, че банката не ги е уведомила за съмнения при теглене на пари от каса. Така е бил нарушен Законът за мерките срещу изпиране на пари за уведомяване при извършване на плащания на суми над 30 хил. лева.

Бившият министър със съмнително поведение дори не отрече, че е имал срещи с Божков, но е категоричен, че не е получавал пари. Главният прокурор Иван Гешев пък дори не посмя да си отвори очите за косвените доказателства за гранд корупция.

„Не си причиних това да чета публикуваните есемеси. Колегите казаха, че не виждат нещо в тях, което да налага проверка“, измъкна се Гешев. Следвайки примера на своя шеф, от години държавното обвинение открито бездействаше по сигнала на Божков, че е бил рекетиран.

МВР обърна посоката

Раздвижване се получи едва след намесата на Министерството на вътрешните работи под ръководството на Бойко Рашков. С арестите за 24 часа на Борисов, Горанов и Арнаудова най-накрая беше образувано досъдебно производство, което позволява да се събират годни доказателства за това дали действително са давани подкупи от Божков и бил ли е изнудван от предишната власт.

Преди това говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев призна пред „Сега“, че по сигналите на бизнесмена изобщо не се работи.

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек | Budnaera.com

Добротата може да промени съдбата, жестокостта поканва бедствия

Минала карма и настоящи заболявания

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек

Нравствеността е най-доброто лекарство и рецепта за решаване на всички болести и бедствия

Чудеса за подобряване на духа и тялото

Връзката между здравето и морала

Където има повече добри хора, има по-малко бедствия

Как германски младеж елиминира пристрастяването си към видео игрите

Източник/ци: Черепа се завръща! МВР нищи заплахата на Борисов и Горанов да „ликвидират“ бизнесмена - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!