Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Почина Мадлин Олбрайт, първата жена държавен секретар на САЩ – Спорове я последваха след скандалното интервю "цената си заслужава"...

На 84 години почина Мадлин Олбрайт - първата жена на поста държавен секретар на САЩ. Новината бе съобщена от семейството ѝ.

Олбрайт бе американски дипломат и политик от Демократическата партия. Тя е държавен секретар на САЩ при президента Бил Клинтън от 1997 г. до 2001 г. Олбрайт е силно критикувана от опонентите си заради твърдата ѝ подкрепа на санкциите срещу правителството на Ирак.

Мадлин Олбрайт: Търсенето на несъществуващите оръжия за масово поразяване си струваше смъртта на 500 000 иракски деца

Мадлин Олбрайт произхожда от семейство на чешки евреи, приели католицизма. Родена в Прага, още като малка получава прозвището „Мадленка“, както я наричала баба ѝ. Славяно-чешкото ѝ име се закрепя по време на обрaзованието ѝ в швейцарски пансион. Баща ѝ Йозеф Кербел е чехословашки дипломат в Белград. Дъщеря му Мадлен встъпва в лоното на Епископалната църква или Англиканската църква в САЩ. През 1939 г. семейството на Мадлен напуска протектората Бохемия и Моравия и се установява в Лондон. След края на Втората световна война семейството се връща в Чехословакия, където Йозеф Кербел отново постъпва на дипломатическа служба – посланик на Чехословакия в Югославия на Тито. След като властта в Чехословакия е завзета от комунистическата партия, Йозеф Кербел отново бяга със семейството си от страната, емигрирайки в САЩ, където преподава в Университета в Денвър.

Мадлин Олбрайт е номинирана от Бил Клинтън на 5 декември 1996 г. за Държавен секретар на САЩ. Тя е първата жена, заемала този пост в историята на САЩ.

Предходно Олбрайт е заемала длъжностите постоянен представител на САЩ към ООН, член на Кабинета на президента Бил Клинтън, член на Националния Съвет за сигурност, президент на неправителствената организация Център за национална политика. Този център е създаден през 1981 г. от представители на правителството, промишлеността, труда и обрaзованието и има за своя цел проучване и обсъждане на различни вътрешни и международни събития.

Мадлин Олбрайт е професор в Джорджтаунския университет и ръководител на програмата „Жени в международните събития“, в който изнася лекции по външнополитически въпроси.

От 1981-82 г. на Олбрайт е присъдена дружествената награда на международния център „Удроу Уилсън“ (Woodrow Wilson) – интернационален център за стипендианти, за спечелен конкурс с тема за Ролята на пресата в политически промени в Полша през ранната 1980 г. Мадлин Олбрайт е и старши сътрудник по въпросите на съветските и източноевропейските контакти в Центъра за стратегическите и международни проучвания, водейки проучване за развитието и тенденциите в СССР и Източна Европа преди падането на Берлинската стена.

През 1976-1978 г. е главен законодателен асистент на сенатор Мускии. Има политическа награда и от колежа на Уелсли. Владее френски, чешки, руски и полски език.

Семейна с три дъщери. Посещава България през 1999 г., подготвяйки първата визита на действащ американски президент в историята на страната – тази на Бил Клинтън в края на 20 век.

Американска конгресменка: САЩ и НАТО финансират ¿-кр@ ин ски нацисти – Американски военен анализатор: САЩ и Великобритания обучаваха ¿-кр@ ин ски нацисти

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Почина Мадлин Олбрайт, първата жена държавен секретар на САЩ - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!