Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: Неприятелските държави ще ни плащат природния газ само в рубли

Президентът заяви, че Русия ще продължи да доставя газ в съответствие с обемите и цените по договорите

"Реших в много кратък срок да приложа набор от мерки за промяна на плащането на природния газ, доставян на така наречените неприятелски страни - вече ще ни се издължават в руски рубли", посочи той. 

Планираме се да се откажем от всички компрометирани валути при такива плащания, обясни Путин. Президентът отбеляза, че Русия ще продължи да доставя газ на други страни в съответствие с обемите и цените, определени в сключените по-рано договори. "Искам да подчертая, че Русия със сигурност ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и цените, определени в сключените по-рано договори", каза той.

Путин добави, че чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите транзакции, след като Русия конвертира в рубли плащанията за газа на неприятелски държави. Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в гaзовите договори с недружелюбните държави ще засегнат само валутата на плащане - тя ще бъде променена на руска рубла.

"Искам от правителството да даде съответна директива на "Газпром" да направи промени в съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да направят необходимите транзакции", нарежда Путин. 

Източник: ТАСС

"Гласове" припомня, че в списъка на неприятелските държави, които Русия публикува преди две седмици, влиза и България. Освен нашата страна в него попаднаха и САЩ, Канада, държавите от Европейския съюз, Великобритания, ¿-кр@й н@, Черна гора, Швейцария, Албания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Северна Македония, Япония, Южна Корея, Австралия, Микронезия, Нова Зеландия, Сингапур, Тайван.

Източник/ци:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!