Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американските власти са озадачени от началото на търговията с петрол в юани – Германия вижда признаци на спад на долара

/Поглед.инфо/ Администрацията на САЩ не е коментирала появилите се в американските медии съобщения, че Саудитска Арабия обмисля да използва юана вместо долара, за да плати част от доставките си на петрол за Китай.

„Нека се консултирам с Министерството на финансите на САЩ по този въпрос. Добър въпрос. Не видях публикация за това. Ще се консултирам [с експерти от американското финансово ведомство]“, цитира ТАСС прессекретаря на Белия дом Джен Псаки.

По-рано стана известно, че Саудитска Арабия е започнала преговори с Китай за продажба на петрол за юани. Според източници на The Wall Street Journal подобен ход може да отслаби господството на американската валута на световния енергиен пазар, както и да демонстрира сближаването на Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, с партньорите в Азиатско-тихоокеанския регион.  Преговорите на Рияд с Пекин за конвертиране на поне част от петролните си договори в юани се активизираха след дълга пауза, тъй като саудитските служители и представители на големия бизнес са "все по-недоволни" от външната политика на настоящата администрация на САЩ, водена от президента Джо Байдън, казаха източници .

Китай купува повече от 25% от петрола, изнесен от Саудитска Арабия. Ако доставките се определят в юани, Китай ще може значително да увеличи дела на националната си валута в международните разплащания и следователно да повиши значението си за световната икономика, подчертава изданието. Обсъждането на използването на юана между Пекин и Рияд се провежда на фона на охлаждане на отношенията между кралството и САЩ. „Динамиката се промени драстично. Отношенията на САЩ със Саудитска Арабия се промениха, Китай е най-големият вносител на петрол в света и предлага на кралството много изгодни стимули“, каза саудитски служител, запознат с преговорите.

В същото време източник от администрацията на САЩ нарече идеята за приемане на юана в петролните споразумения с Китай „агресивна“ и „малко вероятна“. Според него подобна възможност се е обсъждала в миналото, когато имаше по-очевидно напрежение между Вашингтон и Рияд, причинено от убийството на саудитския опозиционен журналист Джамал Хашоги през 2018 г.

Освен това плащането на големи доставки на петрол в юани може да разтърси икономиката на кралството, чиято валута, риалът, е обвързана с долара. Според изданието съветниците на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд го предупреждават да не взема прибързано решение, което може да има непредвидим икономически ефект.

Освен това в понеделник се появи информация, че Индия и Русия обмислят  създаването на механизъм за търговски сетълменти в национални валути (рупии и рубли). На този фон Германия видя признаци, че доларът губи статута си на основна световна валута.

Миналия четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън приписа рекордната инфлация в САЩ на "цената" на санкциите срещу Русия. Руският президент Владимир Путин заяви, че властите на САЩ лъжат населението си, криейки се зад Русия.

Ден по-рано Централната банка въведе временна процедура за операции с парична валута. Министерството на външните работи заяви, че Русия, в лицето на засилените санкции , намалява използването на долара във валутни резерви и външни сетълменти, преминава към незападни капиталови пазари, а също така се полагат усилия за обезопасяване на инвестиционните проекти от външни негативни влияния.

Имайте предвид, че през ноември миналата година ръководителят на Федералния резерв на САЩ прогнозира увеличение на доларовата инфлация. През юли 2021 г. руският президент Владимир Путин обърна внимание на факта, че инфлацията в САЩ надхвърли 5% при целеви показател от около 2%, а американските законодатели изготвят бюджета с дефицит от 15% в продължение на две години. Той отбеляза също, че емисията на долара за покриване на бюджетния дефицит в САЩ засяга цялата световна икономика.

Германия вижда признаци на спад на долара

Икономистът Хенрик Мюлер в колона за Spiegel каза, че доларът може да загуби статута си на основна световна валута.

Според експерта има три фактора, които поставят под съмнение бъдещето на американската валута. Както обяснява Мюлер, доларовата инфлация може сериозно да разклати доверието на света в стойността на американската валута. Той припомни, че покачването на цените в САЩ възлиза на 8% и сега по-нататъшното развитие на ситуацията зависи от действията на Фед, съобщава РИА Новости .

Антируските санкции също могат да повлияят негативно на долара. „Най-страшното оръжие в арсенала на антируските санкции е замразяването на валутните резерви на Москва в други централни банки. До такава стъпка все още не се е прибягвало във всеобхватен мащаб. Ако в резултат на такова третиране на парите от страна на суверенна Русия ще има опасения, че Вашингтон може всеки момент да конфискува валутните активи на други страни, подобно нарушаване на доверието сериозно ще навреди на долара“, каза Мюлер.

Ситуацията в ¿-кр@й н@ също така бързо променя баланса на силите на финансовия пазар, което води до образуването и укрепването на нови блокове от суверенни държави с фрагментирани финансови пазари, които да заменят насърчаваните от САЩ глобални финансови институции, подчерта икономистът. Тези промени биха могли да окажат влияние и върху валутния пазар, каза Мюлер.

Вчера стана известно, че Саудитска Арабия е започнала преговори с Китай за продажба на петрол за юани. В понеделник се появи информация, че Индия и Русия обмислят създаването на механизъм за търговски сетълменти в национални валути (рупии и рубли).

Миналия четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън приписа рекордната инфлация в САЩ на "цената" на санкциите срещу Русия. Руският президент Владимир Путин заяви, че властите на САЩ лъжат населението си, криейки се зад Русия.

Ден по-рано Централната банка въведе временна процедура за операции с парична валута. Министерството на външните работи заяви, че Русия, в лицето на засилените санкции , намалява използването на долара във валутни резерви и външни сетълменти, преминава към незападни капиталови пазари, а също така се полагат усилия за обезопасяване на инвестиционните проекти от външни негативни влияние.

Имайте предвид, че през ноември миналата година ръководителят на Федералния резерв на САЩ прогнозира увеличение на доларовата инфлация. През юли 2021 г. руският президент Владимир Путин обърна внимание на факта, че инфлацията в САЩ надхвърли 5% при целеполагана около 2%, а американските законодатели изготвят бюджета с дефицит от 15% в продължение на две години. Той отбеляза също, че емисиите на долара за покриване на бюджетния дефицит в САЩ засяга цялата световна икономика.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Американските власти са озадачени от началото на търговията с петрол в юани - Поглед Инфо

Германия вижда признаци на спад на долара - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!