Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Санкциите срещу Русия изплашиха дори съюзниците на САЩ

/Поглед.инфо/ Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол и дългогодишен партньор на САЩ, отправя сериозен жест на Китай. Саудитците са готови да се откажат от долара в полза на юана, когато продават петрол. Това показва сериозно подкопаване на доверието в щатския долар. Светът беше уплашен от безпрецедентния мащаб на стъпката на САЩ – замразяването на суверенните резерви на Русия. В крайна сметка всеки може да бъде следващият. Кога да чакаме упадъка на хегемонията на американската валута?

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, води активни преговори с Китай за продажба на част от своя петрол в юани, пише „Уолстрийт Джърнъл“, цитирайки запознати източници

Това е ясен сигнал за САЩ, че Саудитска Арабия е готова да премине към Китай. Подобно събитие може да подкопае господството на долара на световния петролен пазар, пише изданието.

По-голямата част (80%) от световните продажби на петрол са в долари. Саудитците не са изключение в това отношение. Те търгуват петрол за долари от 1974 г., когато беше сключена сделка с администрацията на Никсън в замяна на гаранции за сигурността на кралството. Оттогава обаче под моста е изтекла много вода.

Саудитска Арабия остана отдадена на щатския долар до последно, въпреки че в света имаше тенденция към дедоларизация. Процесът, разбира се, беше бавен. Какво накара саудитците да се справят със сериозна стъпка, за да се отдалечат от долара към юана?

Саудитците имат политически причини да се отдалечат от Вашингтон. Първо, САЩ не подкрепиха Саудитска Арабия в Йемен. Второ, Вашингтон подготвя ново споразумение с Иран относно ядрената програма, в резултат на което иранският петрол ще бъде изваден от санкциите. Рияд също беше шокиран от прибързаното изтегляне на американските войски от Афганистан миналата година.

Последната капка обаче бяха икономическите действия на САЩ срещу Русия, които уплашиха дори техните съюзници.

„Саудитска Арабия осъзна, че вече не е възможно да се вярва на долара, както беше възможно преди месец. Това е важен знак за нарастваща тенденция на недоверие към долара и финансовата инфраструктура на долара, недоверие към властите на САЩ, които започнаха да размахват ненужно сабята за санкциите. Доларът беше удобен, защото всички смятаха, че всеки долар в банката е в безопасност. Но когато се окаже, че САЩ могат да замразят доларови активи не само на Иран, страната от второ ниво в световен мащаб, но и на Русия, това означава, че могат да замразят активите на Китай, Индия и Саудитска Арабия“, казва Станислав Митрахович, експерт от Националния фонд за енергийна сигурност, изследовател във Финансовия университет към правителството на Руската федерация. Намирането на причина за санкции, особено по отношение на далеч не най-демократичната Саудитска Арабия, разбира се, ще бъде лесно.

Това всъщност не е първият сигнал от Саудитска Арабия до САЩ. В началото на март беше публикувано интервю от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман за американското списание „Атлантик“. Саудитският принц направо заяви, че страната може или да увеличи, или да намали инвестициите в Съединените щати. Според него инвестициите на кралството в американската икономика достигат 800 милиарда долара.

Същото послание има и активизирането на преговорите с Китай за прехвърляне на продажбите на петрол от долара към юана. Саудитска Арабия все още не е направила нищо от това, но предупреди САЩ, че може да намалят американските инвестиции и да спрат да използват долара за разплащания на петрол. Сега зависи от Вашингтон. Рияд вероятно се опитва да спре меча на санкциите на САЩ, който започна да удря всички безразборно. Вашингтон оказва натиск върху Европа с ембарго срещу петрола и газа от Русия, но ЕС не е готов да се жертва в името на амбициите на Вашингтон.

В САЩ започнаха да говорят за готовността си да блокират международните морски пътища на Русия. Това може да означава, че самите американци са готови да лишат света от руски петрол и други стоки, включително Европа и Китай. В най-лошия сценарий говорим за атака на американски кораби срещу руски петролни танкери. Подобни действия могат да провокират трета световна война (точно същото като появата на самолети на НАТО над ¿-кр@й н@).

Въпреки това, дори ако трета световна война бъде избегната, Саудитска Арабия едва ли ще бъде доволна от енергийната и хранителната криза, която може да бъде провокирана от по-нататъшни действия на САЩ за ограничаване на доставките на руски петрол и стоки.

„Саудитска Арабия не е доволна от налагането на санкции срещу Русия, защото разбира, че сега се предприемат санкции срещу техния петролен конкурент, а утре могат да бъдат приложени срещу самата Саудитска Арабия. Сега Белият дом се управлява от елит, който вярва, че Саудитска Арабия трябва да бъде в близкоизточен съюз със Съединените щати. Но утре хора, които имат обратното мнение, може да поемат властта“, казва Митрахович.

„Саудитският принц казва направо, че не го е грижа дали Байдън го разбира правилно или не. Сега Кралството очевидно не вярва, че е необходимо да бъде приятел със Щатите толкова, колкото преди, и е по-добре да диверсифицира партньорите и икономиката “, добавя експертът.

Саудитска Арабия изнася около 6,2 милиона барела на ден, Китай купува повече от 25% от този обем. Но дори Саудитска Арабия да прехвърли продажбата на целия си петрол в юани (засега това е само намерение), това пак няма да промени световния петролен пазар бързо и драматично, смята Митрахович.

Възможният „принос“ на Саудитска Арабия към процеса на дедоларизация на световната икономика вероятно ще бъде малък и ще възлиза на по-малко от 2% от световната търговия в долари, тъй като дори намаляването на огромните доларови резерви на Китай намали процента на долара като резервна валута с около 3% от 2015 г. “, отбелязва Андрей Маслов, анализатор.

Такъв ход обаче може да бъде заразен за други участници на пазара. „Дедоларизацията не започна точно сега, тя вече бавно вървеше, но предвид случилото се процесът се ускорява, включително и за сметка на Русия. Това не е бърз процес, но санкциите и блокирането на руските фондове ще го ускорят и ще накарат редица държави да се замислят за диверсификация на своите валутни операции и резерви в бъдеще“, казва Аяз Алиев, доцент на катедрата по Финансов мениджмънт на Руския икономически университет „Плеханов.“

Делът на долара в световната търговия през 2001 г. достигна почти 90%, но сега, според СУИФТ, делът му е под 40%. Русия, поради санкциите, ще бъде принудена да преведе търговията с Китай и с други страни в местна валута. Индия, третият по големина вносител на петрол в света, също обмисля закупуването на стоки от Русия срещу валута, алтернатива на долара. Индийската преса говори за създаване на механизъм за търговски разплащания чрез възможността за използване на юана. След индийците и Саудитска Арабия може да последват по-малки играчи на пазара.

Делът на долара в световните резерви също намалява. Въпреки че тук процесът е много по-бавен. Ако погледнете статистиката на МВФ, щатският долар през 2000 г. е използван в резерви с около 70%, докато през 2022 г. световните резерви се състоят от около 60% от долари, което е най-ниската стойност от 25 години, отбелязва Маслов. Вярно е, че през последните десет години това не се е променило много - от 62% през 2010 г. до 59% през 2021 г., казва Максим Бирюков, старши анализатор в „Алфа Капитал“.

Замразяването на руските резерви обаче ще бъде не по-малко поучителна история за много държави. Процесът на намаляване на дела на долара в световните резерви обещава да стане по-активен. Това ще важи особено за Китай, чиито резерви възлизат на цели 3,4 трилиона долара, както и за Индия с 632 милиарда долара и Саудитска Арабия с 441 милиарда долара резерви. Консервативните принципи за управление на световните резерви вероятно ще бъдат преразгледани поне в полза на златото, което може да се съхранява на собствена територия.

Доларът може изобщо да загуби статута си на основна световна валута, казва икономистът Хенрик Мюлер в статия за „Шпигел“. Според него три фактора карат човек да се съмнява в бъдещето на долара наведнъж. Първо, доларовата инфлация може сериозно да подкопае доверието на света в стойността на американската валута. А в САЩ инфлацията се покачи до най-високото си ниво от 40 години, а санкциите срещу руския петрол ще я тласнат още по-високо. Вторият фактор всъщност са антируските санкции. Мюлер просто казва, че безпрецедентното блокиране на огромно количество руски суверенни фондове създава опасения, че „Вашингтон може да конфискува валутните активи на други страни във всеки един момент, подобно нарушаване на доверието би навредило сериозно на долара“.

Третият фактор е, че ситуацията в ¿-кр@й н@ бързо променя баланса на силите на финансовия пазар, което води до образуването и укрепването на нови блокове от суверенни държави с фрагментирани финансови пазари, които да заменят глобалните финансови институции, насърчавани от САЩ. Вече е ясно, че Саудитска Арабия е готова да бъде по-приятелски настроена с Китай. Наскоро ЕАИС обсъди с Китай създаването на нова система, базирана на нова международна валута, която ще се изчислява като индекс на националните валути на страните-членки и цените на суровините. И все пак експертите не очакват спад на долара през следващите години.

„За да загуби доларът статута на основна световна валута, ЕС и Китай трябва да търгуват значително по-малко със САЩ. Това едва ли е възможно в обозримо бъдеще, тъй като ЕС е политически и търговски съюзник на САЩ, а стотици фабрики и офиси на американски компании се намират в Китай. Боя се, че други държави са твърде незначителни за световната икономика, дори и да се обединят и да изоставят долара, което също е малко вероятно”, казва Маслов.

Според него значението на юана и еврото, разбира се, се е увеличило през последните 10-15 години, но това не е достатъчно, за да намали ролята на долара в световната икономика.

„Според мен хегемонията на долара ще приключи едва когато приключи ерата на фиатните валути, тоест когато има нов универсален начин за оценяване на всичко и нов начин за плащане на продукт или услуга. Това може да бъде цифрова валута или някакъв друг начин на плащане, но това очевидно ще бъде свързано с нови технологии за счетоводство и оценка “, казва Григорий Сосновски, директор на регионалната мрежа за работа с богати клиенти в инвестиционна компания.

Превод: В. Сергеев

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Санкциите срещу Русия изплашиха дори съюзниците на САЩ - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!