Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: Кой намаза от златното олио по 8 лв. бутилката? Олигархът на ГЕРБ Иван Пилето и племенниците на червения Ангел Марин

Седмица след опашките по бензиностанциите, което правителството впоследствие определи като изкуствено създадена паника от младежката организация на бандата ГЕРБ, на дневен ред е правене на милиони с цената на олиото.

Може да бъде изображение с 3 души и текст, който гласи 'REPUBLIC OF BULGARIA COU' OF MINISTERS производствената цена на олиото e 2 лева за литър! цени от 5 лева ca спекулация! алцакра лалцакра калиакра калиакра слънчогледово олио търва npeca BUNG 939 лв. 939 лв. дарвар! #харвартмайка'
Facebook

На места у нас бутилка олио, чиято производствена цена е 2 лева, вече удари немислимите 7-8, дори 9 лв.! Доскоро шишето вървеше по 2,80-3 лева, т.е., лев печалба на продадена бутилка. Цялото „ресто” над разумната печалба до 8 лева, обаче, потъва в бездънните джобове на олигарси около шайката ГЕРБ-ДПС-БСП, установи разследване на Narod.bg.

По повод спекулата властта започва масови проверки , стана известно след днешното заседание на Министерски съвет. По думите на вицепремиера Корнелия Нинова производствената цена на олиото е 2 лева, а запас от слънчогледово семе има за 4 години и половина.

„Цена от 5 лв. за литър олио в магазините е спекула. Твърдението, че причината е спирането на износа от Русия и ¿-кр@й н@ на слънчогледово семе е неоснователно. Производителите задържат количество в очакване да се вдигне още цената и да го продадат на по-високи цени. Нашата роля е да спрем спекулата.

Няма да позволим малцина да станат милионери на гърба на българския народ. Задвижваме Комисия за защита на конкуренцията със сигнал да за картели и господство на пазара. Комисията за защита на потребителите от няколко дни прави проверки, ще влезем във всеки склад. Цялата сила на държавата ще бъде активирана“, обеща Нинова.

КОИ СА СПЕКУЛАНТИТЕ:

Narod.bg събра най-големите производители на олио, които ще намажат филийката с черен хайвер покрай високата цена, докато за бедните българи няма да остане и комат хляб:

„Олива“ АД

Най-големият производител на олио в България. Основен акционер в основаното през 2002 г. в Кнежа дружество е „Билдком“ ЕООД, собственост на Ангел Георгиев, което придоби акциите на „ПИК 2003“ ЕООД и увеличава дела си в капитала на „Олива“ от 49.66% на 99.36%.

„Клас олио“ ЕООД

Компанията е основана през 2001 г. от Кенан Йълмаз и Мерт Йълмаз, а към днешна дата едноличен собственик на капитала е Нерин Йълмаз. Производствената база се намира в с. Карапелит край Добрич. Дружеството има дневен капацитет 200 хиляди литра олио. Основната му дейност е изкупуване и преработка на маслодайни семена, производство на сурови и рафинирани масла и съпътстващи продукти – шрот, мастни кисeлини и др.

„Бисер олива“ АД Стара Загора на Иван Пилето

Дружеството изнася в ЕС, в близки до България трети страни и в по-далечни страни като Австралия и Южна Корея, твърдят от компанията. Акционери в дружеството са „Рисойл“ S.A., Швейцария, с 48.9%, „Бисер Олива – 98“ АД с 27.6%, „Градус-1“ ООД на олигарха на Бойко – ромския милионер Иван Ангелов – Градуса с 21.2%, и физически лица.

„Марица олио“ АД

Производител на сурово слънчогледово масло и слънчогледов шрот, също е на далавера от изкуствено завишената цена.

Дружеството, основано през 2003 г., е собственост на братята Васил и Георги Марин, които са…. племенници на червения вицепрезидент с 10 години на „Дондуков” 2 ген. Ангел Марин, показа разследване на Narod.bg.

Двамата също така са арендатори или собственици на над 50 000 дка земя в общините Димитровград, Стара Загора и Пазарджик.

„Папас олио“ АД

Основаното през 1994 г. дружество притежава дъщерните компании„Зърнени храни 99“ ЕАД (производство на селскостопански продукти и съхранение на зърно), „Папас мел“ ЕАД (производство на брашна) и съхранение на зърно, „Папас Винекс“ АД (производство на вина и спиртни напитки) и Granturko, Одрин, Турция (съхранение и търговия със зърнени и маслодайни култури). Дружеството има рафинерии в Ямбол, Балчик и инсталация за производство на студенопресовани растителни масла в Бяла Слатина. Главни акционери в компанията са „Сент Жеран“ ЕООД с 53% и „Агро – Лега“ ЕООД с 31%.

„Кехлибар“ ООД

Фирмата от Лясковец произвежда сурово слънчогледово олио, извършва търговия със земеделски продукти и преработва суровини.

Собственици на фирмата в съдружие са Светломир Тодоров и Илия Тодоров. През 2014 г. „Кехлибар“, която към този момент притежава 50% от „Екстракт ойл“ ООД, Лясковец, придобива и останалата половина от дружеството, специализирано в производството на растителни масла и мазнини.

Източник/ци: Само в Narod.bg: Кой намаза от златното олио по 8 лв. бутилката? Олигархът на ГЕРБ Иван Пилето и племенниците на червения Ангел Марин - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!