Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руската армия подготвя най-мащабната операция след Великата отечествена война

Целта е да бъде обградена и унищожена 50-хилядната групировка Донбас на ¿-кр@ ин ските въоръжени сили

Поглед.Инфо

Руските войски, както и части на ДНР и ЛНР, движещи се една към друга от север, изток и юг, скоро ще трябва да затворят огромен котел, в който ще бъде 50-хилядната групировка Донбас на въоръжените сили на ¿-кр@й н@. Това са най-добрите части на ¿-кр@ ин ската армия – те са в бойната зона от 2014 г., добре са обучени и укрепени.
Но само поражението на въоръжените сили на ¿-кр@й н@ в Донбас ще направи възможно решаването на другите военни и политически задачи в ¿-кр@й н@.

Как ще се развие настъплението?

Всички основни задачи на руските сили в направление Киев и Чернигов са изпълнени, сега целта на прегрупирането на нашите войски е на първо място завършването на операцията за пълно освобождаване на Донбас. Това изявление направи руското министерство на отбраната в сряда.

В резултат на първия етап на специалната операция беше възможно да се принуди противникът да съсредоточи сили около Киев и Чернигов. Благодарение на това групировката Донбас на въоръжените сили на ¿-кр@й н@ остана без приток на свежи ресурси от Запада и от центъра на ¿-кр@й н@, предаде Министерството на отбраната.

Малко по-рано същия ден ръководителят на ДНР Денис Пушилин каза в ефира на канал "Россия 1", че има всички основания да се смята, че сега операцията по освобождението на Донбас ще върви много по-бързо. Ръководителят на републиката посочи няколко направления, в които войските на ДНР продължават да развиват настъплението, съобщи официалният сайт на Пушилин.

Защитниците на Донбас настъпват към Авдеевка, всъщност северно предградие на Донецк и Мариинка, разположена на запад от столицата на републиката. Пушилин спомена още две цели, намиращи се на 30-40 километра от Донецк. Това са Новобахмутовка - на север, близо до магистралата, водеща към Краматорск, и Новомихайловка, разположена в югозападната част на столицата на ДНР.

Пушилин оцени и ситуацията в М@ри у пол, който сега се освобождава от силите на ДНР заедно с руските военни и силите на Националната гвардия. Според ръководителя на републиката разпръснати групи от национални батальони оказват съпротива и те се прочистват. Припомняме, че по-рано групите на „aзов“ бяха изтласкани от жилищния район, около 7000 бойци са блокирани в индустриалната зона на завод „aзовстал“.

Според запознат източник има доказателства, че на среща в М@ри у пол Рамзан Кадиров и командващият 8-ма армия генерал-лейтенант Андрей Мордвичев (преди това ¿-кр@ ин ската пропаганда го обяви за мъртъв) са обсъдили времето за прочистване на "aзовстал". Ще отнеме около седмица. Но изолацията на територията на централата на източния бряг на река Калмиус прави възможно и сега да се освободят значителни сили за прехвърлянето им в други посоки.

ДНР отблъсква фронтовата линия

Така от думите на Пушилин можем да заключим - след приключване на М@ри у полската операция войските на ДНР ще се съсредоточат върху „отблъскване“ на фронтовата линия (бившата линия на съприкосновение) от Донецк, Горловка, Ясиновата и други градове на агломерацията Централен Донецк, които продължават да страдат от обстрел от ВСУ. Така, по-специално, в сряда ¿-кр@ ин ската артилерия два пъти атакува Донецк от РСЗО „Град“, като изстреля най-малко 25 ракети.

Врагът има „сериозни укрепления във всички изброени райони на атака, но ние продължаваме напред“, заяви лидерът на Донецк. „Все още не може да се говори за краен срок: всичко е свързано с много фактори. Но фактът, че операцията се ускорява, вече е факт“, подчерта отново републиканският глава. По думите му около 55-60% от територията на ДНР в административните ѝ граници е освободена. Припомняме, че до 24 февруари републиката контролираше само около една четвърт от обявената територия.

Още по-мащабни (но трябва да се има предвид по-ниската концентрация на вражески войски) бяха успехите в луганската посока. В момента ЛНР контролира най-малко 90% от обявената територия, почти навсякъде, където републиката е достигнала границите, обявени през 2014 г. Изключение прави агломерацията Северодонецк - Лисичанск - Рубежне в западната част на Луганска област близо до границата с ДНР. Тук продължават активните боеве.

Направление на удара

В същото време от началото на седмицата сблъсъците между руските въоръжени сили и въоръжените сили на ¿-кр@й н@ продължиха на юг и югозапад от Изюм (край Харков, 44 километра по права линия до Славянск, 55 км до Краматорск). Имаше и битки в южна посока при Гуляйполе и Новомихайловка, споменати по-горе.

Именно в тези райони бяха разположени нови подкрепления през последните няколко дни, както и онези части на руската армия, ДНР и ЛНР, които са освободени в М@ри у пол при разчистването на града. Тук се прехвърлят и сили от направление Херсон-Николаев. Разместването стана възможно, след като в понеделник приключи поражението на части от 28-ма бригада на въоръжените сили на ¿-кр@й н@, която се опитваше да атакува в посока Херсон.

Според анализаторите прехвърлянето на войски показва подготовката в следващите дни на удар в сближаващи се посоки от юг и север, за да се обгради най-голямата групировка в Донбас на въоръжените сили на ¿-кр@й н@ с последващото ѝ унищожаване.

„Говорим за поражението на група от 40-50 хиляди души“, обясни военният експерт Борис Рожин. „Всъщност за руската армия това е най-мащабната операция от този вид след Великата отечествена война. Това има своите трудности. Но врагът търпи загуби, защитава се. Тогава всички чакат началото на втората фаза, която е свързана именно с настъпателната операция, за да се обгради тази групировка“, допълни той.

„Основната група всъщност е разделена на две части. По-малката ѝ част е обкръжена в М@ри у пол и вече частично разрушена“, каза още Рожин. „Има голяма група, която се отбранява в района на Донецк, Горловка, и има друга група, свързана с нея, защитаваща се в Северодонецк и Лисичанск. Задачата е да ги обградим и унищожим“, смята той.

Настъпление от север - няма да щурмуват Славянск фронтално

„Групировка руски войски в района на Изюм ще бъде разположена в Донбас, за да се осигури по-нататъшно настъпление в посока Каменка и други населени места с цел обграждане на ¿-кр@ ин ската групировка войски в град Славянск-Краматорск и Лисичанск-Северодонецк“, казва военният експерт Андрей Прокаев.

Вече можем да констатираме, че след разгрома на ¿-кр@ ин ската групировка край Изюм, бавно, но постепенно настъпление на въоръжените сили на РФ започва да се придвижва на юг директно към Славянск и на югозапад към Барвенково. Това създава предпоставките за движение от север на юг с цел затваряне на котела около групировката Донбас на Въоръжените сили на ¿-кр@й н@. Съпротивата в тази област беше сериозна, но постепенно фронтът започна да се движи. Сега руските войски са се закрепили на южния бряг на Северски Донец и продължават да трупат сили там.

В полукръг попада и Святогорският Свято-Успенски манастир, удобно разположен на високия бряг на реката и превърнат в отбранителна позиция от въоръжените сили на ¿-кр@й н@ и териториалните батальони. По права линия до Славянск остават около 10 километра, но според експертите най-вероятно никой няма да щурмува укрепената агломерация Славянск-Краматорск.

„На линията на съприкосновение има укрепени райони, които са обозначени с важни точки – Авдеевка, Славянск, Северодонецк, Лисичанск и Краснознаменск“, припомня Алексей Леонков, главен редактор на списание „Арсенал на Отечеството“.

Според Прокаев руските войски ще трябва да защитават фланговете, за да избегнат атаки срещу тях по време на офанзивата. „В Донбас се сблъскваме с опитни части на въоръжените сили на ¿-кр@й н@, те се бият там от 2014 г., имат щабове, складове и укрепления. Освен това ¿-кр@ ин ските разрушители ще взривят останалите мостове и този фактор също трябва да бъде взет предвид от руските военни по време на настъплението“, отбеляза анализаторът.

Офанзива от югозапад - ключовата роля на Гуляйполе

Руските войски „чакат завършването на прочистването на М@ри у пол, за да прехвърлят допълнителни сили в посока Запорожие“, смята Рожин. На свой ред ¿-кр@ ин ският генерален щаб реши да укрепи южния фланг на групировката Донбас с щурмови части - 95-та Житомирска и 25-та Днепърска въздушно-десантна бригада.

Генералният щаб на въоръжените сили на ¿-кр@й н@ планираше да превземе Волноваха, наскоро освободена от силите на ДНР, и да „деблокира“ М@ри у пол. Но плановете на Киев не се сбъднаха. Двете споменати по-горе въздушно-щурмови бригади, изоставени в района от Гуляйполе до Угледар, постепенно се връщат на север към Новомихайловка и по-нататък към Курахово, забивайки се в котела, твърдят анализатори.

Пробив при Новомихайловка и близо до Гуляйполе ще унищожи целия фронт на въоръжените сили на ¿-кр@й н@ и затова освободените части и подкрепления се прехвърлят в тези райони. Експертите смятат, че заемането на Новомихайловка от руски части ще доведе до пробив на фронта с достъп до Курахово – това вече е на 50 км от Донецк. Части от ДНР на същото място бавно се движат на запад през Маринка. В момента се водят боеве в района на главната шлакова купчина, доминираща в степта, до Курахово. Всичко това заплашва ¿-кр@ ин ската групировка западно от Донецк с котел.

Как се затварят клещите

„Целта е да отидем в тила на тази група, напредвайки в сближаващи се посоки на север и юг“, каза на свой ред Рожин. „В крайна сметка е необходимо да се прекъсне магистралата Донецк-Павлоград, по която минава основното снабдяване на въоръжените сили на ¿-кр@й н@ в Донбас. За да уточним, Павлоград е град в източната част на Днепропетровска област, на около 150 километра северозападно от Донецк.

Както беше съобщено по-рано, руски самолети и ракети "Калибър" от морето унищожиха ключовия обект на въоръжените сили на ¿-кр@й н@ - железопътния възел в Павлоград, който ¿-кр@ ин ските военни набързо се опитват да възстановят. Руските войски „могат да напредват през Славянск, Барвенково или през Лугово в посока самия Павлоград“, каза Рожин. „Кой план ще избере командването, разбира се, никой няма да разкрие“, обясни експертът.

„Войските, които сега трябва да „занулят“ 50 000-та групировка на въоръжените сили на ¿-кр@й н@, ще действат на принципа „раздели и унищожи“ – големи вражески формирования ще бъдат „разсечени“ на отделни центрове на съпротива и след това напълно унищожени”, казва експертът. В същото време, според него, ще се използват всички видове въоръжение: артилерия, минохвъргачки, реактивни системи за залпово изстрелване, високоточно оръжие и авиационни оръжейни системи.

Какво следва?

„Когато цялата групировка в Донбас бъде ликвидирана, ние ще освободим значителна част от нашите въоръжени сили, както и силите на ЛНР и ДНР“, предложи Леонков. „Те ще продължат настъплението си на запад, където ще се обединят с онези групи войски, които навлязоха на територията на ¿-кр@й н@ от север. И тогава те ще изпълнят задачите, пред които са изправени: демилитаризация и денацификация на ¿-кр@й н@“, заключава той.

Според експерти първоначалният стратегически план, насочен към унищожаване на най-големите групи от въоръжените сили на ¿-кр@й н@ и национални батальони, унищожаване на военната инфраструктура на ¿-кр@й н@ и лишаването ѝ от военен потенциал, не се е променил. Но едва след разгрома на групировката Донбас на Въоръжените сили на ¿-кр@й н@ и националните батальони ще бъде решен въпросът в други области, включително Николаев, О де с@, Кривой Рог, Запорожие и Днепропетровск. В същото време Русия в ¿-кр@й н@ си има работа с най-голямата армия в Европа (с изключение на турската) и се стреми да разреши въпроса „с малко кръвопролитие“.

Превод: В. Сергеев

Бивш ¿-кр@ ин ски премиер: Спецоперацията спаси Русия от ядрен удар на НАТО

Правителството ЛЪЖЕ – България Изнася Тонове Оръжия за ¿-кр@й н@! Сензационни Разкрития на Диляна Гайтанджиева: документи

Американска конгресменка: САЩ и НАТО финансират ¿-кр@ ин ски нацисти – Американски военен анализатор: САЩ и Великобритания обучаваха ¿-кр@ ин ски нацисти

Диляна Гайтанджиева: Пентагона започва биологически експерименти с български войници: документи

Daily Mail извади документи за сина на Байдън и биолабораториите в ¿-кр@й н@

Ню Йорк Пост: Хънтър Байдън е намерил пари за биолаборатория в ¿-кр@й н@, потвърждават негови имейли

Страшният проект на САЩ в ¿-кр@й н@: Мигриращи птици готвени да заразяват със смъртоносни вируси /Видео/

Кеворкян: Фабрики за смърт – Вече изобщо не зачитат интелигентността на публиката

Виктория Нюланд: ¿-кр@й н@ има биолаборатории. Работим да не попаднат в ръцете на руснаците – Русия: Биолабораториите в ¿-кр@й н@ са разработвали прилепите като носители на опасни инфекции

САЩ спешно трият документи, свързани с програмата BIOWEAPON LAB в ¿-кр@й н@

Путин наредил на армията да унищожи биологични лаборатории в ¿-кр@й н@, САЩ премахват доказателствата за тяхното съществуване

АМЕРИКАНСКИТЕ БИОЛОГИЧНИ ЛАБОРАТОРИИ В ¿-кр@й н@ – наистина ли са една от причините за руската "инвазия"?

US Embassy on Ukraine Biolabs

From The Daily Bell: The Next Big Bioweapon May Emerge From US-Controlled Labs in Ukraine

Какво крие главният епидемиолог на САЩ Антъни Фаучи за изкуствения произход на COVID

Американски военен доклад твърди, че Covid-19 е създаден от финансирана от САЩ програма в Ухан

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

Подготовката на „пандемията“ и използването на борбата срещу нея като средство за „Голямото нулиране“ – Комунизъм за всички

Източник/ци: Руската армия подготвя най-мащабната операция след Великата отечествена война

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!