Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руският уран държи Запада на каишка

/Поглед.инфо/ След като САЩ отказаха да купуват руски петрол, все повече се появяват спекулации, че Западът може да откаже да доставя друг вид гориво от Русия - ядрено. Говорим за уран и специални горивни касети за атомни електроцентрали. ¿-кр@й н@ вече обяви отхвърлянето им. Но какво ще стане, ако тези планове бъдат изпълнени? Нищо добро за Запада.

Нов кръг от антируски санкции може да засегне “Росатом”. Рисковете от подобно развитие на събитията предизвикаха бързо покачване на световните цени на урана, каквото не е наблюдавано след аварията във Фукушима през 2011 г. ¿-кр@й н@ отиде по-далеч и първа обяви отказа от руско ядрено гориво, което се произвежда от дъщерно дружество на “Росатом”, компанията ТВЕЛ. ¿-кр@ ин ският оператор на атомни електроцентрали "Енергоатом" обяви, че напълно ще спре да купува руско гориво за реакторите. Сега основен доставчик ще бъде американската “Уестингхаус”.

„Намерението на “Енергоатом” да се откаже напълно от доставките на руско гориво е трудно изпълнимо“, каза Сергей Кондратиев, заместник-началник на икономическия отдел на Института за енергетика и финанси.

Първо, не е лесно да се направи от техническа гледна точка. Пазарът на мирен атом е разделен на западни реактори и реактори от съветски и руски дизайн. Горивните касети , които се зареждат в реактора, имат различни геометрични форми: в Русия те са шестоъгълник, а в западните страни са четириъгълник

„Изглежда, че производството на шестоъгълник вместо четириъгълник няма да е скъпо, но в действителност производственият процес е доста сложен. Американската “Уестингхаус” от много години полага сериозни усилия да спечели пазара на гориво за реактори от съветски тип в Източна Европа. Но успя да получава редовни поръчки само от ¿-кр@й н@ и то след “Майдана“, обяснява Кондратиев.

Преди Майдана ¿-кр@й н@ също помогна на американците, като предостави свои ядрени реактори за опасни експерименти с американско гориво вместо с руско. Но резултатите от използването на такова гориво в Южно¿-кр@ ин ската атомна електроцентрала не бяха много добри. След няколко инцидента ¿-кр@й н@ официално се отказа от използването на американско гориво. Чехия направи същото. Но след Майдана официалната позиция на “Енергоатом” се промени и американското гориво беше частично използвано в ¿-кр@ ин ските атомни електроцентрали. Вторият момент е, че “Уестингхаус” просто няма достатъчно капацитет за производство на такъв обем ядрено гориво”, посочва експертът.

И накрая, третата причина е свързана със сегашната ситуация в ¿-кр@й н@. “Уестингхаус” е базирана в Швеция. Горивото се доставя по железопътен транспорт. И експертът е убеден , че Европейският съюз от съображения за сигурност просто няма да позволи доставката на това гориво за ¿-кр@й н@ в настоящата ситуация. „Имам големи съмнения относно възможността за текущи доставки на каквото и да е ядрено гориво, както руско, така и западно“, казва Кондратиев.

Според него обикновено ядрените реактори се зареждат на всеки няколко месеца, плюс има запас от гориво. „Сега няма да има недостиг на гориво в ¿-кр@ ин ските атомни електроцентрали. Но ако ситуацията на несигурност продължи няколко месеца, Русия ще трябва да поеме отговорност за такива съоръжения като атомните електроцентрали и да гарантира тяхната безопасност“, смята експертът. Москва вече контролира ситуацията в атомните електроцентрали в Чернобил и Запорожие.

Що се отнася до Европа, редица държави разполагат с реактори по съветски дизайн и доставките на руско ядрено гориво са изключително важни за тях. Това са Чехия, България, Словакия, Унгария и Финландия. „Ако ЕС наложи санкции срещу руското ядрено гориво, това ще означава постепенно спиране на тези съоръжения и сериозна енергийна криза. Особено тежки времена ще настъпят в Чехия и България. Ако ембаргото продължи дълго време, тогава тези страни ще трябва да изведат от експлоатация своите ядрени реактори“, казва Сергей Кондратиев.

„Тези европейски страни нямат безопасни алтернативи на руското ядрено гориво. Не знаем дали американците са постигнали някакъв напредък в производството на ядрено гориво за реактори, проектирани от Съветския съюз. Но не съм сигурен, че правителствата на тези европейски страни, за разлика от ¿-кр@й н@, ще искат да поемат такъв голям риск“, обяснява Сергей Кондратиев.

За разлика от “Уестингхаус”, Русия отдавна е усвоила технологията за производство на ядрено гориво за реактори от западен стил. Затова Западна Европа и САЩ също купуват руско гориво.

Хипотетичното ембарго върху руското ядрено гориво, разбира се, може да навреди на “Росатом” и приходите му от износ. Русия обаче ще преживее подобни загуби и отчасти “Росатом” ще може да преориентира доставките към азиатските пазари. Той има доста разнообразно портфолио от поръчки. Китай и Индия са сред важните клиенти. Енергийната система в Русия няма да пострада по никакъв начин.

Но за САЩ ще е почти невъзможно да намерят алтернативни доставчици на ядрено гориво. Неслучайно Вашингтон не наложи забрана за това гориво едновременно с ембаргото върху доставките на петрол и газ от Русия. Западните медии отбелязаха, че американският бизнес е поискал от Белия дом да премахне горивото за атомни електроцентрали от списъците със санкции.

„По отношение на добива на уранова руда Русия не е най-големият играч. Ние сме на 7-мо или 8-мо място. А уранът, който добиваме, се изпраща основно за производството на гориво за собствените ни атомни електроцентрали. Русия обаче е един от световните лидери наред със САЩ и Франция по капацитет за производство на ядрено гориво“, отбелязва експертът в бранша. Според него ще се наложи възстановяване на логистичните вериги, преговори с други производители за разширяване на мощностите. Това е скъпа и не бърза операция.

Западните медии посочват зависимостта на САЩ от доставките на уран от Русия, Узбекистан и Казахстан. И уж Узбекистан и Казахстан ще могат да помогнат. Всъщност системата, наложена от десетилетия, казва Кондратиев, работи така: „Урановите руди, които се добиват в Узбекистан и Казахстан, се преработват в местни минни и топилни заводи. Полученият уранов концентрат се доставя в Русия специално за производството на самото ядрено гориво, което се изнася за САЩ и Западна Европа.”

Той е убеден, че за американците ще бъде много трудно да постигнат споразумение с Узбекистан и Казахстан за доставката на уран, заобикаляйки Русия. Самите Узбекистан и Казахстан нямат пълен цикъл за производство на готово ядрено гориво. Дори и самите САЩ да разполагат с необходимия капацитет за производство на ядрено гориво, това пак няма да е достатъчно. Дори само защото "Росатом" контролира капацитета за неговото производство в Казахстан.

Други производители на уран е малко вероятно да успеят да увеличат производството. В противен случай те вече щяха да го направят на фона на недостига и покачването на цените, наблюдавани през последните няколко години. Нов проект ще изисква средства и години време. Още повече, че никой не е проучвал находища с богати уранови запаси, допълва експертът. Това означава, че подобни санкции срещу Русия неминуемо ще доведат до недостиг на ядрено гориво, до поскъпване за него два или дори повече пъти и в крайна сметка до затваряне на част от атомната електроцентрала.

Според Кондратиев през последните няколко години вече има недостиг на ядрено гориво и следователно цените за него са нараснали. Ако премахнете такъв основен играч като Русия от пазара, тогава тъжните последици са неизбежни.

Намаляването на ядреното генериране в САЩ ще доведе до увеличаване на търсенето на газ и въглища, които вече са дефицитни в света. Възможно е САЩ дори да трябва да намалят своя износ на втечнен природен газ. И това по верига ще предизвика негативна реакция на азиатския пазар, а след това и на европейския, които се борят за доставки на газ.

Желанието на ЕС да подкрепи Съединените щати по въпроса за санкциите срещу ядреното гориво от Русия е не по-малко критично за енергетиката и икономиката на региона от петролното и гaзовото ембарго, от което Брюксел досега намери сили да се откаже. Изключването на ядрените реактори ще увеличи търсенето на газ и въглища, с които вече има големи проблеми. Вече има недостиг и ценови хаос. Всъщност блокирането на всеки енергиен канал за ЕС сега може да стане трагично.

Превод: В. Сергеев

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Руският уран държи Запада на каишка - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!