Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Продават над половин милион руски имота в България

Продават над половин милион руски имота в България

Докато в Лондон, Милано и Париж най-богатите руснаци имат имоти за милиарди евро, то България се превърна в притегателна дестинация предимно за средната класа от сънародниците на Владимир Путин. При това закупените апартаменти и къщи се ползват както за почивка, така и за инвестиция.   

Точна статистика на руските имоти в страната ни и до момента липсва. Знае се обаче едно - цели курортни селища и огромни комплекси по цялото ни Черноморие бяха изкупени от руснаци през последните десетина години. В страната ни ги привличаха ниските цени и огромното предлагане на ваканционни жилища за всеки джоб и вкус. 

Според Атанас Кръстин, българския посланик в Руската федерация, общо

над 300 хиляди руснаци притежават близо 450 хил. имота само в източната част на България, като над 95% от тях са концентрирани по родното крайбрежие. 

Гражданите на Русия и на други бивши съветски републики са сред най-активните чужди инвеститори в недвижима българска собственост. Интересът им е насочен основно към ваканционни имоти в престижни курорти, пише "Марица".

Ниските цени на имотите в България и липсата на езикова бариера са основното, което движеше интереса на руските инвеститори.

Огромен плюс за бума на пазара на имоти, закупени от чужденци, се оказа и стабилният икономически растеж, който Русия бележеше години наред (със средно около 5% между 2011 и 2019 година), което направи кредитните продукти в страната много по-изгодни и достъпни за масовия руснак. Освен чисто прагматичния икономически момент, според брокерите много от руските граждани са съхранили детските си спомени от родните ни плажове и курорти.

Що се отнася до картината в цялата страна - интерес към родните имоти от страна на руските граждани има не само покрай морето, но и в зимните курорти.

Според брокери, руска собственост са близо 15 на сто от всички ваканционни апартаменти в трите големи зимни курорта.

Което значи, че в Банско, Пампорово и Боровец има около 60 хил. апартамента и вили със собственици в Русия. 

Сметката показва, че най-малко 30 млрд. лева в недвижимо имущество са били инвестирани от руснаците в страната ни през последните 10 години.

Голямото продаване обаче е започнало през миналото лято. Оттеглянето на руснаците от пазара обаче не е заради коронавируса, а заради поевтиняването на руската рубла, категорични са брокерите. "Голяма част от руснаците са теглили кредити в евро в родината си, за да купят имот тук. И като преценят кредита през обменния курс на рублата спрямо еврото, вече им излиза неизгодно да имат имот в България" категорични са брокери. 

Назрява скандал: Май няма да платят на хотелиерите за ¿-кр@ ин ските бежанци

ПОТРЕСАВАЩО! ¿-кр@ ин ският посланик затвори хотела си в Бургас за… ¿-кр@ ин ски бежанци

¿-кр@ ин ските бежанци и с безплатни здравни осигуровки, за 700 000 българи – НЯМА!

Милионерите Бежанци и Дебилните посрещачи

Полицай пред Lupa.bg: Варна и Бургас пропищяха от богати ¿-кр@ ин ци (СНИМКИ)

Бежанците от ¿-кр@й н@ поразиха Европа с простащина

Искам да попитам бежанците от ¿-кр@й н@ – защо не казвате истината на народа ни?

Източник/ци: Продават над половин милион руски имота в България - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!