Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия ще формира новия световен ред предимно с военна сила

/Поглед.инфо/ В интервюто си за РБК на 16 март 2022 г. руският външен министър Сергей Лавров отговори на въпроса дали ситуацията с ¿-кр@й н@ не може да бъде разрешена с мир, защо не се получава, защо е необходима специална военна операция. Ще цитирам част от изявлението на ръководителя на руското външно министерство:

„Защото Западът не искаше да разреши тази ситуация с мир. Тук изобщо не става дума за ¿-кр@й н@. Или по-скоро не толкова за ¿-кр@й н@, колкото за глобалния правен ред. САЩ превзеха цяла Европа. САЩ при Байдън си поставиха задачата да покорят Европа и постигнаха безпрекословното ѝ придържане към американския курс. Смятам, че настоящата криза е съдбовен момент. Това е епохален момент в съвременната история. Той отразява битката за това как ще изглежда световният ред."

Така Сергей Лавров казва, че ситуацията в ¿-кр@й н@ е само един от епизодите, макар и много важен, от глобалния процес на промяна на световния ред. Нека се опитаме да си представим какви други задачи ще трябва да реши Русия през следващите 3-5 години, за да неутрализира най-сериозното предизвикателство за националната сигурност във връзка с приближаването на военната инфраструктура на САЩ и НАТО към руските граници.

В момента Западът оформя поредната кризисна точка. Говорим за Молдова и Приднестровието. На 3 март 2022 г. президентът на Република Молдова Мая Санду обяви молбата за членство в ЕС: „Трябва да действаме спешно, когато обстоятелствата го налагат. Решението ни да кандидатстваме не означава автоматично присъединяване. Трябва да се свърши още много работа от страна на държавата и частния сектор, за да се доближим до стандартите на ЕС, за да бъде одобрено нашето кандидатстване.”

Според конституцията Молдова е неутрална страна, а ЕС не се нарича военно-политически блок. Той обаче е по същество. Например органите за военно командване и контрол на Европейския съюз почти повтарят структурата на органите за военно командване на НАТО. Всъщност присъединяването на Молдова към ЕС ще означава и неформално членство в Северноатлантическия алианс. Страната ще бъде здраво закрепена в зоната на влияние на Запада и в крайна сметка ще стане официално член на НАТО.

На този фон опасенията на Приднестровската молдовска република са разбираеми. На 4 март 2022 г. МВнР на ПМР излезе със специално изявление, че решението на молдовските власти означава готовност за прехвърляне на суверенитета на Молдова на наднационални органи в ЕС и преход към окончателно военно-политическо и икономическо развитие на територия на Република Молдова от Запада.

Приднестровието призова Молдова към диалог, за да се уредят окончателно отношенията въз основа на подписването на междудържавно споразумение за мирно, добросъседско съществуване на две независими държави.

В изявлението на Министерството на външните работи на ПМР се казва още: „Считаме за необходимо да подчертаем, че приднестровският народ определи съдбата си по цивилизован и демократичен начин на 2 септември 1990 г., спря военната агресия на Молдова през 1991-1992 г., защити свободата и независимостта си, потвърди неприкосновеността на курса към международно признаване на суверенитета и независимостта на Приднестровската молдовска република на националния референдум на 17 септември 2006 г.”

Освен това МВнР на ПМР изпрати съответните призиви до ООН, ОССЕ и други адресати с искане да се признае реалността, която съществува от повече от тридесет години под формата на ПМР, за да се гарантира спазването на правото на приднестровския народ на самоопределение и установяване на дипломатически отношения с Приднестровието.

Как да разрешим тази ситуация по най-простия и дипломатичен начин? Република Молдова и Приднестровската молдовска република сключват съответното споразумение, както е посочено по-горе в текста. Освен това Руската федерация ще бъде първата, която признава независимостта на ПМР и ще установи дипломатически отношения с нея.

Но не, Западът реши да ескалира и в тази ситуация. На 15 март 2022 г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция за изключване на Русия от Съвета на Европа, която също признава „акт на въоръжена агресия на Русия срещу Република Молдова и съответно окупацията на Приднестровския регион“. Между другото, Молдова не беше съавтор на изменението на тази резолюция, но не бяха повдигнати възражения от Кишинев. Мълчанието в този случай се счита за подкрепа на този подход.

Трябва да се отбележи, че в ПМР има три официални езика: руски, молдовски и ¿-кр@ ин ски. Руското знаме се използва като второ държавно знаме от 2017 г. Повече от двеста хиляди граждани на Русия живеят на територията на ПМР. От 1992 г. на територията на републиката е разположен миротворческият контингент на Руската федерация, сформиран от Оперативната група на руските сили в Приднестровието.

Очевидно с напредването на руската специална операция в ¿-кр@й н@ въоръжените сили на РФ ще достигнат границите на Приднестровието през Одеска област, което ще защити непризнатата досега република от възможна въоръжена агресия от страна на Кишинев и ще направи невъзможна транспортна и икономическа блокада.

В допълнение, това драстично ще увеличи възможността за договаряне с Република Молдова. По-нататъшните действия до голяма степен ще зависят от плановете на военно-политическото ръководство на Русия да си върне контрола над бившата територия на СССР, а именно от това дали присъединяването на Молдова към Европейския съюз отговаря на тези планове.

Следващата точка на напрежение за Русия, САЩ и техните съюзници от НАТО се оформи във Финландия, която активно бива завличана в Северноатлантическия алианс. В тази страна броят на социологическите проучвания напоследък се е увеличил драстично, според които мнозинството от анкетираните уж подкрепят присъединяването на Финландия към НАТО.

В този случай военната инфраструктура на блока ще се доближи до границите на Русия на северозапад. Санкт Петербург ще бъде под заплаха. Разстоянието по права линия от северната столица на Русия до Хелзинки е 300 километра.

Такава стъпка на Финландия би била неприемлива за Русия: в края на краищата тя е била част от Руската империя. А руският президент Владимир Путин многократно заявява: „Ние никога няма да се съгласим само с едно нещо: някой да си позволи да използва щедрите подаръци на Русия, за да навреди на самата Руска федерация“.

Друга точка на напрежение за Русия са Балтийските страни. Разгръщането в Литва, Латвия и Естония на военни контингенти на НАТО, ударни ракетни системи, включително ядрени, ще създаде висока степен на заплаха за страната ни.

Освен това има проблем с Калининградска област. Този регион е откъснат от Русия и е притиснат между Литва и Полша. Първата стъпка към изолацията на Калининград вече е направена: страните от ЕС затвориха небето за руската гражданска авиация. Но нашите самолети летят над Балтийско море.

Сухопътният транзит до Калининград минава през територията на Литва. Той не се регулира от Литва, а от отделно споразумение между Русия и Европейския съюз. Следователно Литва сама не може да го спре. Наскоро обаче ЕС прие голям брой строги санкции срещу Русия, включително замразяване на нейните златни и валутни резерви. Няма гаранции, че ЕС, под натиска на САЩ, няма да спре сухопътния транзит до Калининград.

Трябва да се разбере, че от 24 февруари 2022 г. същността на международната ситуация е, че никакви споразумения със Запада, нито устни, нито писмени, не работят. Работи само физическият контрол на територията и транзитните пътища с помощта на военна сила. Следователно преговорите стават безсмислени. Става единствено с военни средства. И преговори (дипломация) след установяването на физически контрол.

Ако ЕС и НАТО сериозно ескалират ситуацията с Балтийските страни, тогава специалната операция на Русия в този регион ще бъде поредната необходима мярка. Това обаче ще бъде възможно само ако Русия блокира действията на САЩ, например, като разположиподводни дронове "Посейдон" стермоядрени бойни глави и надводни кораби, оборудвани с хиперзвукови крилати ракети "Циркон" около континенталната част на САЩ.

Саудитците отказаха да са "приятели" с Джонсън срещу Русия

Подкрепата за Русия в Азия, Латинска Америка и Африка: Реалната многополюсност

¿-кр@ ин ската ситуация даде на Москва огромно количество материали по въпроса за воденето на биологична война от САЩ и техните съюзници от НАТО срещу Русия. През следващите години Москва ще „нокаутира” военните биологични лаборатории на САЩ и техните съюзници от териториите на бившите съветски. Всеобхватна подкрепа по този въпрос ще бъде предоставена от Китай.

Степента на дружелюбност на страната към Русия ще се определя от доброволното закриване на подобни лаборатории от своя територия. При отказ не се изключват удари с високопрецизно оръжие с предварително уведомяване и осигуряване на необходимото време за евакуация на лабораторния персонал. Схемата със заплаха от използване на високопрецизно оръжие може да бъде тествана в Молдова след установяване на контрол над Одеска област, а след това и в Грузия.

Така ситуацията в ¿-кр@й н@ е най-важна по отношение на формирането на безопасно пространство от Русия по нейните граници, но това е само първият етап от този процес. Суровата житейска истина е, че ни очакват 5-10 години бойни подвизи и упорит труд.

Превод: В. Сергеев

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Русия ще формира новия световен ред предимно с военна сила - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!