Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков: Гaзовите хранилища в Европа се източват от Путин, той вдигна цените на тока и газа


Путин продължава да източва хранилището в Чирен!

"Докога ще ни стигнат парите? Затова следващото ниво е в Брюксел да се съберем заедно и да кажем за цената на газа, че който иска да продава в Европа - трябва да го прави на по-ниски цени. Тогава ще падне инфлацията”, коментира той

"Гaзовите хранилища в Европа се източват от Путин. Това е истината." Това разкритие направи премиерът Кирил Петков в Благоевград. "Цената на тока няма да се качва. Газа не можем да го удържим". Така той отговори на въпроса какво ще се случи със сметките след края на мораториума. Цената на тока се определя от най-скъпия производител, обясни Петков.

"Когато в Европа производител на електроенергия става най-скъпият, той определя цената за цяла Европа. Това е много добре планирана атака от страна на Путин - преди да започне войната, той вдига цената на тока и цената на газа главоломно в цяла Европа", заяви още премиерът. "Когато се качат с такъв голям размер цените на тока и газа, изведнъж цялата инфлация, във всички производства, започва да се образува", допълни Петков.

"Въпросът е как българското правителство с лимитирания си ресурс, може да повлияе на една цялостна европейска стратегия за цените? Защото хората не ги интересува откъде е причината, а като отидат в магазина, какво се случва. Докато успяваме да държим цените на електроенергията - това е най-голямата подкрепа, която можем да направим за всички цени. Безпрецедентно - това го няма никъде в Европа, вкарахме 3% от БВП на България в помощи за тока. В момента нито един битов потребител не са му се качили цените на тока от лятото. За бизнеса вкарахме буквално милиарди директни помощи за тока", изтъкна премиерът.

"Въпреки че сме вкарали над 3% от БВП, ще вкараме допълнително сега над 100 милиона за помощи. Докато цените на тока и газа на световните пазари са такива, за съжаление, всички цени ще растат", отбеляза още Петков. Според премиера обаче „тази игра не може да се играе до безкрайност”.

„Докога ще ни стигнат парите? Затова следващото ниво е в Брюксел да се съберем заедно и да кажем за цената на газа, че който иска да продава в Европа - трябва да го прави на по-ниски цени. Тогава заради производствата на ток и газ ще падне инфлацията”, коментира премиерът.

"Ако някой ви говори, че може цените да се свалят с магическа пръчка - не може. Когато цената на производството се е качила, нараства и тази на крайния продукт", обясни Петков. Той уточни, че се работи на ниво Брюксел и се вкарват „безпрецедентни” помощи, за да може отражението на световните цени да не е толкова голямо в България.

„Истината е, че както се случва войната в ¿-кр@й н@ с оръжие, така се случва войната на икономиките в момента. Русия използва целия си лост, за да притисне европейските страни”, уточни министър-председателят. 

Източник: БНТ, Нова тв, epicenter.bg

 

Източник/ци: Кирил Петков: Гaзовите хранилища в Европа се източват от Путин, той вдигна цените на тока и газа | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!