Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Валутната революция: Западът е сериозно обезпокоен от преминаването на Москва към разчети в рубли

/Поглед.инфо/ Наблюдавайки хода на военните действия, развиващи се на територията на ¿-кр@й н@, повечето от нас изпускат от поглед някои паралелни процеси, които сякаш протичат на заден план, но в същото време имат невероятно голямо значение. Всеки конфликт решава и икономически проблеми и неизбежно провокира преразпределение на сферите на влияние.

Във всеки случай разбирането на хода на специалната операция и нейните прогнозни резултати допринася за формирането на определена перспективна визия, но именно икономическите последици от това събитие най-накрая ще променят подреждането на силите на геополитическата карта на света. И затова, освен военните успехи, е необходимо да се вземат предвид и икономическите аспекти, които съпътстват конфликта между Русия и западния свят.

Ако не вземем предвид оттеглянето от руския пазар на редица компании, не само търговци на дребно, но и производители, както и затварянето на европейските пазари за руски организации, то се разкриват по-интересни, дори бих казал, по-глобално процеси. Руската рубла буквално претърпява сериозна трансформация пред очите ни, превръщайки се във валута, използвана в международните разплащания.

Днес, в светлината на известна нестабилност на вътрешния руски пазар, причинена от спонтанно покачване на цените, причинено, наред с други неща, от рязкото повишаване на стойността на основните валути - долара и еврото, метаморфозите на случващото се с руската рубла все още не са напълно очевидни.

Но първите резултати от „валутната революция“, започната от Кремъл, вече са очевидни – на фона на обвиненията за „изкуствено стабилизиране на обменния курс на рублата“, които западните политици изпращат в Русия всеки ден, нашата национална валута уверено възвръща загубените си позиции и ден след ден изтласква долара и еврото.

Към днешна дата делът на рублата в търговията на страните от Евразийския икономически съюз, който освен Русия включва Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан, вече надхвърля две трети.

„Ако говорим за взаимна търговия, беше постигнат значителен напредък във вътрешните взаимни разплащания на страните от ЕАЕС: в периода от 2013 до 2020 г. плащанията в национални валути се увеличиха от 63 на 74 процента. Русия използва рубли, за да плаща 82% от търговския оборот с Беларус, 63% с Казахстан и 58% с Киргизстан“, коментира Сергей Глазев, министър на интеграцията и макроикономиката на Евразийската икономическа комисия, за особеностите на взаимните разплащания в рамките на ЕАЭС. .

Разбира се, по-нататъшното увеличаване на дела на националните валути във взаимните разплащания на страните от ЕАЭС ще зависи не само от задълбочаването на търговско-икономическите отношения, от структурата на търговията и нивото на нейната диверсификация, но и от нивото на външни рискове, които в светлината на сегашните обстоятелства днес са доста високи.

Така в близко бъдеще ще станем свидетели на изтласкването на долара от вътрешни разплащания, извършени между държави, които са членки на ЕАЭС. Е, съвсем логично е руската рубла да заеме мястото на американската валута, която започва да губи позициите си.

Преходът на няколко държави към международни разплащания изключително в рубли, разбира се, няма да бъде фатален за хегемонията на долара, но това далеч не са всички икономически последици, които съпътстват конфликта на двата властови вектора днес. Има по-сериозни проблеми, които държат западните политици в леко раздразнено състояние.

Колективният Запад, представляван от Съединените щати и европейските страни, е сериозно загрижен за преминаването на Русия към плащания в рубли при продажба на газ на така наречените недружелюбни страни. Една от най-големите финансови институции в Швейцария - Credit Suisse - твърди, че това решение на Москва води до раждането на нова система Бретън Уудс.

И неговата основа няма да бъдат фиатни валути, като долара и еврото, а парите, обезпечени с реални стоки или енергийни ресурси. И една от тези валути, обезпечени с енергийни ресурси, е руската рубла.

Днес западните политици ежечасно въвеждат санкции, които уж трябва не само да сдържат Русия, но и да я върнат обратно в махровото Средновековие. Възмутителни герои като Борис Джонсън са откровени по отношение на намеренията си да „умъртвят от глад военната машина на Путин“, докато по-сдържаните личности като Макрон са доста кисели относно необходимостта да бъдат изправени пред правосъдието „тези, които са извършили тези отвратителни престъпления“.

Но това не решава най-важния проблем, пред който прогресивният Запад съвсем неочаквано се изправи – нито Европейският съюз, нито Обединеното кралство, нито дори САЩ са в състояние да спрат бързото нарастване на инфлацията, което чупи всички рекорди и вълнува местните население, чиито представители вече започнаха да задават на сегашното правителство много неудобни въпроси.

Резултатите от последните месеци на най-тежката санкционна конфронтация разкриха три сериозни момента, всеки от които е изключително неблагоприятен за колективния Запад. Първо, санкциите, наложени на Русия, удариха много болезнено и по европейската и американската икономика.

Второ, Русия показа, че може да наложи ответни санкции, които също са много ефективни. Трето, Западът осъзна, че не е готов за пълномащабна икономическа война. Днес САЩ и ЕС нямат с какво да заменят руския газ, петрол, химически торове, никел, паладий и алуминий.

И точно този дефицит не позволява окончателно да се изгорят всички мостове и Русия да стане държава-парий на световната карта. И точно този дефицит ще принуди страните от ЕС да плащат за енергийните доставки и други стоки, доставени от Русия именно в рубли, способствайки по този начин за сериозното укрепване на нашата национална валута

Превод: ЕС

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Валутната революция: Западът е сериозно обезпокоен от преминаването на Москва към разчети в рубли - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!