Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кольо Парамов пред Lupa.bg: 30-ина човека за нула време станаха милионери за сметка на позорна инфлация и бедност у нас

Кольо Парамов пред Lupa.bg: 30-ина човека за нула време станаха милионери за сметка на позорна инфлация и бедност у нас

Кольо Парамов е български финансов експерт и политик. Главен ревизор на БНБ за периода 1996 – 1998. Пред Lupa.bg говори за сериозната инфлация у нас и до какво би довела тя.

- Г-н Парамов, в рамките на няколко седмици пратихте две писма до президента Радев, в които му сигнализирате свои страхове относно неефективното управление на страната. Кои са основните опорни точки в писмата ви?

- Най-главното за момента е, че България трябва да организира една Национална кръгла маса. Тя ще бъде втора Национална маса след 89-та г. Причината е, че държавата има комплексни пролеми, които няма как да се решат на парче. Имаме проблеми с правната система, с икономическата перспектива, в земеделието също, и още много други сектори, които се нуждаят от национално обединение.

Тези огромни проблеми не мога да се решат само от управляващите или от опозицията. Трябва под егидата на президента да се организира нова кръгла маса, да се обобщи състоянието на държавата, да се види кои сектори не попадат под контрол. Защото на база на липса на такъв контрол, се навъдиха много измислени милионери, които в момента влияят върху икономическата система по много грозен план.

Управлението на държавата е тотално зависимо от тези милионери, които имат много пари и възможности и тласкат държавата към проблемни условия.

И това трябва да се промени. Предлагам на президента също да осмисли варианта по отношение на това правителство. Този министър -председател не е характерния такъв за България. Той живее в една илюзия. Не може в единия понеделник да заявиш, че трябва да направиш сериозни ограничения на Руската държава, а на следзващия понеделник да кажеш точно обратното.

Един държавник не може да допуска такива неща. Една Австрия каза – ние се дистанцираме от всякакви видове санкции и не може да се откажем от следване на праволинейна политика с цел най-главното- интереса на държавата.

- Казвате, че „Прадължаваме промяната“, всъщност не се справя с обещанията си?

- До голяма степен е така. Част от нещата в правната система не се промениха, напротив, отчно обратното стана. Освен това трябва да се разреши веднъж завинаги въпросът с давността, за да не се дава възможност на част от богаташите да си играят с властта, да си играят с партиите, да наслагват личности, които изкривяват националната политика. Като един сериозен пример в писмото давам работата на енергийната борса.

Тя е неправилно реализирана и неправилно ръководена и докара държавата до една сериозна инфлационна вълна. След около 40 дни, някъде в средата на април, тази вълна ще изкриви доста икономически показатели като последствие. Като цяло изкривената обща стопанска политика ще измени много сериозно структурата на износа и вноса. Дано не попаднем в по-тежка стагнация, която ще роди и стагфлация.

Това е наистина много опасно. Хората, които говорят, че България ще приключи годината на 1-2% инфлация, те просто нямат понятие от икономика и финанси. Тази неопитност и тази мечтателност на правителството са една илюзия, която няма никаква перспектива.

- От къде идва опорочаването на енергийната борса?

- Държавата трябва да е над всичко. Абсурдно е да договориш ток на 90 лева, да започнеш да продаваш и изнасяш ток за 600-800 лева. Да направиш 30 човека супер милионери и в същото време да вкараш страната в един позорен инфлационен модел, в който хората да се чудят да свържат двата края.

При някои стоки инфлацията е 40%. Тя не може да бъде компенсирана по никакъв начин.

Държавата трябваше да изнесе този ток, да получи 3,5 млрд. лева, да направи национален енергиен фонд и да въведе един компенсационен механизъм. Ние произвеждаме достатъчно ток и може да си позволим този вариант.

- Какви са перспективите да се успокоят цените на стоките и услугите, които от няколко месеца само растат?

- Дано час по-скоро свърши войната. Тези сериозни санкции, които са наложени, ще доведат до още много ограничителни схеми. Не виждам как държави с ограничени икономически потенциали биха могли да се справят. Ще липсват пари за инвестиции, оттам новите работни места ще са съкратени, оттам доходите ще бъдат ниски и възможността за оживяване на икономиката ще е трудно осъществима.

- Очаквате ли двуцифрена инфлация тази година?

- Да, категорично. Тя ще е крайният ефект на всичко това, което се случва. Инфлацията пък след себе си носи намалено парично обращение, следва стагнация и после стагфлация. Тези понятия би трябвало да ги разучат 17-те съветника на премиера и да му обяснят, че България не е Канада и има големи разлики между двете страни.

- Има ли реакция от президента по повод вашите писма до него?

- До момента от президентството никой не е реагирал. Реагират само медии и обикновените хора, което ми показва, че наистина проблемът е наболял и хората имат нужда от помощ, защото се задъхват.

Източник/ци: Кольо Парамов пред Lupa.bg: 30-ина човека за нула време станаха милионери за сметка на позорна инфлация и бедност у нас - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!