Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фон дер Лайен: Няма да плащаме руския газ в рубли! – САЩ договарят назависим втечнен газ за Европа

Няма да позволим Русия да изисква рубли за доставките й на петрол и газ". Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в рамките на срещата на върха на европейските лидери и Съединените щати.

"Това би било едностранно нарушение на договорите и опит да се заобиколят санкциите. Няма да позволим заобикаляне на ограниченията", категорична бе тя.

Ден преди това руският президент Владимир Путин обяви, че Москва ще преобразува плащанията за доставки на газ за неприятелски страни в рубли, тъй като е безсмислено да се доставят руски стоки за Европейския съюз и САЩ и да се получават плащания в тяхната валута. В списъка на "неприятелските страни" попада и България.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че Русия трябва да бъде извадена от Г-20. След края на срещата на върха на НАТО той съобщи, че ЕС и НАТО ще създадат система, чрез която да проверяват дали Китай ще нарушава техните санкции срещу Русия. 

Байдън заяви, че е показал ясно на президента Си Дзинпин, че ще има последствия, ако реши да помага на Кремъл. 

"Мисля, че Китай разбира, че бъдещето на нейната икономика е много по-тясно свързано със Запада, отколкото с Русия. Затова се надявам, че няма да се ангажира с нея", заяви Байдън.

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе по-оптимистично настроен и каза, че по време на разговора си с президента на страната е усетил срещу себе си лидер, който споделя опасенията на ЕС и не е съгласен с войната.

Според Макрон Китай би могъл да е единствено посредник, който внася умереност и изрази надежда, че няма да участва в ескалация. Същевременно той подчерта, че не очаква преговорите за примирие в ¿-кр@й н@ да дадат резултат в следващите часови или дни.

Евролидерите и САЩ излязоха с общо становище. В него се изразява готовност да се предприемат допълнителни санкции срещу Русия и Беларус и да се предотвратят опити ограниченията, които са им наложени, да бъдат избегнати.

В проект на заключителна декларация, цитирана от Ройтерс, се посочва, че лидерите на страните членки ще работят заедно за съвместното закупуване на газ, втечнен природен газ и водород преди следващата зима. 27-те ще координират и мерките за запълване на хранилища за газ - действията са насочени към буферни доставки от неруски газ.

Лидерите се ангажираха да продължат и хуманитарната помощ за ¿-кр@й н@, както и за страните, които приютяват бежанци. 

САЩ и ЕС планират сделка за увеличени доставки на втечнен газ в Европа

ЕС и САЩ се очаква да представят днес споразумение за осигуряване на по-големи количества американски втечнен природен газ (ВПГ) за Европа, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. 

Пактът, който ще бъде огласен от американския президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ще бъде обявен след ден с три срещи на върха в Брюксел, на които лидерите от двете страни на Атлантика осъдиха руската инвазия в ¿-кр@й н@ и предложиха нова подкрепа на Киев. 

Агресията на Русия, която е водещият доставчик на природен газ за Европа, тласна вече високите цени на синьото гориво до исторически рекорди и накара ЕС да се ангажира да свие зависимостта си от руския газ с две трети тази година чрез увеличаване на вноса от други страни и стимулиране на енергията от възобновяеми източници. 

САЩ и други страни ще доставят поне 15 млрд. куб метра повече ВПГ за Европа тази година от планираното по-рано, съобщи Белият дом. В бъдеще доставките ще бъдат дори по-големи, допълва АП. 

Европейските лидери днес ще обсъждат и какво още може да се предприеме, за да овладеят високите сметки за енергия. 

Испания, Гърция и други страни ще изложат позицията си за налагане на ограничения в цените на електроенергията и пазарни интервенции, като се очаква съпротива от друга група държави, включваща Германия и Нидерландия, която ще настоява за отлагане на подобни мерки, според европейски дипломат. 

Спорният въпрос дали да бъде наложено ембарго върху руските енергийни доставки също ще бъде обсъждан, макар по него да не се очаква решение. 

Лидерите на 27-те също така ще се ангажират със съвместно закупуване на газ и напълване на гaзовите хранилища преди следващата зима, за да се създаде буфер срещу бъдещи шокове в доставките. 

Източник: БТА

Американска конгресменка: САЩ и НАТО финансират ¿-кр@ ин ски нацисти – Американски военен анализатор: САЩ и Великобритания обучаваха ¿-кр@ ин ски нацисти

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

 

Източник/ци: Фон дер Лайен: Няма да плащаме руския газ в рубли | Glasove.com

САЩ и ЕС планират сделка за увеличени доставки на втечнен газ в Европа | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!