Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Връщат поликлиниките, няма да сме вързани за един личен лекар

Идея за нова здравна реформа на управляващата коалиция разбуни лекарската гилдия и хвърли в смут пациентите. Засега конкретните параметри на промените още не са ясни, а основен говорител по темата от властта е шефът на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев, варненски хирург-онколог от „Продължаваме промяната“. Основен момент е намаляване ролята на личните лекари и въвеждане на свободен избор при кой доктор да отидем.

Реформата предвижда връщане на поликлиниките, нормално работно време за медиците в тях, а спешните случаи или нощните здравни проблеми на хората да се решават в спешните центрове в лечебните заведения.

Към момента това е само предложение, обвързано с активирането на електронното здравно досие, което трябва да заработи до края на тази година. Достъп до него ще имат всички специалисти и това цели да елиминира нуждата един пациент да се обслужва само от един лекар, който познава отлично здравословното му състояние.

Джипитата няма да бъдат премахнати. Начинът на заплащането им ще се промени, а обслужването на пациентите ще се подобри, уверяват управляващите. Предложенията обаче вече се посрещат на нож от общопрактикуващите лекари.

Сред основните причини е, че промяната ще удари джипитата с големи практики, тъй като няма да се плаща за брой записани пациенти, а само за извършени прегледи.

Това ще обърне драстично потока на парите, които се плащат от Здравната каса

От 2000 г. насам личните лекари са най-облагодетелствани, защото печелят от брой записани пациенти, отделно от такси за посещения, също и от други дейности, коментират от гилдията. Така едно джипи получава средно 3-4 хиляди лева на месец. В същото време специалист хирург в болница получава доста по-малко.

“Ако един пациент обикаля различни общопрактикуващи лекари, от всеки би могъл да иска направления за най-различни места. Това е разрушаване на една система, без да е обмислено докрай как да се направят нещата. Основният въпрос е как ще става разплащането. На посещение ли ще се плаща? Ако е така, какво ще се прави, ако един пациент реши да обикаля лекарите? Всеки път ли ще се плаща. В момента личният лекар е пазачът на вратата”, критикува предложенията на “Продължаваме промяната” доц. д-р Спас Спасков, бивш шеф на „Пирогов“.

Новият модел обаче има и много застъпници. Те изтъкват като предимство, че ще отпаднат лимитите за направления. Всеки пациент ще знае какви и колко здравни услуги му се полагат годишно. Статутът на специалистите по обща медицина ще стане равен на останалите. А пациентът ще може да избира при кого да се прегледа.

„Предложението е всички лични лекари да се отворят на ваша полза. Ако си харесате един, само при него може да ходите.

Досието ви ще бъде електронно и всеки един личен лекар ще има достъп до него

и ако вашият личен лекар няма възможност да ви приеме сега, да можете да отидете при друг специалист, на когото имате доверие“, коментира депутатът от ПП Стою Стоев, който е юрист и член на парламентарната здравна комисия.

Той напомня, че в момента много хора се оплакват, че чакат с часове, за да бъдат приети. „В случая ще може да си записвате час без опашка, директно да отивате при личен лекар. Ако вашето състояние изисква по-голяма спешност, няма да чакате един ден, за да отидете при даден специалист, а ще отидете да вземете направление възможно най-скоро“, поясни още Стоев.

Сред основните упреци към управляващите са, че проектът е недомислен и не е обсъден със съсловните организации. Не е ясно и колко време ще отнеме да бъдат свързани доболничната, болничната помощ и лабораториите, за да е налице цялата информация за даден пациент назад във времето.

„Все още няма предложение черно на бяло до Сдружението на семейните лекари. Няма никакво обсъждане по тези промени. Трябва да видим какво ще се представи официално, защото в момента един казва едно, а друг – друго. Едва когато се запознаем с официално предложение, тогава ще коментираме“, посочи пред „Марица“ шефът на пловдивските джипита д-р Костадин Сотиров.

Засега недописаната реформа среща подкрепа от пациентските организации, но и от там признават, че са важни детайлите по проекта. Защото практиката досега показва, че посрещаните с „ура“ промени често се превръщат в катастрофа.

Д-р Александър Калайджиев, семеен лекар:

Ще скарат гилдията, а пациентите ще пострадат най-много

Готвената здравна реформа е поредният популизъм и ще доведе до настройване на една част от гилдията срещу друга – тесни специалисти, спешна помощ и пациенти срещу общопрактикуващите лекари. Това коментира пред „Марица“ д-р Александър Калайджиев, семеен лекар и бивш шеф на пловдивските джипита.

„Това са фишеци, хвърлени в пространството. За пореден път се готви реформа, насочена към най-добре работещата част в здравеопазването, а именно доболничната помощ. Това е тази част, от която 80% от пациентите са доволни. Със сигурност може да кажем, че тук няма корупция, доплащане, няма крадене на пътеки. Това е част, в която постоянно семейните лекари се опитваме да изгладим несъвършенствата и да ги подобрим. Настояваме за допълнителни пари за изследвания, за отпадане на някои лимити, за по-добра информираност на населението“, посочи още Калайджиев.

По думите му, готвените промени в здравната система целят скъсване на връзката между личен лекар и пациент. „Някой казва ей така, че няма нужда от лични лекари. Не разбирам причината. Сякаш е някаква носталгия по миналото, когато имаше поликлиники. Хора идват от чужбина да бъдат обслужени в рамките на 2-3 дни, защото там това отнема месеци. Ако някой каже, че няма достъп до личния си лекар тук или че не е успял да влезе след половин или един час чакане, тук говорим за личностни проблеми. Няма човек, който да не е обслужен от личния си лекар“, подчерта д-р Калайджиев.

Той посочи, че целта на джипитата сега е да разберат кои са консултантите в МЗ по отношение на доболничната помощ – откъде се черпят идеи и с кого са обсъждани. „Това, което се готви, звучи убийствено за пациентите. Дори да има електронно здравеопазване, дори всеки лекар да има достъп до лични досиета на пациента, кой специалист ще има да отдели например 40 минути, за да изчете досието, да се запознае с подробности, след което да върши останалото? Ами ако пациент е недоволен от този лекар и реши да отиде при друг? Той също ще трябва да чете досието 40 минути. Не е ли по-добре да отиде при личния си лекар, който е изгледал него и децата му и който е погребал родителите му? Личните лекари са стълб в здравеопазването, единствените, които практикуват холистичния метод – да лекуваш човек, познавайки всичко – заболявания, начин на живот, алергии, предишни лечения и т.н. Всичко това се пренебрегва и се хвърля на боклука. Това е подигравка с една традиция, изградена в Европа – убеден е д-р Калайджиев. – Ние не държим да бъдем раздавачи на направления. И на нас това ни тежи. Към края на всяко тримесечие се чудим как да кривим ръце, за да отговорим на нуждата за направления на пациентите. Тук проблемът не е в личните лекари, а в парите. В момента има недостиг за разплащане за доболничната специализирана помощ. Представете си какво може да се получи след готвените промени! Имам право като личен лекар да изпратя веднъж годишно пациент на профилактичен преглед при кардиолог. Ами той тази година може да реши да отиде три пъти при кардиолог! Кой ще плати това? Ако се въведе здравноосигурителна сметка и пациентът да участва лично с мислите и средствата си, тогава добре. Но да има каца, в която всеки може да бърка, няма как да се получи“, коментира още д-р Калайджиев.

Д-р Аспарух Илиев от Берн:

Резултатът ще е непосилен скок на разходите

„Лично аз не подкрепям варианта за премахването на джипитата и отваряне на системата за свободно посещение при всеки специалист за пациенти, обслужвани по линия на НЗОК.“ Това коментира в личния си профил в социалните мрежи д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

„В англоезичната литература джипитата (специалисти по обща медицина) са означени като gatekeepers – пазачи, тяхната роля е ключова и не бива да бъде отменяна. Свобода за избор на джипи е едно, свобода за достъп до всеки специалист по лична преценка на пациента е съвсем друго. Всеки един опит да се заобиколят джипитата води до експлозия на разходите без подобряване на здравето – просто посещението при специалист не може да става по лична преценка на пациента, който няма и представа какво му има. Практиката в развитите страни показва, че 95% от медицинските дейности могат да се поемат от джипита. Освен това джипито познава пациентите, проблемите, не всичко се вписва в досието (особено у нас съм сигурен, че няма да са изчерпателни). Надявам се в Здравната комисия тази идея да се коригира. Необходимо е да разгърнем първичната здравна помощ, не да я свиваме“, смята Илиев.

Много въпроси като лична квалификация на джипитата, ограничени направления, които хората повдигат, са проблем, но не на структурата, а на хората в нея и ресурсите, пише още той. „Отварянето на системата ще доведе до изчерпване на всички пари за годината на втория-третия месец. И на мен ми се иска да влизам в магазина и да си взимам каквото ми хареса, но нямам пари и ресурс за това“, коментира д-р Аспарух Илиев.

Лекарят и писател Димитър Гачев:

Пак ще смаем света с челен опит

„Обмисля се вариант да няма лични лекари. Никой няма да е записан никъде, сам ще се оправя. Като не си вдигне телефона или го няма в кабинета, не бива да му се търси отговорност, все пак ще му се плаща за преглед и който го посети! Чудесно! Тъкмо останалият свят ще заеме от челния ни опит. Предполагам, че ще си изрежат навсякъде джипитата!“ Това написа в профила си в социалните мрежи пловдивският писател и лекар на няколко села Димитър Гачев по повод готвената реформа.

Гачев е лекар по професия, а на литературната сцена се появява едва през 2005 г., макар че пише от много години преди това. Носител е на множество национални поетични награди. Има публикации в периодичния печат, произведенията му са превеждани на френски и италиански.

Как да оцелеем пандемии, болести и в@к...

Здравословен начин на живот: Фалун Дафа

Защо Фалун Дафа е преследвана в Китай?

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

Източник/ци: Връщат поликлиниките, няма да сме вързани за един личен лекар

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!