Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По пътя на откраднати милиони от еврофондове: Имоти на българското Черноморие, лукс, вечери...

.

Годината е 2015. В този период са откраднати 19 милиона евро от фондове, а връзката се губи с помощта на офшорни сметки и фирми. С тях е купен лукс - нощувки в скъпи хотели, вечери в ресторанти с високо реноме, скъпи чанти. Откраднатите средства са били вложени и в имот на българското Черноморие, фабрика за пелети и печки. В схемата се намесва и името на Иван Танев - Универсалния.
Публикуваме разследването на Център за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP).

19 милиона евро по проект на ЕС за осигуряване на храна за румънски граждани потъват в ръцете на предполагаеми членове на организирана престъпна група, които ги използват за нощувки в луксозни хотели, скъпи вечери и дизейнерски чанти. Репортери от мрежата на OCCRP за първи път разкриха кражбата през 2015 г., същия ден, когато румънските антикорупционни власти погнаха Агенцията за плащания и интервенции в селското стопанство (APIA), която отговаряше за надзора на програмата на ЕС.

Четирима заподозрени - двама от които според прокурорите са част от престъпна банда, която полицията нарече "Юнивърсалите" - сега са изправени пред съда по обвинение в измама. Делото е в ход. Къде са откраднатите пари обаче все още не е публично известно. По следите на някои от липсващите средства обаче тръгнаха репортери от групата на OCCRP в Румъния и България. 

Докато прокурорите казват, че общо 26 милиона евро са изчезнали, репортерите се спират на едни 19 милиона евро, които са били откраднати чрез конкретен договор. Парите са откраднати от програма на Европейския съюз, с която се осигуряват основни хранителни продукти като брашно и олио на най-бедните граждани в блока. През 2012 г. APIA избра компания, наречена Viem Corporation Eood, като основен изпълнител на проекта, който изхранва около 2,5 милиона румънци с ниски доходи до края му през 2020 г.

Без знанието на ЕС обаче Viem е контролирана от две фигури, за които се предполага, че са свързани с организираната престъпност в България. Изтекли банкови записи показват, че за един ден през октомври 2012 г. Viem е откраднал 19 милиона евро, предназначени за програмата за продоволствена помощ. След това обаче парите са насочени през мрежа от офшорни компании от Кипър по целия свят и обратно в Европа.

Хиляди евро са пръснати по луксозни хотели, вечери в скъпи ресторанти и покупка на дизайнерски чанти, показват извлечения от кредитни карти. Свидетел твърди пред прокуратурата, че парите са дошли от корупционната схема. Според него освен това част от откраднатите средства са инвестирани във фабрика и са използвани за закупуване на апартамент на българското Черноморие. Репортерите нямаха достъп до банкови регистри, за да определят дали откраднатите пари на ЕС са използвани за тези инвестиции. Но документите от поземлен и корпоративен регистър показват, че хората, свързани със схемата, притежават апартамента на морето и фабриката, която произвежда дървесни пелети за печки.

В схемата се намесва и румънецът Сорин Газдак.

Мъжът, който в момента е съден по друго дело за измамаза няколко милиона евро, получил инструкции от Газдак как да подпише документите за доставката на брашно. Газдак отрича да има общо със схемата и посочва, че е бил изпълнител на Viem, нает от Танев. Газдак е съден в румънската столица Букурещ, където пред съдебен процес е изправен и Танев. Нито един от тях не отговори на искания за коментар.

APIA също отказва коментар, позовавайки се на конфиденциалност и съдебно дело, което е завела срещу банка, която е предоставила гаранции на Viem.

Аванс от 19 милиона евро

Предполагаемата измама с хранителни помощи е сравнително проста. След като прави няколко истински доставки на брашно, Viem отива при в APIA през 2012 г. и иска 19 милиона евро в аванс, за да закупи количества в по-голям мащаб. Служител на Агенцията за плащанията и интервенции в селското стопанство изплаща парите на компанията, но вместо сметката да бъдат преведени по сметката в конкретна банка в София, Viem иска те да бъдат изпратени по друга сметка в Кипър, открита от адвокат на име Орестит Шамбартас.

След това парите са канализирани от сметката на Viem в Кипър през три офшорни фирми, като една от тях изпраща 5 милиона евро по банкова сметка на друга чуждестранна компания, регистрирана в Хонконг, собственост на кипърска компания, контролирана от въпросния адвокат. 

Банковите документи показват, че през декември 2013 г. около 200 000 евро са били преведени от тази фирма в друго офшорна компания.

По-рано същата година още половин милион евро отиват по светката на регистрираната в България M&M Corporation, според показания на свидетели. Според показанията им всички тези трансфери идват от откраднатите 19 милиона евро.

На хартия Viem беше собственост на малоимотен българин, който твърди пред прокуратурата, че е "фиктивен администратор на компанията" и подписва голям брой документи в замяна на пари в брой. APIA обаче няма повод да се съмнява в легитимността на Viem, защото банката, която гарантира за компанията, е една от най-големите в България. Институцията предоставя финансова гаранция за до 31 милиона евро за всякакви средства по APIA. Прокурорите казват, че Танев е играл важна роля за получаването на гаранциите от тази банка, която обещава да плати без забавяне оспорване или необходимост от предоставяне на допълнителни доказателств, ако парите изчезнат от програмата на ЕС. 

Когато това се случва обаче, банката оспорва гаранциите и твърди, че не носи отговорност, тъй като никога не е получавала парите. APIA завежда дело, но през 2021 г. съдия постановява, че подобни гаранции не са валидни без заем, който да ги подплати. Банката отказва коментар. Кипърският адвокат - също. 

Хотели и чанти 

Изтекли банкови записи показват, че офшорната компания, регистрирана в Хонконг и част от схемата, е била използвана за откриването на две кредитни карти за предполагаеми съдружници, които са били използвани за разходи в цяла Европа през 2014 г. Една от картите е използвана за теглене на пари в брой на банкомати в Гърция като става дума за няколко хиляди евро. Другата е използвана в същия ден за луксозни покупки във Франкфурт. Харчовете включват престой от 800 евро в хотел и 388 евро ресторант от висок клас.

Същата кредитна карта е използвана за закупуване на чанта Louis Vuitton за 2150 евро от един от търговските обекти на дизайнера в града. Направено е и плащане от 5000 евро към представителството на "Мерцедес". След това банковите записи показват плащания за газ в Австрия и Сърбия на връщане към Гърция.

Част от откраднатите пари също са били насочени в имоти, според показанията на свидетели в документи на прокуратурата.

Иван Коста, който призна, че е организирал пратки на брашно и е присъствал на срещи с като част от предполагаемата измама, твърди пред прокуратурата, че тя е купила имоти с помощта на приятели и семейство. Той е бил предупреден да не казва на властите това, което знае. В момента Коста живее под постоянна полицейска охрана. 

Според информацията парите от ЕС са били преведени в сметка, зад която стои българската компания Villa Overseas. След това парите били преведени в друга българска фирма. Част от парите "са извадени в брой и къща и апартамент на морето".

Такава близка приятелка е Цветелина Тасева, бивш мениджър на M&M Corporation. През 2013 г., година след като 19-те милиона евро изчезват, тя купува имот на българското Черноморие с помощта на своя фирма - Sea and City Villa Properties.

През 2019 г. собствеността върху фирмата е прехвърлена на майката, която притежава апартамент на пети етаж в курортен комплекс на Слънчев бряг, който се намира на около 95 километра южно от град Варна, според имотния регистър.

Пред прокуратурата Коста посочва, че апартаментът е закупен със средства от откраднатите 19 милиона евро.

Villa Overseas – компанията, контролирана от майката, изпраща пари под формата на заем на M&M Corporation. Според показанията на Коста през 2013 г. са инвестирани пари във фабрика за производство на дървесни пелети за печки в Елен Пелин, село на около 27 километра източно от София.

Делата на Танев за първи път бяха изпратени за разглеждане през май 2019 г., но все още не е определена дата.

превод и редакция: Джесика Вълчева

Добротата може да промени съдбата, жестокостта поканва бедствия

Минала карма и настоящи заболявания

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек

Нравствеността е най-доброто лекарство и рецепта за решаване на всички болести и бедствия

Чудеса за подобряване на духа и тялото

Връзката между здравето и морала

Където има повече добри хора, има по-малко бедствия

Как германски младеж елиминира пристрастяването си към видео игрите

Източник/ци: По пътя на откраднати милиони от еврофондове: Имоти на българското Черноморие, лукс, вечери...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!