Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Индия разстла червения килим за Русия

Индия разстла червения килим за Русия
Лавров (вляво) на срещата с индийския външен министър Субрахманям Джайшанкар. Снимка: EPA/INDIAN MINISTRY OF EXTERNAL AFFAIRS

Въпреки натиска от страна на Запада Делхи приема руския външен министър като желан гост

Когато на посещение в Индия са висши чуждестранни дипломати, това обикновено не е сериозна причина министър-председателят на Индия Нарендра Моди да освободи графика си. Британският външен министър Лиз Тръс трябваше да се задоволи със среща с индийския си колега по време на пътуването си до Делхи в четвъртък.

В случая с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, който посети индийската столица ден по-късно, Моди не пожела да пропусне възможността да приеме лично своя гост: срещата при закрити врата продължи 40 минути в късния следобед в петък.

Жестът на Моди е изключително символичен: въпреки натиска от страна на Запада Индия възнамерява да продължи близките си отношения с Русия.

Индия е една от малкото големи икономики, които не осъдиха изрично руската агресивна война в ¿-кр@й н@. Вместо да участва в санкциите, правителството на Моди смята да използва ситуацията, за да купува петрол от Русия на преференциална цена. Индия категорично отхвърля критиките от Европа и Америка, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

В Делхи Лавров беше видимо доволен от възможността да се противопостави на имиджа за международната изолация на Русия. Той предаде най-добрите пожелания от своя президент Владимир Путин, съобщи Лавров в началото на разговорите си в индийската столица, и похвали досегашната реакция на Индия за войната в ¿-кр@й н@: „Оценяваме факта, че Индия гледа на тази ситуация с цялото си сърце, а не само едностранчиво", каза той.

Позицията на Индия среща неразбиране на Запад

Индийското правителство се смята за неутрално в конфликта и се въздържа в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, когато става дума за резолюции, осъждащи поведението на Русия. На Запад позицията на Индия, която иначе често се възприема като съмишленик на демокрацията, беше посрещната с неразбиране. Президентът на САЩ Джо Байдън определи позицията на страната като „колеблива" по отношение на единния международен отговор на руската агресия.

Досега обаче Индия не желае да се дистанцира от Русия. Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар отново избегна да критикува поведението на Русия в кратко публично обръщение преди началото на срещата си с Лавров. В резюмето той посочи само, че срещата се провежда в „трудна международна обстановка“.

Без да се спира пряко на ¿-кр@й н@, той добави, че Индия винаги се застъпва за преодоляване на различията и конфликтите чрез диалог и дипломация. В писмено становище Индия отново призова за прекратяване на насилието в ¿-кр@й н@, но изявлението не бе пряко насочено към Русия.

От гледна точка на индийското правителство поддържането на добра основа за разговори с Кремъл е по-важно от това Западът да го възприема като лоялен партньор. По този начин министър-председателят Моди иска да предотврати твърде тясното обвързване на Русия с индийския конкурент Китай. В същото време Русия все още е най-важният доставчик на оръжия за индийската армия - и правителството в Ню Делхи настоява доставката на руските системи за противоракетна отбрана С-400 да бъде завършена по план въпреки войната в ¿-кр@й н@.

Моди купува руски петрол на преференциална цена

Сега Моди вижда допълнителна възможност за изгодни договори в областта на енергетиката: докато Западът търси начини да намали вноса от Русия, Индия разшири покупките си. След нахлуването на руските войски в ¿-кр@й н@ страната е закупила 13 млн. барела петрол от Русия - почти толкова, колкото през цялата предходна година.

Сделките очевидно са продиктувани от значителните отстъпки, които Русия в момента предоставя на индийските петролни компании. За да се гарантира сигурността на трансакциите, които понастоящем не подлежат на санкции, за в бъдеще двете страни работят по нов механизъм за плащане. Той би трябвало да даде възможност за директни трансакции в индийски рупии и руски рубли, без да се налага да се пренасочват през щатския долар.

Министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо нарече плановете „силно разочароващи" и заяви по адрес на индийското правителство, че е време „да застанем от правилната страна на историята" и „да не финансираме войната на президента Путин".

Германското правителство също изрази раздразнение. То не искало да вижда ситуация, в която санкциите се заобикалят и приятелска страна се опитва да „извлече икономическа полза от войната", заяви тази седмица по време на посещение в Делхи Йенс Пльотнер, съветник на канцлера Олаф Шолц по външната политика и сигурността.

В Индия Западът е обвиняван в двойни стандарти. „Ако погледнете основните купувачи на нефт и газ от Русия, ще видите, че повечето от тях са ит Европа", заяви външният министър Джайшанкар по време на дискусия с британския си колега Тръс в четвъртък.

За разлика от европейците, Индия получава по-малко от един процент от енергийните си нужди от Русия, каза той. Джайшанкар също така отказа да приеме обвинението в извличане на печалба от кризата: „Когато цените на петрола се повишават, естествено е да се търсят добри сделки на пазара", казва той.

Тези забележки очевидно са се харесали на Лавров: „Ще бъдем готови да доставяме на Индия всички стоки, които тя иска да купи от нас", заяви той на пресконференция в Делхи.

Бивш ¿-кр@ ин ски премиер: Спецоперацията спаси Русия от ядрен удар на НАТО

Правителството ЛЪЖЕ – България Изнася Тонове Оръжия за ¿-кр@й н@! Сензационни Разкрития на Диляна Гайтанджиева: документи

Американска конгресменка: САЩ и НАТО финансират ¿-кр@ ин ски нацисти – Американски военен анализатор: САЩ и Великобритания оБ-у-ч-@ваха ¿-кр@ ин ски нацисти

Диляна Гайтанджиева: Пентагона започва биологически експерименти с български войници: документи

Daily Mail извади документи за сина на Байдън и биолабораториите в ¿-кр@й н@

Ню Йорк Пост: Хънтър Байдън е намерил пари за биолаборатория в ¿-кр@й н@, потвърждават негови имейли

Страшният проект на САЩ в ¿-кр@й н@: Мигриращи птици готвени да заразяват със смъртоносни вируси /Видео/

Кеворкян: Фабрики за смърт – Вече изобщо не зачитат интелигентността на публиката

Виктория Нюланд: ¿-кр@й н@ има биолаборатории. Работим да не попаднат в ръцете на руснаците – Русия: Биолабораториите в ¿-кр@й н@ са разработвали прилепите като носители на опасни инфекции

САЩ спешно трият документи, свързани с програмата BIOWEAPON LAB в ¿-кр@й н@

Путин наредил на армията да унищожи биологични лаборатории в ¿-кр@й н@, САЩ премахват доказателствата за тяхното съществуване

АМЕРИКАНСКИТЕ БИОЛОГИЧНИ ЛАБОРАТОРИИ В ¿-кр@й н@ – наистина ли са една от причините за руската "инвазия"?

US Embassy on Ukraine Biolabs

From The Daily Bell: The Next Big Bioweapon May Emerge From US-Controlled Labs in Ukraine

Какво крие главният епидемиолог на САЩ Антъни Фаучи за изкуствения произход на COVID

Американски военен доклад твърди, че Covid-19 е създаден от финансирана от САЩ програма в Ухан

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

Подготовката на „пандемията“ и използването на борбата срещу нея като средство за „Голямото нулиране“ – Комунизъм за всички

Източник/ци: Индия разстла червения килим за Русия:: Investor.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!