Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Реч на Вл. Путин/16.03.2022г/: Бяхме оставени без възможности за мирно решаване на проблемите, които възникват не по наша вина

Владимир Путин - Президент на РФ

/Поглед.инфо/ Уважаеми колеги, добър ден!
На нашата среща присъстват правителствени ръководители, пълномощници на президента във федералните окръзи и ръководители на руските региони.
Срещаме се в сложен момент, когато нашите въоръжени сили провеждат специална военна операция в ¿-кр@й н@ и Донбас. Нека ви припомня, че в самото начало, рано сутринта на 24 февруари, аз публично и открито посочих причините и основната цел на действията на Русия. Това е помощ на нашите хора в Донбас, които в продължение на почти осем години с най-варварски методи – блокада, мащабни наказателни действия, терористични атаки и постоянни артилерийски обстрели – бяха подложени на истински геноцид. И за какво? Само за това, че са се борили за елементарни човешки права – да живеят според законите и традициите на предците си, да говорят на родния си език, да отглеждат децата си както искат.

В същото време киевските власти не само игнорираха, а и саботираха през всичките тези години изпълнението на пакета от мерки от Минск за мирно разрешаване на кризата, но в края на миналата година публично отказаха да ги изпълнят.

Започнаха и практическото изпълнение на плановете за присъединяване към НАТО. Освен това имаше и изявления на киевските власти за намерението им да създадат сега свои собствени ядрени оръжия и средства за доставка. Това беше реална заплаха. В обозримо бъдеще с чуждестранна техническа помощ пронацисткият режим в Киев можеше да се сдобие с оръжия за масово унищожение и целта за него, разбира се, щеше да бъде Русия.

¿-кр@й н@ управляваше и мрежа от десетки лаборатории, в които под ръководството и финансовата подкрепа на Пентагона се извършваха военни биологични програми, включително експерименти с проби от коронавирус, антракс, холера, африканска чума по свинете и други смъртоносни болести. Следите от тези тайни програми сега усилено се опитват да ги прикрият. Но имаме всички основания да смятаме, че в непосредствена близост до Русия, на територията на ¿-кр@й н@, всъщност са създадени компоненти за биологично оръжие.

Нашите многократни предупреждения, че подобно развитие на събитията представлява пряка заплаха за сигурността на Русия, бяха отхвърлени от ¿-кр@й н@, техните покровители от Съединените щати и НАТО с показно и цинично презрение.

Така всички дипломатически възможности бяха напълно изчерпани. Просто бяхме оставени без възможности за мирно решаване на проблемите, които възникват не по наша вина. И в тази връзка просто бяхме принудени да започнем специална военна операция.

Появата на руски войски край Киев и другите градове на ¿-кр@й н@ не е свързана с намерението за окупация на тази страна. Ние нямаме такава цел и за това също говорих директно в обръщението си на 24 февруари.

Що се отнася до тактиката на военните действия, която беше разработена от руското министерство на отбраната и нашия Генерален щаб, тя напълно се оправда. И нашите момчета - войници и офицери - проявяват смелост и героизъм, правят всичко по силите си, за да избегнат загуби сред цивилното население на ¿-кр@ ин ските градове.

Искам да кажа това за първи път: в самото начало на операцията в Донбас киевските власти по различни канали, за да избегнат безсмислено кръвопролитие, бяха помолени да не участват във военните действия, а просто да изтеглят войските си от Донбас. Те не пожелаха. Е, това е тяхно решение. Осъзнаването на това, което се случва в реална ситуация, на земята, неизбежно ще дойде.

Операцията се развива успешно, в стриктно съответствие с предварително одобрените планове.

Отбелязвам, че ¿-кр@й н@, насърчена от Съединените щати и редица западни страни, целенасочено се подготви за силов сценарий , кърваво клане и етническо прочистване в Донбас. Масирана атака срещу Донбас, а след това и над Крим, беше само въпрос на време. И нашите въоръжени сили провалиха тези планове.

В Киев не само се подготвяха за война, за агресия срещу Русия, срещу Донбас – те я водеха. Опитите за организиране на саботаж и терористично подземие не спряха. През последните години военните действия в Донбас продължаваха, обстрелването на мирни населени места. През това време загинаха почти 14 хиляди цивилни, сред които и деца.

На 14 март, както знаете, беше извършена ракетна атака в центъра на Донецк. Това беше откровена кървава терористична атака, която отне живота на повече от 20 души. И такъв обстрел продължава през последните дни. Биеха безразборно, по площадите, с фанатизъм и ярост на обречени, като нацистите, които в последните дни на Третия Райх се опитват да завлекат със себе си в гроба колкото се може повече невинни жертви.

Но това, което удивлява с пределния си цинизъм, са не само безсрамните лъжи на Киев, твърденията, че Русия уж е изстреляла ракетата срещу Донецк, но и фактът, че така нареченият цивилизован западен свят, европейската и американската преса дори не забеляза трагедията на Донецк, сякаш нищо не се е случило.

Също толкова лицемерно отместиха очи през последните осем години, когато майките в Донбас погребваха децата си. Когато бяха убивани стари хора. Това е просто някаква морална деградация, пълно обезчовечаване.

Дългогодишната подигравка с жителите на Донбас вече не можеше да се търпи. И за да сложи край на геноцида, Русия призна народните републики на Донбас, сключи с тях договори за приятелство и взаимопомощ. Въз основа на тези споразумения републиките се обърнаха към страната ни за военна помощ за отблъскване на агресията. И ние предоставихме тази помощ - просто не можехме, нямахме право да правим друго.

Но това, което искам да подчертая и ви моля да обърнете внимание, е, че ако нашите войски действаха само на територията на народните републики, помагаха им да освободят земята си, това нямаше да е окончателното решение, нямаше да доведе до мир и нямаше да премахне заплахата в основата - за нашите страни, за Русия. Напротив, щеше да бъде положена нова фронтова линия около Донбас и по границите му, обстрелите и провокациите щяха да продължат. Тоест, въоръженият конфликт щеше да се проточи безкрайно, подхранван от реваншистката истерия на режима в Киев, а военната инфраструктура на НАТО в ¿-кр@й н@ щеше да бъде разгърната още по-бързо и по-агресивно: щяхме да се сблъскаме с факта, че ударът, настъпателните оръжия на Алианса вече са на нашите граници.

Повтарям – нямахме друга възможност за самоотбрана, за осигуряване на сигурността на Русия, освен провеждане на специалната военна операция. И всички поставени задачи, разбира се, ще бъдат решени. Ще осигурим надеждно сигурността на Русия и нашия народ и никога няма да позволим на ¿-кр@й н@ да служи като плацдарм за агресивни действия срещу нашата страна.

Именно принципните въпроси за Русия, за нашето бъдеще - за неутралния статут на ¿-кр@й н@, за демилитаризацията и денацификацията - ние бяхме готови и сме готови да обсъдим сега в хода на преговорите. Страната ни направи всичко, за да организира и проведе тези преговори, осъзнавайки, че е необходимо да се използва всяка възможност, за да се спасят хората и техните животи.

Но отново и отново сме убедени, че киевският режим, на който западните му покровители са поставили задачата да създаде агресивна „анти-Русия“, е безразличен към съдбата на самия народ на ¿-кр@й н@. Фактът, че хората умират, че стотици хиляди, милиони са станали бежанци, че в градовете, държани от неонацисти и техните въоръжени престъпници, освободени от затворите, се случва истинска хуманитарна катастрофа, им е безразличен.

За нас също е очевидно, че западните покровители просто натискат киевските власти да продължат кръвопролитието. Те се снабдяват с нови партиди оръжия, разузнавателна и друга помощ, включително разполагането на военни съветници и наемници.

Те също така избраха икономически, финансови, търговски и други санкции срещу Русия като оръжие, които сега удрят, между другото, самите европейци и американци чрез покачване на цените на бензина, енергийните източници, храните, чрез загубата на работни места, свързани с руския пазар . И тук няма нужда, както се казва, да се прехвърляме от болна глава към здрава, обвинявайки страната ни за всичко.

Искам да ме чуят и обикновените граждани на западните държави: те сега упорито се опитват да ви убедят, че всичките ви трудности са резултат от някакви враждебни действия на Русия, че трябва да платите за борбата срещу митичната руска заплаха от вашия собствен портфейл. Всичко това е лъжа.

А истината е, че сегашните проблеми, пред които са изправени милиони хора на Запад, са резултат от дългогодишните действия на управляващите елити на техните държави, техните грешки, късогледство и амбиции. Тези елити не мислят как да подобрят живота на своите граждани в западните страни. Те са обсебени от егоистичните си интереси и супер печалбите.

Доказателство за това са данните на международни организации, които директно казват, че социалните проблеми, дори и във водещите западни страни, само се изострят през последните години, че неравенството расте, пропастта между бедни и богати, расовите и национални конфликти са да се почувстват. Митът за западното общество на благосъстоянието, за така наречения златен милиард, се срива.

Повтарям, днес цялата планета трябва да плати цената именно за амбициите на Запада, за опитите му по всякакъв начин да запази неуловимото си господство.

Налагането на санкции е логично продължение, концентриран израз на безотговорната, недалновидна политика на правителствата и централните банки на САЩ и страните от ЕС. Именно те през последните години със собствените си ръце разпръснаха спиралата на глобалната инфлация, с действията си доведоха до увеличаване на глобалната бедност и неравенство, до нови потоци от бежанци по света. И възниква въпросът: кой сега е отговорен за милионите смъртни случаи от глад в най-бедните страни в света поради нарастващия недостиг на храна?

Повтарям, нанесен е сериозен удар върху цялата световна икономика и търговия, върху доверието и върху щатския долар като основна резервна валута.

Така незаконните действия за замразяване на част от валутните резерви на Банката на Русия поставят черта под надеждността на така наречените първокласни активи. Всъщност и САЩ, и ЕС обявиха истински фалит по задълженията си към Русия. Сега всички знаят, че финансовите резерви могат просто да бъдат откраднати. И виждайки това, много държави в близко бъдеще могат да започнат – сигурен съм, че това ще се случи – да конвертират своите книжни и цифрови спестявания в реални резерви под формата на стоки, земя, храна, злато, други реални активи, които само ще увеличаване на дефицита от тези пазари.

Ще добавя, че запорирането на чуждестранни активи, сметки на руски фирми и физически лица е урок и за националния бизнес, че няма нищо по-надеждно от това да инвестираш в собствената си страна. Аз лично съм говорил за това много пъти.

Оценяваме позицията на онези чуждестранни компании, които въпреки безсрамния натиск от страна на САЩ и техните васали продължават да работят у нас. В бъдеще те определено ще получат допълнителни възможности за развитие.

Познаваме и онези, които страхливо предадоха партньорите си, забравиха за отговорността си към служителите и клиентите си в Русия и побързаха да спечелят призрачни дивиденти, участвайки в антируската кампания. В същото време, за разлика от западните страни, ние ще уважаваме правата на собственост.

Какво искам да подчертая? Трябва ясно да разберем, че при всяко развитие на събитията ще последва нов пакет от санкции и ограничения срещу нас. Искам да подчертая това. За Запада нашата военна операция в ¿-кр@й н@ е само претекст за нови санкции. Да, разбира се, сега са концентрирани. Но също така повод за тях, за западняците, беше референдумът в Крим, който между другото се проведе на 16 март 2014 г., точно преди осем години, по време на който кримчани и севастополци направиха своите свободен избор – да бъдат заедно с историческата си родина.

Повтарям: говорим само за причини. Но политиката на ограничаване, отслабване на Русия, включително чрез икономическа изолация, блокада, е съзнателна, дългосрочна стратегия. Самите лидери на Запада вече не крият, че санкциите не са насочени срещу отделни лица или компании, целта им е да ударят цялата ни вътрешна икономика, социалната и хуманитарната ни сфера, всяко семейство, всеки гражданин на Русия.

Всъщност подобни стъпки, насочени към влошаване на живота на милиони хора, имат всички признаци на агресия, война чрез икономически, политически и информационни средства. Това има тотален, неприкрит характер и, повтарям, т. нар. западен политически бомонд дори не се притеснява да говори за него в прав текст.

Всички словесни прикрития за политическа коректност, неприкосновеност на частната собственост, свобода на словото - всичко това отлетя за една нощ. Дори олимпийските принципи бяха потъпкани. Те не се поколебаха да си разчистят сметката с паралимпийците - такъв ни "спорт извън политиката".

В много западни страни хората днес са подложени на истинско преследване само защото са от Русия: отказват медицинска помощ, изключват деца от училища, лишават родителите им от работа, забраняват руската музика, култура и литература. В опит да „отмени“ Русия, Западът скъса всички маски на благоприличието, започна да се държи просташки и демонстрира истинската си същност. Просто внушава директни аналогии с антисемитските погроми, които нацистите устройват в Германия през 30-те години на миналия век, а след това и техните поддръжници от много европейски страни, присъединили се към агресията на Хитлер срещу страната ни през Великата отечествена война.

В киберпространството беше предприета и масирана атака срещу Русия. Отприщва се безпрецедентна информационна кампания, в която участват глобалните социални мрежи и всички западни медии, чиято обективност и независимост се оказаха само мит. Достъпът до информация е ограничен, хората са тъпкани с огромен брой фейкове, пропагандни фалшификати. Стигна се дотам, че една от американските социални мрежи директно обяви възможността за публикации, призоваващи за убийство на руски граждани.

Разбираме какъв ресурс има тази империя на лъжите, но все пак е безсилна срещу истината и справедливостта. Русия последователно ще съобщава позицията си на целия свят. И нашата позиция е честна и открита и все повече хора я чуват, разбират и споделят.

Искам да бъда много откровен: зад лицемерните приказки и днешните действия на така наречения колективен Запад се крият враждебни геополитически цели. Те не се нуждаят от, просто нямат нужда от силна и суверенна Русия, няма да ни простят нито независимия ни курс, нито факта, че защитаваме националните си интереси.

Спомняме си как те подкрепяха сепаратизма, тероризма, насърчаваха терористите и бандитите в Северен Кавказ. Точно както през 90-те - началото на 2000-те, те сега отново, за пореден път, искат да повторят опита си да ни натиснат, да ни окажат някакъв натиск, както се казва, да ни изгонят отвъд Можай, както казва народа, да ни превърнат в слаба, зависима държава, да нарушават териториалната ни цялост, за да разчленят Русия по възможно най-добрия за тях начин. Тогава не се получи, няма да се получи и сега.

Да, разбира се, те ще се опитат да заложат на така наречената пета колона, на национални предатели, на тези, които печелят пари тук, при нас, но живеят там, и "живеят" дори не в географския смисъл на думата, а в мислите си, според робското ти съзнание.

Изобщо не съдя тези, които имат вила в Маями или Френската Ривиера, които не могат без гъши дроб, стриди или така наречените свободи на пола. Проблемът абсолютно не е в това, а, повтарям, във факта, че много от тези хора по самата си природа са психически разположени точно там, а не тук, не с нашия народ, не с Русия. Така мислят те – според тях! - знак за принадлежност към по-висша каста, към по-висша раса. Такива хора са готови да продадат собствената си майка, само ако им бъде позволено да седят в коридора на тази най-висша каста. Те искат да бъдат като нея, като ѝ подражават по всякакъв възможен начин. Но те забравят или изобщо не разбират, че тази така наречена висша каста се нуждае от тях, ако изобщо има нужда, като разходен материал, за да ги използва за нанасяне на максимални щети на нашия народ.

Колективният Запад се опитва да разцепи нашето общество, като се възползва от бойните загуби, от социално-икономическите последици от санкциите, да предизвика гражданска конфронтация в Русия и, използвайки своята „пета колона“, се стреми да постигне целта си. И има само една цел, за която вече говорих - разрушението на Русия.

Но всеки народ, и още повече руският, винаги ще може да различи истинските патриоти от изметта и предателите и просто да ги изплюе като мушица, която случайно е влетяла в устата. Убеден съм, че едно такова естествено и необходимо самопречистване на обществото само ще укрепи страната ни, нашата солидарност, сплотеност и готовност да отговорим на всякакви предизвикателства.

Така нареченият колективен Запад и неговата "пета колона" са свикнали да мерят всичко и всеки според себе си. Те вярват, че всичко се продава и всичко се купува и затова си мислят, че ще се пречупим, ще отстъпим. Но те не познават добре нашата история и нашия народ.

Да, много държави по света отдавна са се примирили да живеят с прегънати гръб и послушно да приемат всички решения на своя суверен, гледайки го покорно в очите. Така живеят много държави. За съжаление и в Европа.

Но Русия никога няма да бъде в такова окаяно и унизено състояние, а борбата, която водим, е борба за нашия суверенитет, за бъдещето на страната ни и нашите деца. Ще се борим за правото да бъдем и останем Русия. Пример за нас е смелостта и непоколебимостта на нашите войници и офицери, верни защитници на Отечеството.

Уважаеми колеги!

Очевидно е, че сегашните събития поставят черта под глобалното господство на западните страни както в политиката, така и в икономиката. Освен това те поставят под въпрос икономическия модел, който през последните десетилетия беше наложен на развиващите се страни, а и на целия свят.

Позволете ми да подчертая: манията за санкциите на Съединените щати и техните поддръжници не се споделя от страни, в които живее повече от половината от световното население. Именно тези държави представляват най-бързо развиващата се и най-перспективна част от световната икономика. Сред тях е Русия.

Да, в момента ни е трудно. Руските финансови компании, големи предприятия, малки и средни предприятия са изправени пред безпрецедентен натиск.

Банковата система беше първата, засегната от санкции, но руските банки се справиха с това предизвикателство. Работейки буквално денонощно, те продължават да извършват разплащанията на гражданите, да осигуряват дейността на предприятията.

Втората вълна от санкции имаше за цел да предизвика паника в търговската сфера. Според изчисленията през последните три седмици допълнителното търсене на стоки надхвърли един трилион рубли. Но местните производители, доставчици, транспортни и логистични компании са направили всичко, за да избегнат мащабен дефицит в търговските вериги.

Искам да изразя своята благодарност към бизнес общността на Русия, работната сила на компании, банки и организации, които не само осигуряват ефективна реакция на предизвикателствата на санкциите, но и полагат основата за по-нататъшното устойчиво развитие на нашата икономика. И бих искал отделно да спомена правителството, Банката на Русия, ръководителите на частите на федерацията, регионалните и общинските екипи. В сегашните тежки условия вие отговорно решавате поставените пред вас задачи.

Очевидно е, че не е било възможно да се организира икономически блицкриг срещу Русия, да се деморализира обществото ни, така че със сигурност ще видим опити за засилване на натиска върху страната ни. Но нека да преодолеем тези трудности. Руската икономика определено ще се адаптира към новите реалности. Ще укрепим нашия технологичен и научен суверенитет, ще насочим допълнителни ресурси в подкрепа на селското стопанство, производството, инфраструктурата, жилищното строителство и ще продължим да развиваме външнотърговските отношения с оглед на бързо развиващите се, динамични международни пазари.

Несъмнено новите реалности ще изискват дълбоки структурни промени в нашата икономика и няма да крия, че няма да са лесни, ще доведат до временно повишаване на инфлацията и безработицата.

В тази ситуация нашата задача е да минимизираме подобни рискове. Не само да изпълнява стриктно всички социални задължения на държавата, но и да стартира нови, по-ефективни механизми за подпомагане на гражданите и техните доходи.

Фокусът е върху опазването на майчинството, детството, подкрепата за семейства с деца. Вече е взето решение - знаете за него - от 1 април да се въведат плащания за деца от 8 до 16 години включително, които растат в семейства с ниски доходи. Размерът на плащането ще бъде от половината до един минимум за издръжка за всяко дете на тази възраст. Сега средната стойност за страната е до 12 300 рубли. Така ще изградим единна система за подкрепа от момента, в който бъдещата майка все още чака раждането на детето, и до навършване на 17-годишна възраст.

Възлагам на правителството да осигури функционирането на тази система по такъв начин, че тя своевременно да отчита промените във финансовото състояние на семействата. Тоест, ако родителите са изправени пред загуба на работа, други трудни житейски обстоятелства, семейството трябва да започне да получава помощ от държавата възможно най-скоро.

ВИДЕО: http://kremlin.ru/events/president/news/67996

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Реч на Вл. Путин/16.03.2022г/: Бяхме оставени без възможности за мирно решаване на проблемите, които възникват не по наша вина - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!